28 Юли 2021сряда01:41 ч.

Край Там Кок времето сякаш е спряло

Пътешествия

В страната на родените от един и същ чувал

Виетнам е земя на духовното - място, на което се постига хармония и баланс

/ брой: 64

автор:Елиана Иванова

visibility 1090

Виетнам е сред онези места в света, в които или се влюбваш, или намразваш завинаги. Ако решиш да му отдадеш сърцето си, ще ти върне много повече в замяна. С всеки изминал ден, прекаран в тази очарователна страна, започнах все повече да се удивлявам от обстановката, която ме заобикаляше. Най-силно може би ме впечатли уникалното чувство за хумор на виетнамците и тяхното гостоприемство. 

Да разказваш с усмивка на устата и с тънък хумор за ужасяващите събития на войната и за всички злини, сполетели страната ти, може да се определи като върховно майсторство. Виетнам също така е земя на духовното, място, на което можеш да почувстваш душата си в хармония и баланс. Мисля, че това не е случайно.

Легендата разказва, че страната била създадена от съюза между Господаря Дракон, владетел на моретата, и Феята Птица, владетелка на планините. Героят в нашата история е Лак Лонг Куан, син на владетеля на Лин Нам. Той бил благословен със силата на дракона от майка си и на магията от баща си. Обикалял Лак Лонг Куан из цял Лин Нам, за да възстанови спокойствието и реда, нарушавани от зли чудовища. По това време страната била нападната от северно вражеско племе. Дъщерята на вожда на име Ау Ко пленила с красотата си Лак Лонг Куан и той я взел за своя кралица. По-късно Ау Ко родила чувал със сто яйца. След седем дни от тях се излюпили сто бебета. Оттук и наименованието, с което виетнамците често се наричат един друг "донг бао" (родени от един и същ чувал). Не след дълго Драконът закопнял за морето, а Птицата Фея за планината. Така решили да се разделят, като всеки взел със себе си 50 сина. Ето така морската шир и високите планини се вплели в неразделна прегръдка.

Тази история, впрочем, е символ на обединението на виетнамската нация. През своя дълъг живот Виетнам неведнъж е бил покоряван и търпи силно влияние в своите култура и порядки от чужди завоеватели, като най-силно е китайското. В много храмове в страната писанията са съставени от йероглифи, които на пръв поглед приличат на китайски писмени знаци. Оказва се обаче, че писмото е на древен виетнамски език. Днес той не се преподава в училищата, нито в университета, тъй като е възприета латинската азбука, донесена тук от французите. За съжаление няма и много желаещи, които да изучават стар виетнамски език, а само някои от възрастните хора все още могат да четат и да разбират писмеността на дедите си. 

Да се разхождаш из Ханой съвсем не е лесно и просто. Поне за туристите. Изискват се усилия, за да му хванеш цаката. Макар че, изглежда, на някои им идваше отвътре да се слеят с местните. Улиците на столицата са препълнени с моторчета, които жужат безспир нагоре-надолу и могат да преминават всякакви пространства - от най-тесните до най-широките. Да не говорим за светофарите - няма значение какъв цвят свети в момента, движението на превозните средства не прекъсва, нито отклонява траекторията си.

Първите пъти, когато трябваше да пресичаме улица, просто затваряхме очи и тръгвахме бавно, без да спираме, молейки се да стигнем благополучно до отсрещния край. И наистина в целия този хаос от прелитащи автомобили и скутери имаше хармония и синхрон. Без да намалят скорост или да правят опит да спрат, шофьорите плавно минават покрай пресичащите, заобикаляйки ги елегантно, без да ги блъснат или дори закачат. Като разумен пешеходец, трябва да се оглеждаш - дори когато ходиш по тротоара, защото пътното платно не е достатъчно поле за изява на виетнамските шофьори.

И докато сме на темата за моторчетата. Явление, което ме впечатли особено силно, за което бях чела, но не очаквах да бъде толкова живописно. Става въпрос за умението на виетнамците да превозват абсолютно всичко на своите скутери. От две-три пазарски чанти до цели матраци, шкафове, гардероби, легла, високи елхи в цял ръст и какво ли още не. Бих казала, че няма по-добри в поддържането на баланс от виетнамците. Придвижването на трима-четирима души на едно моторче е голяма атракция за посетителите на екзотичната страна.

Освен скутерите, "подвижните пазари" са друго зрелище, което впечатлява туристите. Изумително е как възрастни хора, на които не можеш да определиш годините, по цял ден обикалят с прът, изработен от бамбук и подобен на кобилица, и предлагат свежи плодове и зеленчуци. Бамбуковата кобилица е символ на Виетнам - олицетворява всекидневието на традиционните земеделски производители и безмълвното страдание, смелост, търпимост и саможертва на съпругите, майките и бабите на следващите поколения в историята на нацията. 

Ханой е хилядолетен град, столица на южноазиатската страна и умопомрачително богат на културни паметници, храмове, театри. Особено красиво и изпълнено със спокойствие и тишина място е Хоан Кием, което в превод означава "езерото на върнатия меч".

Преданията и легендите са неразделна част от бита и духовния живот на виетнамеца. Повечето от тях пресъздават сюжети, в които божествени сили помагат на виетнамския народ да отблъсне и победи своите врагове и завоеватели. Легендата разказва, че в средата на XV век Небето изпратило на Ли Тай До магически меч, който той използвал, за да прогони китайски нашественици от страната. След войната гигантска златна костенурка се явила на императора и поискала меча. Отнесла го в дълбините на езерото, за да върне оръжието на боговете. Храмът, който се намира в средата на езерото с изумрудени води, днес се е превърнал в символ на града.

Внушителна е също сградата на мавзолея на Хо Ши Мин - бащата на Демократична Република Виетнам. Личността му до днес е силно тачена в страната. На всички банкноти е изобразен неговият лик. В самия мавзолей влизането е забранено, но посетителите могат да се разходят в парка отвън и да се възхитят от постройката. На пост пред мавзолея има военни, облечени в бели униформи. Това е единственото място, на което те могат да се видят.

Забележителна е известната "железопътна улица" на столицата. Тя се намира в старата част на града. Всеки ден в следобедните часове между 15,30 и 19,30 по нея, през самия град, минава влак, който пътува на юг към старата столица на Виетнам - Хюе, и Хой Ан. Уличката е тясна, обградена от живописни цветни сгради в колониален стил, магазинчета и кафенета. Идеално се вписва в цялата чудатост на града.

Императорската цитадела е следващата точка от туристическия маршрут. Комплексът е ограден от висока стена, която на места изглежда порутена и крие зад дебелите си пластове стара история. Известен още като императорската цитадела Танг Лонг дворецът е историческа реликва за Виетнам и е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО през 2010 г. Оттук военните командири на Северен Виетнам замислят успешната си кампания срещу подкрепяните от САЩ южновиетнамски сили. 

Там Кок - в превод означава три пещери. Мечтателно място, където сякаш времето е спряло и духом си се пренесъл в прастара епоха. Тук тече река Нго Донг, изваяла мистериозно пещерите във варовиковите скали, някои от които се извисяват на 100 метра. Всичко е покрито със зеленина, по повърхността на реката небрежно се носят водни лилии. През декември е зимният сезон във Виетнам и оризовите полета се спотайват под водите на реката. Настъпи ли лятото обаче оризовите цветове избуяват и реката доста се стеснява, отстъпвайки значителна част от своята територия на оризовите насаждения. Тогава човек може да се любува на чудесата на това скъпоценно райско кътче и да потъне с всичките си сетива в обаятелността на неземната природа наоколо.

Спуснахме се по реката до края на клисурата с лодки. Обикновено в тях се настаняват по двама души. По традицията лодкарите гребат, използвайки краката си. Не мога да не отбележа, че действието се извършва с изключителна лекота и професионализъм. В края на всяка разходка е прието да се оставя бакшиш на лодкаря. Най-подходящото време за подобно приключение са следобедните часове, когато слънцето е меко и започва бавно да залязва...

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ