30 Септември 2020сряда21:57 ч.

Валери Симеонов откри нов фронт срещу Божков

автор:Дума

visibility 1394

Валери Симеонов отправи конкретни обвинения срещу собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков по повод промените в Закона за хазарта и идеята на НФСБ за одържавяване на частните лотарии. По думите му Комисията по хазарта е била купена, за да си затваря очите за редица нарушения. Частните лотарии, свързани с Божков, са си спестявали и укривали дължимите такси, а това е ставало с помощта на комисията, е тезата на Симеонов.

Припомняме, че проверка на АДФИ в комисия показа, че за пет години частните лотарии са си спестили стотици милиони левове от плащането на по-ниски такси в сравнение с държавния спортен тотализатор. Това обаче е ставало в рамките на закона, защото таксите се определят от самата комисията. Именно заради тези факти финансовият министър Владислав Горанов се разбърза с реформи в сектора и предложи законопроект, с който комисията по хазарта става Държавна агенция, пряко подчинена на министъра. В новите текстове ясно се регламентират таксите, които дължат компаниите, развиващи лотарийни и хазартни игри. Учудващо обаче, в предложенията на Горанов таксата за лотариите е намалена и реално е по-малка от тази, която в момента би трябвало да влиза в хазната от този вид бизнес.

Валери Симеонов пък внесе друг законопроект, според който лотарийните игри ще се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. Предвижда се отнемане на лицензите на сегашните частни лотарии, срещу който остро възрази Васил Божков. Вчера текстовете на Симеонов минаха на първо четене в бюджетната комисия с подкрепата на ГЕРБ.  В отговор Божков обяви, че с предложението се нарушава Конституцията, заради което може да съди държавата. Освен това той подчерта, че може да спре издръжката на футболния "Левски", тъй като "Национална лотария" е основният спонсор на клуба.

Валери Симеонов отрече да защитава нечии интереси със своя законопроект и добави, че лично той няма да позволи хазартният бизнес да отиде от едни в други ръце. По думите му чакал "своя звезден момент", за да внесе законопроекта си.

Според лидера на НФСБ Комисията по хазарта е "купена и корумпирана", а това си личало по многото казина в близост до училища. Припомняме, че основен разпространител на талончетата от лотариите са будките на „Лафка“, собственост на Делян Пеевски.

Валери Симеонов коментира и предупреждението на Божков, че ще си търси милиарди левове обезщетение, ако държавата му отнеме лиценза.  Лидерът на НФСБ го нападна и за подхвърлената от Божков реплика при втората му среща с феновете на "Левски", че бившият вицепремиер е известен и с това, че е прехвърлил вода към Перник.

„Васил Божков не е безобиден, след като казва, че може да не изпълнява закона. Това, все пак, е известен в обществото бизнесмен. На махленско ниво падна с думите за Перник, а имах добро мнение за него. Човек в живота трябва да свикне, че губи и печели", коментира Симеонов.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 186

Връщат извънредната ситуация в Чехия от 5 октомври

автор:Дума

visibility 101

САЩ разшириха санкциите срещу Сирия

автор:Дума

visibility 95

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 19

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 24

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 27

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ