30 Май 2020събота22:08 ч.

В тресавището на масмедиите

/ брой: 146

автор:Огнян Стамболиев

visibility 135

Намираме се в Париж, но действието може да се развива и във всяка друга столица, в редакцията на голяма радиостанция, където новините за различни инциденти и катастрофи, пожари, наводнения, земетресения, терористични атаки на ислямисти, банкови кризи, войни и дори планетарни катастрофи се "изливат" като безспирен порой, при това денонощно в ефира.
В друг план - една тайна, окултна международна организация подготвя - при строга секретност! - голям проект за радикална промяна в живота на планетата: чрез контрол на информацията и създаването на един... "планиран хаос", на едно "превантивно", предохранително "безредие". И, колкото да е неочаквано и странно, този секретен проект предвижда и протокол за сътрудничество между човешката раса и расата на "плъховете-мутанти"...
Написан от първо лице, единствено число, в сегашно време, този много актуален, новаторски роман - "Планираният хаос" (изд. "Авангард принт"), в който се преплитат реалното и фантастичното, е решен в определено журналистически стил. Основната тема e за информацията, по-точно за свръхинформацията, която като мощна лавина залива нашия ден. Защото, колкото и парадоксално да звучи - свръхинформираният, преситен от новости и сензации, човек днес е и един определено парализиран човек! В момента, в който той се препълни от свръхинформация от всякакъв вид и род - политическа, социална, икономическа, светска, той изгубва волята и заедно с нея и способността си да мисли самостоятелно, да действа, да твори... да бъде активен. Той сяда пред телевизора или радиоприемника, да види или да чуе предаване, филм, футболен мач, концерт, забавно предаване, реклами... а напоследък и т.нар. реалити шоу.
Как се преминава от едната крайност към другата - от парализирания от цензурата по времето на комунизма човек до също парализирания, но от свръх информацията индивид - ето един интересен механизъм, който единствено иронията на Историята може да създаде.
Авторът, световноизвестният белетрист, драматург и поет, познатият и у нас, Матей Вишниек (род. 1956 г.), също и журналист в радио (работил е през 1988 и 1989 г. в Би Би Си Лондон, а от 1990 г. досега в Радио Франс) ни представя оригинален и силен роман-манифест, една радиография на тази нова форма за "промиването на мозъци".
Тази забележителна, майсторски изградена сатира, в традицията на Джонатан Суифт и Семюъл Бътлър, на Матей Вишниек (определен от критиката като "новия Йонеско") предлага на читателя интелектуално упражнение по рефлексия, провокира го да "прочисти" мозъка си, в който са се натрупали шлаки не само от близкото минало, но и от настоящето, в което чрез медиите вече започна да вилнее един "колективизъм от нов тип".
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ