05 Август 2020сряда04:32 ч.

Валери Симеонов: В България политиката язди бизнеса, не обратното

автор:Дума

visibility 1202

В България политиката язди бизнеса, не обратното. Думите са на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който коментира пред БНТ възможността бизнесът да финансира партиите. Той не скри, че политическата партия, която управлява, определя поръчките, извършва класирането на големите инфраструктурни обекти, на концесии, даването на лицензи и регистрации. С тези лостове, които държи управляващата партия, тя може да прави бизнеса зависим.
Постоянно в обществото се насажда тезата, че бизнесът ще овладее, ще яхне политическия живот чрез подставени партии, на които ще плаща да защитават неговите интереси. Така е може би в САЩ, в развитите икономически държави. В България не е така, смята Симеонов.
Затова, според бившия вицепремиер „най-силните фигурите в България не са отделни икономически субекти, това са политическите субекти“.
Политиците държат за врата бизнеса, не обратно. Това е страшно. Дарения ще се правят само за тези партии, които управляват, предупреди Симеонов. И даде примерр: Представете си какво ще се случи, ако някоя фирма направи дарение за НФСБ или за някоя опозиционна партия. Тогава цялата сила на държавата със съответните проверки, със съответните актове, констативни протоколи и глоби и прочее ще се стовари върху тази фирма. Тя, естествено, след две – три години ще спечели съдебните дела, но ще загуби своето развитие. Ще спре своето развитие, защото едни масирани проверки удрят администрацията на една малка фирма. С други думи – политиците имат в своите ръце механизъм, с който да тероризирът или да рекетират бизнеса, обобщи Валери Симеонов.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 42

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 98

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 107

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 101

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 77

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ