Европейската сметна палата:
Етикетите на храните често объркват потребителите
/ брой: 228
Европейските потребители са като в лабиринт поради пропуски в регламентите за етикетите на хранителните продукти. Това е един от основните изводи от доклада на Европейската сметна палата (ЕСП) във връзка с етикетирането на храните в Европейския съюз.
Докладът, направен поради "нарасналия интерес към информацията за храните от страна на потребителите, институциите на ЕС и други заинтересовани страни", проследява какви са правилата за етикетиране в съюза.
"Вместо да носят яснота, етикетите на храните често създават объркване - използват се стотици различни схеми, символи и твърдения, които потребителите трябва да разшифроват", коментира на брифинг Кейт Пентус-Розиманус, член на ЕСП, отговорен за одита.
Настоящите правила в ЕС изискват на етикетите да има информация за хранителната стойност, алергените и годността на продукта. Производителите обаче добавят свои етикети и символи с цел привличане на клиенти, но според палатата това също крие опасности.
Така например протеинов бар, богат на захари, може просто да бъде брандиран като "богат на протеини", което позволява на компаниите да акцентират върху по-приятните характеристики, премълчавайки за други, не толкова благоприятни. Често има и твърдения, като "подобрява физическата форма", които не са подкрепени от научни доказателства.
Друг такъв пример са етикетите за липса на конкретни съставки или тези за екологичност. Според данни на Европейската комисия хранителният сектор на съюза използва над 200 етикета за устойчивост. Така потребителите лесно могат да се изгубят в лабиринта от етикети на хранителните продукти“, казват от Европейската сметна палата.
В своя доклад от Европейската сметна палата отправят и няколко препоръки, с които "да се запълнят дупките" в европейското законодателство. Те включват отстраняване на пропуските в правната рамка на ЕС, анализиране на практиките за етикетиране на предприятията, проследяване на очакванията на потребителите, засилване на проверките на незадължителните етикети и онлайн търговията на дребно, както и подобряване докладването относно етикетирането на храните.