25 Юни 2021петък10:22 ч.

Въпроси, които искат отговори

/ брой: 139

автор:Николай Малинов

visibility 3365

Чакат ни трудни разговори, и в БСП, и в парламентарната група. Няма шанс да успеем, ако те не са спокойни и добронамерени. И всеки трябва да сподели своите отговори на многобройните въпроси, които ситуацията изисква.
Как се отнасяме към претенциите на улицата? Едно е, когато исканията са ясни и конкретни, друго е, когато се иска всичко и нищо. Едно е, когато се протестира срещу цените на тока, срещу закриването на държавни медии (Гърция), срещу лоши публични услуги (Бразилия), друго е, когато доминира идеята за смяна на политическия модел. Единственият правилен отговор е широка национална дискусия за сериозни промени в Изборния кодекс.
Можем ли да сложим знак на равенство между излезлите на улицата и българския народ? Категорично не. Стотици хиляди наши гласоподаватели ще бъдат разочаровани и обидени, ако посрещнем с безразличие и уплах редица реваншистки, примитивни и изпълнени с омраза към всички и всичко възгласи. Допустимо ли е да мислим за митинги на наши симпатизанти? Според мен - да. Допустимо ли е да бъдат толерирани действия на улицата, които грубо показват закона? Според мен - не.
Вътре в партията. Приемливо ли е да имаме кадрови претенции, все едно разполагаме с абсолютно мнозинство в парламента? "Всички областни управители от БСП!", например. Това е неадекватно и разрушително. Истината е, че правителството не е наше, а с наша подкрепа. Разликата е огромна. Допустимо ли е да хвърлим цялата си енергия за изясняване на вътрешнопартийни противоборства без анализ как това ще се отрази на правителството в толкова тежка ситуация? Лековато е. Обречено на провал е. Който казва "Разпни го!", да аргументира алтернативата и да очертае как вижда следващия ден.
В парламентарната група. Допустимо ли е налагането на "нестандартни решения" без сериозна подготовка, анализ и дискусия? Това ни изправя пред ръба на провала. Можем ли да бъдем принципни и отговорни, без да дискутираме "червените линии"; тези компромиси, които нямаме право да допускаме? Можем, ако мислим, че продължителният престой в опозиция е наша мечта.
Никога не сме били на терена на толкова тънък лед. Дори през 1996 г. Не казвам 1997 г., защото тогава нещата бяха изтървани и просто беше публично оповестена нашата политическа недостатъчност.
Нямам претенции, имам желания. Нямам претенции за държател на верните отговори. Имам желание да изпълним със съдържание понятието "другарство".
 

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ