06 Юли 2020понеделник07:53 ч.

(Р)еволюция

Вълшебна шапка за ума крои Илон Мъск

Създателят на иновативната разработка, свързваща човешкия мозък с компютърни технологии, планира през 2020 г. да започне клинични изпитвания върху хора

/ брой: 162

автор:Альона Нейкова

visibility 1076

След 30 месеца секретни разработки и експерименти основаната в Сан Франциско през 2016 г. от Илон Мъск компания Neuralink представи на света иновативна технология, свързваща мозъка с компютър. Канадско-американският инженер, изобретател, бизнесмагнат, инвеститор и не на последно място милиардер съобщи, че заедно с екипа му планират да започнат клинични изпитвания върху хора. Все пак добре е да се изясни какво представлява тази революционна идея и дали очакванията за реализирането й наистина имат шанс.

Дейността на специално учреденото от неуморния предприемач сдружение е насочена към създаването на имплантирани интерфейси, чиято цел е да съедини човешкия ум с машина. Креативните сътрудници на Мъск вече имат в актива си чип №1, предназначен именно за интегрирането му в мозъка, както и приложение за смартфон, което да го управлява и контролира. В бъдеще 48-годишният ръководител на SpaceX, Tesla Motors, SolarCity и редица други свръхуспешни световноизвестни проекти не изключва и пускането на "магазин за апликации на ума". А крайната му супер амбициозна цел е да осигури пълна симбиоза на човека и изкуствения интелект (ИИ).

Хората най-после ще получат шанс буквално да се слеят с компютрите, но това няма да е задължително, само ако го искат, уточнява изобретателят.

Само допреди месец почти нищо не се знаеше за резултатите от работата по начинанието, духовито наречено от експерти "вълшебна шапка за мозъка". Вече е ясно обаче, че дейността на Neuralink, в която се трудят близо 90 души, е финансирана със 158 милиона долара, от които две трети са инвестирани лично от Илон Мъск.

На пръв поглед обяснението защо всъщност го прави е доста хуманно, логично и се свежда до няколко опорни точки. Онкологични заболявания, инсулт или инфаркт често предизвикват разстройства на умствената дейност, които може да доведат до деменция, симптоми на Паркинсон, Алцхаймер и др. За съжаление съществуват и немалко вродени умствени недъзи, придобити в резултат на нещастен случай или необясними, но нерядко срещани патологии. В Neuralink смятат, че лечението на подобни страдания е възможно с помощта на... чип.

Човешкият мозък притежава лимбична система, отговаряща за първичните нужди, желания и емоции. Има и моторна кора, от която зависи мисловният процес. Като допълнение към тях от компанията на Мъск се стремят да създадат цифров слой на "свръх интелект". Хората вече са запознати и доста добре работят с нещо подобно благодарение на компютъра и смартфона, но скоростта на взаимодействието между модерните технологични джаджи и ума според експерти все още е доста ниска. Това се дължи на много обстоятелства, като най-разбираемото за широката общественост се свежда до факта, че по-голяма част от населението на Земята използва само два пръста, за да печата на клавиатурата на съвременните устройства. А бързината на информацията, постъпваща в мозъка, определено е по-висока заради спецификата на функционирането на зрението. Обаче намалената пропускателна способност ще ограничава възможността на човека да се слее с ИИ.

Едва след като се намерят решения на проблемите, свързани със заболявания, засягащи умствените ни способности, ще се премине към търсенето на ключа за казуса по екзистенциалната опасност на умните машини, смята Мъск.

Нашият мозък е съставен от около 100 милиарда клетки - неврони, кои имат много сложни форми. Общо взето, те се съединяват в голяма мрежа с помощта на синапс. В точките, където се свързват, предават един на друг информация, използвайки химични сигнали, наричани невромедиатори, появяващи се в резултат на импулс, известен като "потенциал на действието". Щом клетката получи достатъчно невромедиатори от един вид, се задейства верига от реакции, водещи към възникването на потенциала на действието, създаващ ток, разпространяващ се от неврона, който може да се открие, ако до него се постави електрод. А това ще позволи информацията, предоставена на невроните, да бъде записана.

Всичко, което човек усеща, чува, чувства и мисли, е потенциал на действието, тоест, грубо казано, всичко се свежда до изблици на неврална активност. Целта на Neuralink е тези импулси да се записват и стимулират по-добре, отколкото това е възможно благодарение на съществуващи методи, без сериозна хирургическа намеса.

10 пъти по-тънки от косъм

Компанията на Мъск е създала чип №1 с размери 4х5 мм с 1024 електрода, като потенциалът му позволява количеството им да достигне 10 хиляди. Най-добрата система за стимулиране на мозъка на пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, разрешена от експертните служби на САЩ (FDА), борави с 10 електрода и е известна като Lead DBS.

Любопитно е, че дебелината на чипа на Neuralink е близо 10 пъти по-тънка от човешки косъм. А за имплантирането на толкова фини електроди е направен специален робот. Защото е необходима изключителна прецизност за присаждането им, иначе съществува огромна опасност от повреда на някой кръвоносен съд в мозъка. А автоматизираната машина "вижда" всичко през микроскоп и с точност до микрон вгражда електрода, заобикаляйки всякакви деликатни миниатюрни места.

За целта е необходимо да се направи отвор в мозъка с диаметър 2 мм, който се разширява до 4 пъти, като в прореза се поставя чипът, а след това отново се смалява до първоначалния размер. Но Мъск не уточнява как точно се случва това. Знае се обаче, че по този начин трябва да се вкарат 4 чипа, като от всеки под скалпа към ухото ще минават свръх тънки кабели, свързани към външно устройство, прикрепено зад слуховия орган. В тази високотехнологична джаджа ще има радиомодул Bluetooth и батерия. Обмяната на данни ще става с помощта на предавател. Самата система ще се управлява с помощта на приложение за смартфон.

От Neuralink твърдят, че разработката вече е тествана върху мишки и са направени близо 20 опита да се интегрират имплантите, като в 87% от случаите операцията е минала успешно.

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 168

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 234

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 213

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 214

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 193

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ