15 Октомври 2019вторник16:40 ч.

Валери Симеонов: В България политиката язди бизнеса, не обратното

автор:Дума

visibility 846

В България политиката язди бизнеса, не обратното. Думите са на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който коментира пред БНТ възможността бизнесът да финансира партиите. Той не скри, че политическата партия, която управлява, определя поръчките, извършва класирането на големите инфраструктурни обекти, на концесии, даването на лицензи и регистрации. С тези лостове, които държи управляващата партия, тя може да прави бизнеса зависим.
Постоянно в обществото се насажда тезата, че бизнесът ще овладее, ще яхне политическия живот чрез подставени партии, на които ще плаща да защитават неговите интереси. Така е може би в САЩ, в развитите икономически държави. В България не е така, смята Симеонов.
Затова, според бившия вицепремиер „най-силните фигурите в България не са отделни икономически субекти, това са политическите субекти“.
Политиците държат за врата бизнеса, не обратно. Това е страшно. Дарения ще се правят само за тези партии, които управляват, предупреди Симеонов. И даде примерр: Представете си какво ще се случи, ако някоя фирма направи дарение за НФСБ или за някоя опозиционна партия. Тогава цялата сила на държавата със съответните проверки, със съответните актове, констативни протоколи и глоби и прочее ще се стовари върху тази фирма. Тя, естествено, след две – три години ще спечели съдебните дела, но ще загуби своето развитие. Ще спре своето развитие, защото едни масирани проверки удрят администрацията на една малка фирма. С други думи – политиците имат в своите ръце механизъм, с който да тероризирът или да рекетират бизнеса, обобщи Валери Симеонов.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ