14 Април 2021сряда22:33 ч.

Искам думата

В огледалото на родната демокрация

/ брой: 68

visibility 1376

Камелия БАЗОВА, 
политолог, член на БСП

БСП в последните години се показа като единствената истинска парламентарна опозиция на ГЕРБ; като партия, която започна борба не само срещу задкулисието в управлението, но и срещу задкулисието в собствените си редици. Партия, която започна демократични промени в структурите. Партия с ясна лява идеология, със сериозен интелектуален и експертен потенциал, с много добра, широко гражданско обсъждана, финансово и експертно обезпечена политическа програма, с модерна позитивна кампания, която заради пандемията бе успешно проведена и като дигитална интернет кампания.

И въпреки всичко БСП получи незавидното трето място! Защо? Досегашният курс на партията към демократизация в структурите, към много ясна лява идеология и към патриотична линия на поведение (не на джендър идеологията и на гей браковете, не на преиначаването на българската история и отпадането на теми в учебниците) е изключително правилна и трябва да продължи. Лошите изборни резултати не бива да водят до вътрешнопартийни разпри и търсене на вина, а до консолидация, разум и единение. Затова и решението лидерът на БСП да запази поста си е правилно. Политическата отговорност бе поета с оставката на Изпълнителното бюро. Оттук насетне  партията трябва да продължи да върви по досегашния път на отчетлива лява идеология и популяризиране на лявата идея в обществото, задълбочаване на демократичните процеси в партията. Защото БСП в никакъв случай не бива да прави компромис със своята лява идеология! Защото тя е единствен неин реален носител.

Ето защо такива инициативи като идеен дебат "Социализъм 21-ви век" са изключително правилни. Българското общество през тези 30 години бе манипулирано от десния антикомунистически фронт с абсурдни закони, които криминализират социализма, а той бе метод за ускорена индустриализация и модернизация на страната и направи България една от 30-те най-развити страни в света. Заради пренаписването на учебниците българското общество не знае, че концлагери и политически убийства е имало и преди 1944-та и че много западни изследователи определят социализма като успешен метод за ускорена индустриализация и модернизация, който постигна своите позитивни резултати. Социалистите правилно възприемат всичко позитивно, извършено преди 1989-а, и се отричат от всичко онова, което противоречи на демократичните ценности и морал. Това, което е хубаво да стори БСП, е да направи дълбок анализ на своето участие в тези 30 години преход, на своята позитивна и негативна роля в него. Да си отговори на въпроса защо не успя да реализира социален модел на прехода, да анализира грешките, които е допуснала, както и да открои добрите си практики. И като най-старата и най-мъдрата партия у нас да инициира широк дебат за бъдещето на България - един план за 15-20 години напред за икономически и социален възход, който да се подложи на общонационално обсъждане.

Недобрите резултати от изборите се дължат на много причини - и извънпартийни, и вътрешнопартийни: КОВИД-кризата и трудността в разбиването на 12-годишния корпоративен, олигархичен модел на административни и клиентелистки зависимости. Имаше и някои тактически грешки - БСП не успя да състави широка анти-ГЕРБ коалиция и причината не е в самата партия, а в нежеланието на другите участници да сключат такава, в липсата на консенсусна култура на българските политици, което е резултат от нашата народопсихология - "двама българи правят пет партии". Друга грешка на партията е, че тя не заяви ясна и категорична предварителна, преди парламентарните избори, подкрепа за кандидатурата на Румен Радев.

Но прибързани са онези оценки, които обявяват края на левицата. Факт е, че без участието на БСП е трудно да се състави широка и успешна анти-ГЕРБ коалиция. Факт е, че много популистки партии са влизали, но също така и са излизали от парламента, докато БСП е имала много трудни моменти в своята история, но е успявала да се изправи и да си вземе поука от тях. Затова партията е на политическата и историческата сцена вече 130 години и ще продължи да бъде и в  следващите 130. Защото лявата идеология, на която тя е носител, ще става все по-актуална с оглед развитието на глобалния неолиберален капитализъм.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ