23 Септември 2019понеделник18:25 ч.

(Р)еволюция

Вълшебна шапка за ума крои Илон Мъск

Създателят на иновативната разработка, свързваща човешкия мозък с компютърни технологии, планира през 2020 г. да започне клинични изпитвания върху хора

/ брой: 162

автор:Альона Нейкова

visibility 483

След 30 месеца секретни разработки и експерименти основаната в Сан Франциско през 2016 г. от Илон Мъск компания Neuralink представи на света иновативна технология, свързваща мозъка с компютър. Канадско-американският инженер, изобретател, бизнесмагнат, инвеститор и не на последно място милиардер съобщи, че заедно с екипа му планират да започнат клинични изпитвания върху хора. Все пак добре е да се изясни какво представлява тази революционна идея и дали очакванията за реализирането й наистина имат шанс.

Дейността на специално учреденото от неуморния предприемач сдружение е насочена към създаването на имплантирани интерфейси, чиято цел е да съедини човешкия ум с машина. Креативните сътрудници на Мъск вече имат в актива си чип №1, предназначен именно за интегрирането му в мозъка, както и приложение за смартфон, което да го управлява и контролира. В бъдеще 48-годишният ръководител на SpaceX, Tesla Motors, SolarCity и редица други свръхуспешни световноизвестни проекти не изключва и пускането на "магазин за апликации на ума". А крайната му супер амбициозна цел е да осигури пълна симбиоза на човека и изкуствения интелект (ИИ).

Хората най-после ще получат шанс буквално да се слеят с компютрите, но това няма да е задължително, само ако го искат, уточнява изобретателят.

Само допреди месец почти нищо не се знаеше за резултатите от работата по начинанието, духовито наречено от експерти "вълшебна шапка за мозъка". Вече е ясно обаче, че дейността на Neuralink, в която се трудят близо 90 души, е финансирана със 158 милиона долара, от които две трети са инвестирани лично от Илон Мъск.

На пръв поглед обяснението защо всъщност го прави е доста хуманно, логично и се свежда до няколко опорни точки. Онкологични заболявания, инсулт или инфаркт често предизвикват разстройства на умствената дейност, които може да доведат до деменция, симптоми на Паркинсон, Алцхаймер и др. За съжаление съществуват и немалко вродени умствени недъзи, придобити в резултат на нещастен случай или необясними, но нерядко срещани патологии. В Neuralink смятат, че лечението на подобни страдания е възможно с помощта на... чип.

Човешкият мозък притежава лимбична система, отговаряща за първичните нужди, желания и емоции. Има и моторна кора, от която зависи мисловният процес. Като допълнение към тях от компанията на Мъск се стремят да създадат цифров слой на "свръх интелект". Хората вече са запознати и доста добре работят с нещо подобно благодарение на компютъра и смартфона, но скоростта на взаимодействието между модерните технологични джаджи и ума според експерти все още е доста ниска. Това се дължи на много обстоятелства, като най-разбираемото за широката общественост се свежда до факта, че по-голяма част от населението на Земята използва само два пръста, за да печата на клавиатурата на съвременните устройства. А бързината на информацията, постъпваща в мозъка, определено е по-висока заради спецификата на функционирането на зрението. Обаче намалената пропускателна способност ще ограничава възможността на човека да се слее с ИИ.

Едва след като се намерят решения на проблемите, свързани със заболявания, засягащи умствените ни способности, ще се премине към търсенето на ключа за казуса по екзистенциалната опасност на умните машини, смята Мъск.

Нашият мозък е съставен от около 100 милиарда клетки - неврони, кои имат много сложни форми. Общо взето, те се съединяват в голяма мрежа с помощта на синапс. В точките, където се свързват, предават един на друг информация, използвайки химични сигнали, наричани невромедиатори, появяващи се в резултат на импулс, известен като "потенциал на действието". Щом клетката получи достатъчно невромедиатори от един вид, се задейства верига от реакции, водещи към възникването на потенциала на действието, създаващ ток, разпространяващ се от неврона, който може да се открие, ако до него се постави електрод. А това ще позволи информацията, предоставена на невроните, да бъде записана.

Всичко, което човек усеща, чува, чувства и мисли, е потенциал на действието, тоест, грубо казано, всичко се свежда до изблици на неврална активност. Целта на Neuralink е тези импулси да се записват и стимулират по-добре, отколкото това е възможно благодарение на съществуващи методи, без сериозна хирургическа намеса.

10 пъти по-тънки от косъм

Компанията на Мъск е създала чип №1 с размери 4х5 мм с 1024 електрода, като потенциалът му позволява количеството им да достигне 10 хиляди. Най-добрата система за стимулиране на мозъка на пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, разрешена от експертните служби на САЩ (FDА), борави с 10 електрода и е известна като Lead DBS.

Любопитно е, че дебелината на чипа на Neuralink е близо 10 пъти по-тънка от човешки косъм. А за имплантирането на толкова фини електроди е направен специален робот. Защото е необходима изключителна прецизност за присаждането им, иначе съществува огромна опасност от повреда на някой кръвоносен съд в мозъка. А автоматизираната машина "вижда" всичко през микроскоп и с точност до микрон вгражда електрода, заобикаляйки всякакви деликатни миниатюрни места.

За целта е необходимо да се направи отвор в мозъка с диаметър 2 мм, който се разширява до 4 пъти, като в прореза се поставя чипът, а след това отново се смалява до първоначалния размер. Но Мъск не уточнява как точно се случва това. Знае се обаче, че по този начин трябва да се вкарат 4 чипа, като от всеки под скалпа към ухото ще минават свръх тънки кабели, свързани към външно устройство, прикрепено зад слуховия орган. В тази високотехнологична джаджа ще има радиомодул Bluetooth и батерия. Обмяната на данни ще става с помощта на предавател. Самата система ще се управлява с помощта на приложение за смартфон.

От Neuralink твърдят, че разработката вече е тествана върху мишки и са направени близо 20 опита да се интегрират имплантите, като в 87% от случаите операцията е минала успешно.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 138

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 518

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 122

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 314

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 832

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 685

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 542

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 559

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ