19 Септември 2020събота12:17 ч.

Със сълзи на очи ливанка говори пред сънародници, събрали се в Бейрут да отдадат почит на жертвите от унищожителната катастрофа в склад на столичното пристанище. По последни данни от мощния взрив на над две хиляди тона амониев нитрат са загинали 137 души,

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

Бивши високопоставени служители предупреждават администрацията да се откаже от вредната политика към Пекин

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 598

Американското списание "Ню Йоркър" публикува статия, критикуваща изнесената преди време реч на държавен секретар Майк Помпео в библиотеката "Никсън", посветена на политиката към Китай. В нея се посочва, че изявлението му не е от полза за дългосрочните интереси на САЩ. Политиката на американското правителство спрямо Китай е толкова неуспешна, колкото и цялата му външна политика, съобщи Радио Китай. Бившият посланик на САЩ в Китай Дж. Стейпълтън Рой посочи, че атаките срещу Китай са проява на неразбиране за положението в страната и в Източна Азия. Според него много американски съюзници поддържат двустранната търговия с Китай. Страните от Източна Азия не са склонни на конфликти. Китай пък си е поставил за цел да подобри благосъстоянието на своя народ.

Самоизмамите на САЩ са опасен дипломатически акт, посочва се в статията, която цитира изказване на бившия президент на Световната банка Робърт Зелик от юли тази година. Той посочва, че приносът на Китай за глобалния растеж през последните 20 години е най-голям и страната е най-бързо развиващата се дестинация за американския износ. Според наскоро публикуваната от "Ню Йоркър" прогноза на бившия помощник на държавния секретар на САЩ Кърт Кембъл, Китай ще заеме в бъдеще "най-важното" място във външната политика на САЩ, но настоящата стратегия на Вашингтон спрямо Китай кара двете страни да се насочат към неморална конкуренция и конфронтации, което ще доведе до непредвидими последици. 

Тези аргументи обаче явно не са чути. Държавният департамент, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешната сигурност и генералният прокурор призовават Федералната комисия по съобщения /FCC/ да отнеме лицензите на "Чайна Телеком" и три други китайски компании. Това е заявил Майк Помпео на персконферленция, цитиран от РИА-Новости.

А военният министър Марк Еспър произнесе конфронтационна реч срещу Китай на годишния форум по сигурността, организиран от Аспенския институт. Според Еспър, действията на китайските власти "не съответстват на международните норми и правила за поведение. И много от нашите партньори и съюзници също реагират на това". "През последните месеци, особено в ситуацията на КОВИД-19, Китай стана по-агресивен, те се опитват да превърнат тази трагедия в своя полза за пропагандни цели, но мисля, че надцениха своите възможности. Виждаме как се опитват да разгънат мускули в Южнокитайско море. Те потопиха виетнамски риболовен кораб преди няколко месеца и продължават да извиват ръцете на други страни, разполагат войски по линията на контрол в Индия."

В същото време министърът увери, че Китай не представлява непосредствена заплаха за САЩ. Еспър изрази надежда, че САЩ ще успеят да "гарантират, че Китай ще се окаже на правилния път, където те ще уважават нашите ценности и ще се съобразят с международните норми, вместо да се опитват да ги променят, където ще спрат да използват тактиката на извиване на ръце, за да постигнат целите си, и да не се опитват да станат доминиращата сила в региона. Трябва да продължим да контактуваме с тях, но в същото време трябва да признаем, че е започнала нова ера", добави той.

САЩ трябва по-активно да се включат други азиатски държави в разработването на обща позиция спрямо Китай, призова още Еспър. "На първо място трябва да поздравя австралийците, както и британците, които не допуснаха "Хуауей" в техните системи", изтъкна той. 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ