23 Май 2024четвъртък14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

В София има черна дупка

Общинската власт на София нагло ни бърка в джоба

/ брой: 82

автор:Радко Ханджиев

visibility 2427

Докато все повече градове по света преминават на безтаксов транспорт, общинската власт на София все по-нагло ни бърка в джоба. Защото за билетче отдавна ни цакат с повече от 2 лева. Плащаме веднъж чрез данъците и таксите; втори път - като ни принуждават да купуваме превозни документи. Дупченето на билет и играта на "контрол" очевидно е параван за обогатяване на общинари и "наши хора" в т.нар. Център за градска мобилност (ЦГМ).
Ето какво показват сметките.
Последният публикуван отчет на ЦГМ за 2014 г. сочи, че реализираният приход от дейността на обществения градски транспорт в столицата възлиза на 220 490 000 лв. Сумата включва:
- 95 679 000 лв. от продажба на билети и абонаментни карти;
- 92 531 000 лв. "компенсации" от Столичната община;
- 23 790 000 лв. "компенсации" от държавния бюджет;
- 8 500 000 лв. "компенсации" от Столичния електро- и автотранспорт за покриване на загуби (!).
Персоналът на ЦГМ е 1222 души, сочи отчетът. Общият размер на разходите за материали, външни услуги, възнаграждения и осигуровки е 26 277 000 лв.
Столичани сами могат да преценят какво означава това. Издръжката на градския транспорт възлиза на около 100 милиона лв. годишно. По-малко от "компенсациите", които общината и държавата превеждат от нашите данъци на ЦГМ. Това сочат публикуваните данни. А също - че

печалбите на ЦГМ непрекъснато растат

Преди година са били 23%. Официално признатите! Днес са значително повече. В същото време се тръби за "загуби", теглят се заеми за закупуване уж на нови трамваи и тролейбуси и т.н. Нека не се заблуждаваме: новите превозни средства не са инвестиция на общината, нито на ЦГМ; те се доставят с пари по европейски програми. А "загубите" са от "източване". То вече се усеща, че днес властта с ускорени темпове най-нагло източва. Източва отвсякъде! Което е симптом, че предчувства края си. Също като пир по време на чума!
Но да се върнем към дружеството. Къде отиват приходите му, след като градският транспорт на практика се финансира от публични средства? Откъде идва искането за по-висока цена? Защо не се дават финансови разчети? Какво означава политическо решение? Или става въпрос за "политическо увеличение"? Наглото искане не означава ли ново, още

по-дълбоко бъркане в джоба на столичани?

И въобще, кому е нужен посредникът ЦГМ? Освен - за да генерира корупция и разпределя на черно ограбеното?
Въпросите могат да продължат. От години ЦГМ е известен с корупционни скандали. Достатъчно е да споменем недопустимия монопол по организиране на градския транспорт и паркирането; скандала около финансиране на частни автобусни линии; непрозрачния, разбирай корупционен, начин на закупуване, поддръжка и ремонт на електронни средства за контрол от Чехия, струващ на столичани над 5 милиона евро. При това тези "апаратчета" са негодни уреди за контрол, защото нямат независима сертификация. Но "таксуването" с тях продължава. Много може да се говори и за издевателствата и насилието над граждани, практикувани с гангстерски прийоми от т. нар. контрольори на ЦГМ. През септември 2000 г. те пребиха до смърт 78-годишния копривщенец Желязко Петков, известен майстор-резбар, починал два дена по-късно. Преди година обществеността бе потресена от насилието, упражнено над уважавания от всички синоптик Минчо Празников.
В София има черна дупка, това е "Центърът за градска мобилност", а най-черното в нея е "Паркинги и гаражи", заяви неотдавна депутатът Жельо Бойчев. Вълчите разпри кой да разпределя парите за "черните" каси вероятно доведоха през 2005 г. до убийството на шефа Георги Василев. През юли 2011 г. бе убит приемникът му Марчело Доковски. Днешният бос Симеон Арнаудов пък праща мутри да сложат скоба на автомобила на телевизионния екип на ТV7, при шофьор зад волана и работещ двигател, след като журналистите го попитаха къде отиват парите от паяци и скоби!
Изход от този разгул

може да бъде безтаксовият градски транспорт

или нулевата тарифа. Идеята се практикува с успех в над 400 града по света. Сред по-големите, с население около и над 100 000 жители, са Талин (Естония, въведен след референдум), Хаселт, Монс (Белгия), Булон-Биланкур, Обан, много от предградията на Париж (Франция), Илиуполи (Гърция), Прага (Чехия, частично), Плоещ (Румъния, частично), Паулиния, Марика (Бразилия), Чепъл Хил, Айлънд каунти, Мисула, Веро бийч (по 14 линии), Мейсън каунти (САЩ). Нулевото таксуване се разглежда в по-широк контекст като част от тенденцията към социализация на публичните услуги (транспорт, ток, вода, парно и др.) и отнемането им от монополисти, печалбари и мутри. Отдавна са установени безспорните ползи от въвеждането му:
- Административни - по-бърз достъп до крайната точка, по-кратко време за престои, по-голяма ефективност; рязко намаляване на оперативните разходи за издръжка (отпечатване и продажба на билети; заплати и осигуровки на персонала).
- Комунални - спад на задръстванията, по-висока средна скорост на МПС, по-лесно паркиране, по-малко ПТП, икономии от намаляване износването на пътищата;
- Търговски - все повече търговци виждат в безтаксовия транспорт средство за увеличение на продажбите; впрочем, много от големите вериги отдавна практикуват безплатен транспорт до молове и хипермаркети.
- Социални - пониженото замърсяване от шума и на въздуха рязко ще подобри околната среда, а оттам и здравето на хората.
- Глобални - смекчаване на проблемите, произтичащи от глобалното затопляне и изчерпване на въглеводородите.
В този смисъл е и предложението на сдружение "Софийски обществен съвет" за пробно въвеждане на безтаксов превоз в столицата през коледните празници и в съботните/неделните дни на 2015 г. Представено е преди 16 месеца и е заведено при кмета г-жа Йорданка Фандъкова с вх. №СО-6200-1323/ 02.12.2014 г. на осн. чл. 109 от АПК. До днес резултат няма. Дали пък властта в Столичната община, не се поставя над конституцията и законите на страната, както и ЦГМ? И какво тук значат справедливите искания на някакъв си Граждански съвет?
Нека не бъркаме безтаксов с безплатен транспорт - такъв няма. Плаща се от някого. В българските условия една от възможностите е облагане с

данък "градски транспорт" - 1% върху доходите

След премахване на сегашната корупционна система. Ето простата сметка:
По данни на Националния статистически институт към края на декември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в столичния град са били 715 хиляди. Пак по данни на статистиката средногодишната заплата в София е била 14 410 лв. Като умножим броя на заетите 715 000 души с 14 410 лв., колкото е официалната средна заплата за 2015 г., получаваме брутно над 10 милиарда лв. (10 303 150 000 лв.). При въвеждане на данък "градски транспорт" от 1%, само от заплатите това прави 103 031 500 лв. - достатъчни за издръжка на безтаксов транспорт на столицата и околностите. Без "компенсациите" на Столичната община и държавата.
Средногодишната тежест на човек от този данък ще бъде 144 лв. Четири пъти по-малко отколкото е сега. Днес столичани се бъркат с 600 лв. годишно (по 50 лв. месечно) за персонализирана карта. Лицата на минимална работна заплата, която по ПМС №139/ 04.06.2015 г. е 4 560 лв. (380 лв. месечно), ще трябва да плащат 45,60 лв. годишно, ако данъкът "градски транспорт" за тях остане 1%. Ония от ЧЕЗ обаче, за които се твърди, че получават по 1 200 000 лв. годишно (100 000 лв. месечно), ще се натоварят с 12 000 лв. Справедливо и стимулиращо, нали? И принос на по-заможните за намаляване на автомобилния трафик, задръстванията, замърсяването на големия град, ако започнат да се придвижват с градския транспорт!
В действителност годишните приходи ще бъдат вероятно двойно повече от 100 милиона. Защото няма публикувана статистика, а и никой точно не знае, колко са наетите в сивата икономика на столицата; а ще се облагат всички доходи, не само заплатите. Рекламите са допълнителен източник на финансиране. Друг източник е билетите за всички транспортни средства (жп, шосейни, въздушни) с дестинация София, както и столичните хотели, пансиони и къмпинги, да бъдат обложени с данък "градски транспорт". Гостите на столицата ще бъдат облекчени и свободни да се придвижват, което неминуемо ще активизира туризма. Измежду големите обществени ползи от въвеждането на нулева тарифа ще бъде резкият спад, дори ликвидиране на сивата икономика. Защото Столичната община ще бъде заинтересована да извади наяве участниците в сивия сектор, за да може да увеличава приходите от данък "градски транспорт". Това ще е още един източник на финансиране, а и принос на общинската администрация с общонационално значение.
С ликвидиране на корупционния генератор "Център за градска мобилност" ще се спестят и по-голямата част от разходите за материали, външни услуги, възнаграждения и осигуровки, които сега са над 26 млн. лв. Всичко това чувствително ще увеличи приходите и Столичната община директно ще може да се обърне към решаване проблемите на хората, не към тяхното задълбочаване и огрубяване. Ще се създадат условия и ресурс за оптимизиране на градския транспорт; за разкриване на нови, вкл. денонощни, линии; радикално да се подобри и модернизира транспортът към крайградските селища; крайградските жп линии най-сетне да се ползват и за градски транспорт, както е в страните членки; да секнат конфликтните ситуации, ограниченията на достъп до обществения транспорт; да се ликвидират проявите на расизъм, дискриминация и противоправният произвол на т.нар. контрольори, насърчавани сега от ЦГМ; и т.н. Така Столичната община и градският транспорт ще достигнат европейските качествени показатели!

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 569

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 206

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 192

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ