17 Април 2021събота06:32 ч.

Представители на различни профсъюзи демонстрираха в сряда пред сградата на Еврокомисията срещу компании като Юбер. Същият ден Еврокомисията започна консултации по инициативата си за регулиране на бизнеса на този тип компании...

В Северна Македония ще броят и българите

Държавна институция уверява, че те свободно ще могат да изразят етническата си принадлежност

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 743

На предстоящото преброяване на населението българите в РС Македония (РСМ) ще могат свободно да изразят своята българска етническа принадлежност, никой няма да им попречи да го направят, но няма да получат фотокопия от листата за ценза, защото това е забранено от закона. Това са заявили пред проправителствения в. "Слободен народ" от Държавната статистическа служба (ДСС) в Скопие.

В понеделник културният център "Иван Михайлов" в Битоля помоли София да дава българско гражданство в съкратена процедура и за всеки граждани на РСМ, който с фотокопие на попълнен формуляр за преброяването, ще докаже, че се е регистрирал като македонски българи. Българският президент Румен Радев се озова на този призив, апелирайки към македонските институции да създадат условия и да гарантират правото на тези граждани да се определят свободно като българи. 

В методологията за преброяването е обяснено, че  преброителят не трябва да чете предложените отговори, а само да попита изброеното лице за принадлежността му към етническата общност. Ако етническата принадлежност не е в предлаганите отговори, тогава тя трябва да се промени. Методологията посочва също, че лицето не може да заяви своето мнение на този въпрос по частни причини и в този случай преброителят ще избере отговора "не е посочил". За деца до 15 години отговорът на въпроса дава един от родителите, осиновителят или настойникът. 

Преброяването ще позволи и на други членове на семейството да посочват етническата принадлежност. Възрастен член на семейството ще може да отговори на тези въпроси за отсъстващите членове, а по-късно данните не могат да бъдат проверени или коригирани. "За лица, които отсъстват по време на преброяването по някаква причина, отговорът може да бъде даден от пълнолетно лице, на което данните са известни. Това лице гарантира точността и надеждността на данните със своя личен идентификационен номер. Човек, който дава информация за принадлежността друго лице, може да отговори и с опцията "неизвестна", казали от ДСС.

Според закона събраните данни могат да се използват само за статистически цели, а не за създаване, поддържане или актуализиране на административни регистри. 

При последното преброяване в Македония през 2002 г. като българи се бяха обявили 1414 граждани.  

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ