09 Юли 2020четвъртък17:33 ч.

Актуално

В помощ на прокуратурата

ДАНС не трябва да разследва само приватизацията, а цялостния погром над българската икономика по време на прехода

/ брой: 33

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1259

Изтупаната за пореден път от нафталина идея за тотална ревизия на приватизацията у нас, ако бъде реализирана, може да нарисува само половинчата картина за погрома над българската икономиката през последните 30 години. Преди две години в медийното пространство се появиха снимки от първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Тъжна гледка. Някогашната енергийна гордост на България приличаше на пункт за изкупуване на скрап. Изваждането от експлоатация на първите четири блока на атомната ни централа започна през 2003 г., като част от условията за приемането ни в Европейския съюз, и трябва да приключи през 2030 г. Блоковете бяха спрени преди изтичането на техния експлоатационен срок, а можеха да работят без проблеми още дълги години. До момента страната ни е похарчила за изваждането на блоковете от експлоатация над 600 млн. евро. Общата сума за приключване на операцията все още не е ясна. Първоначалната оценка бе за 1,106 млрд. евро, но се очаква, че ще са необходими 90 млн. евро допълнително след 2027 г. Това е един от типичните примери, че България е единствената държава, която през последните 30 години е инвестирала милиарди в собственото си разрушение. Такива примери за съжаление са много.

Ликвидация

Сега всички пак са се вторачили в раздържавяването. А какво да кажем за друг  структуроопределящ сектор - селското стопанство. През далечната вече 1991 г. първото правителство на СДС начело с недоразумението Филип Димитров дойде на власт тъкмо с тази цел - да унищожи всичко "комунистическо" в този отрасъл. Това правителство бе известно повече като Втори адвокатски колектив. В него бяха събрани юристи от кол и въже, които не бяха напускали жълтите павета и не можеха да различат ечемика от житото. За сметка на това обаче те създадоха ликвидационните съвети. И декомунизаторите започнаха да ликвидират буквално, чрез тези злополучни съвети. За дейността на тези шпицкоманди бяха похарчени милиарди. Хората по селата се вдигнаха на бунтове срещу тях, но по заповед на тогавашния вътрешен министър полицията ги потуши.

Решиха да връщат земя в реални граници. Това върна и земеделието в 30-те години, на дребните собственици на ниви от по 5-6 декара. Те отидоха в ръцете на множество наследници, които нямаха  намерение да се връщат на село. Никоя източноевропейска страна не направи такава глупава земеделска реформа. Сега България е вносител на всички онези плодове и зеленчуци, които е изнасяла. В края на "омразния комунизъм" имаше 10,5-11 млн. овце, България изнасяше агнешко на 3 континента (парадокс, но при комунизма по Гергьовден агнешкото беше дефицитно, всичко отиваше за износ да носи валута, за да покрива харчовете). Сега в страната има по-малко от 1,5 млн. овце. Но на Гергьовден агнешко има, дори вносно от Нова Зеландия. За награда Ф.Д. бе изпратен за посланик в САЩ, а сега се подвизава в Конституционния съд.

Безпрецедентно престъпление

В политическо умопомрачение създадените ликвидационни съвети извършиха безпрецедентно в историята престъпление, като унищожиха крупните животновъдни ферми и аграрни комплекси. Големите държавни кооперативи бяха закрити и добитъкът бе върнат на голям брой дребни собственици, които нямаха нито намерение, нито възможност да се грижат за тях. Липсваше работна ръка, изкупните цени на продукцията се сринаха. Отделен бе проблемът и с липсата на храна за животните. Всичко това наложи разпродажбата, масовото клане на високопродуктивни животни и износа на животни и месо на относително ниски цени. Близо 30 години след началото на промените равносметката в българското животновъдство е трагична. Броят на едрия добитък в България през 1990 г. е бил 2 350 000, а към момента е 568 000. Спадът при козите и овцете е още по-голям - от 18 000 000 до около 1,5 млн. От 1989 г. броят на свинете е намалял 7 пъти, а птиците са 2 пъти по-малко. България беше лидер в поливното земеделие, но по заповед на Втори адвокатски колектив хидромелиоративни съоръжения за милиарди левове бяха буквално разрушени.

Ако се върнем на отново актуалната тема - ревизия на приватизацията, несъмнено трябва да започнем с разгрома на "Булгартабак холдинг". Този пример е най-пресен и за него давността не е изтекла. Темата за съдбата на българския тютюнев монопол "Булгартабак холдинг" не губи актуалност вече двадесет години. Това е съвсем логично, защото тютюнопроизводството е, или по-скоро беше,  стратегически отрасъл за България както в икономически, така и в социален аспект, защото то даваше поминък на много хора. Освен това холдингът бе сред монополните фирми, определяни като перлите на българската икономика, наред с АЕЦ "Козлодуй", БТК и електроразпределителните дружества. 

След многобройни неуспешни опити, в крайна сметка през 2011 г., при първото правителство на ГЕРБ, тютюневият холдинг бе продаден на "БТ Инвест", офшорно дружество на държавната руска банка ВТБ, регистрирано в Австрия. Кандидат-купувачът предложи 100.1 млн. евро. В офертата бе вписано задължението австрийското дружество да изкупува по 5000 тона български тютюн през следващите пет години. То трябваше да инвестира 7 млн. лева през 2012 г. и 2013 г. Така обаче официално не се разбра кой е истинският купувач на холдинга, зад който стои руската банка. Това вече сякаш няма и толкова голямо значение, защото "Булгартабак" за последните 6-7 години буквално бе разгромен. Холдингът вече отдавна не притежава най-ценния си актив -  търговските марки на цигарите. През 2017 г. те бяха продадени на "Бритиш Американ тобако" за повече пари от тези, които бяха платени при приватизацията. Софийският завод "София БТ" бе затворен. Фабриката в Плевен също. Перлата в короната - фабриката в Благоевград отдавна спря производство. 

Подкрепа

Управляващите периодично подпираха "Булгартабак" със специално законодателство, данъчни преференции и кредити от държавната Българската банка за развитие. Комисията за защита на конкуренцията си затваряше очите за лупингите около собствеността на компанията, а прокуратурата и службите за сигурност останаха глухи за непрекъснатите протести на Турция през последните години за това, че контрабандата с марките на "Булгартабак" процъфтява и с тях се финансира тероризъм. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол си затвори очите за явно неизпълнения ангажимент в договора за запазване на дейността на фабриките най-малко десет години. Въпреки всичко това, от продажбата до момента пазарният дял на тютюневия холдинг в България постепенно се стопи до 25.8% през 2017 г. А "Виктори" най-продаваната марка на "Булгартабак" в България, загуби лидерското си място още през 2011 г. в конкуренция с гръцката "Карелия" и не успя да си го върне, като през 2017 г. вече падна на трето място и след "Марлборо". Всичко това се случи въпреки акцизните лупинги на управляващото мнозинство, които целяха "Булгартабак" да се пребори с чуждестранните играчи на пазара. Въпреки всичко това, шест години след като беше продаден, "Булгартабак холдинг" бе разгромен. Той влезе безвъзвратно към пантеона на геройски падналите в борбата за пазарна икономика. Там зае мястото си сред авиокомпания "Балкан", "Кремиковци", "Видахим", "Химко"- Враца, "Плама" - Плевен, ДЗУ-Стара Загора и още хиляди знайни и незнайни предприятия.

Според икономиста проф. Иван Ангелов пораженията за България от този тотален разгром на икономиката са огромни. Те не подлежат дори на приблизителна количествена оценка. Като вземем предвид пораженията върху физическия, човешкия и интелектуалния капитал и пропуснатите в резултат на това бъдещи ползи, може да се предполага, че загубите на България през изминалите вече близо 30 години са в порядъка на 300-350 млрд. щатски долара. А отрицателните последствия от този погром скоро няма да бъдат преодолени.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 129

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 34

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 129

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 233

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 646

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 230

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ