10 Декември 2023неделя09:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Марио Кръстев:

В момента расте едно будно поколение

Мисля, че има много духовен потенциал у нас, лошото е, че всички ние гледаме да търсим реализация извън България, казва младият изпълнител, който покорява световните сцени

/ брой: 213

visibility 5843

Интервю на Миглена Китанова

Марио Марчев Кръстев е роден в София на 7.08.2002 г. Започва да се занимава с пеене от 4-годишен при вокалния педагог Роси Йорданова, а от 5 години учи пиано при Развигор Попов. Включен е в книгата "Успелите деца на България 2009" на фондация "Димитър Бербатов". Има десетки престижни награди от конкурси и фестивали в България, Босна и Херцеговина, Румъния, Малта, Испания, Канарските острови, Италия. В руския сериал "Ванга" Марио играе ролята на Димитър - сина на пророчицата. Участва и в няколко реклами и телевизионни предавания и шоу програми - "Големите надежди" по Нова телевизия, "Точно така" с Орлин Павлов, "Апартаментът" с Марта Вачкова, "Малките таланти на България" с Ники Априлов. Бил е финалист на "Супер 8" и на "Голямото междучасие", организирано от "D2". През 2014 г. изпълнява ролята на съветника в мюзикъла "Пепеляшка" ("Театър на песента") по идея на Мими Иванова и Развигор Попов. Марио е играл още в Народния театър "Иван Вазов" ролята на пажа в пиесата "Отровата на театъра". През 2014 г. му е поверена ролята на царевич Фьодор от операта "Борис Годунов" - грандиозен европейски проект на Софийската опера и балет, а по-късно играе и в операта "Борислав". През 2016 г. е поканен за член на Детското жури в БНТ за Детската Евровизия. От 2017 г. е гост изпълнител на "Открита сцена на "Шипка" в Руския културно-информационен център, където участва в спектакъла "Артисти пеят за любов". През 2018 г. става полуфиналист в големия телевизионен формат "Pinkove zvezdice" в Белград. Марио е ученик в 164 Гимназия с преподаване на испански език. Владее английски, испански и френски език.

- Здравейте, Марио! Млад човек с толкова богата артистична история... Смятате ли се за детето-чудо, както ви определяха колеги преди години?
- Да, артистичната ми биография наистина е богата, но аз винаги съм си бил аз. Не се възприемам като чудо и надали това е най-точното определение за мен. Чудото е в това, че имам прекрасно семейство и верни приятели.
- Всъщност нека да поясним на читателите, че вие бяхте на 4 години, но вече талантлив  възпитаник в школата по пеене на вокалния педагог Росица Йорданова към НЧ "Димчо Дебелянов-1960". Днес сте на 16 и вашите изяви продължават да владеят нашата и международната публика.
- Действително вече 12 години вземам уроци при един и същ вокален педагог - Роси Йорданова. В динамиката на нашето съвремие това може да се окаже прецедент. От сърце й благодаря за всичко, което е направила за оформянето ми като музикант и личност, и най-вече за креативните забележки, които много ми помагат, за да продължа развитието си. Моите първи спомени са как по време на уроци мама слагаше бисквитки на масата, правеше кафе на Роси и така след "по-тежките" песни отморявахме.  А иначе Роси е един принципен човек. Спомням си как в Vттт клас в Испанската гимназия, където ми преподава, ми написа 5 по музика на входното. И дълго време ме държа в напрежение, докато я поправя.
- Спомням си песента "Арлекино" и вашето превъплъщение в образа на звездата на България Емил Димитров.
- Много обичам тази песен, а Емил Димитров винаги е бил и ще си остане най-голямата звезда на България. Жалко, че все по-малко от моите съученици знаят кой е той. Медиите не популяризират песните му, губят се връзките с миналото, а е необходимо да имаме памет поне за големите ни музиканти. В Сърбия например се слушат само сръбски песни, а старите изпълнители ги обожава целият народ.
- Вие сте ученик и се налага като изпълнител и артист да отсъствате от училище. Имате ли "неизвинени" и как ги оправдавате? Това проблем ли е за вас и други млади творци?
- В края на миналата учебна година неочаквано разбрахме, че щом съм надхвърлил определен брой отсъствия по уважителни причини (забележете - не става въпрос за неизвинени, а за извинени отсъствия), електронната система директно ме изпраща в графата "дете в риск", с която се "занимават" социалните служби. И всичко това става при положение че завърших ІХ клас с пълна шестица и пълен брой текущи оценки по предметите. В това време взех и награда за най-добър изпълнител на главна мъжка роля в конкурса за театър на испански език. Е, в крайна сметка ме "изкараха" от тази обидна графа, но проблемът остава актуален и през новата учебна година. И тук не става въпрос само за мен, а за всички ученици, които се явяват на конкурси, фестивали, олимпиади, състезания и други престижни форуми. Надявам се този въпрос да се реши в скоро време.
- Като гледам, не се спирате. Прочетох, че ще бъдете със свой спектакъл на Откритата арт сцена на ул. "Шипка", а наскоро бяхте гост-изпълнител в големия благотворителен Парижки бал. Ще споделите ли повече за тези събития?
- В Нощта на театрите на 17 ноември съм поканен от Милена Червенкова, основател и директор на Арт театър, да направя авторски спектакъл на Открита арт сцена на "Шипка" към РКИЦ в София. Местата в кафе-театъра са само 50, но пък атмосферата наистина е прекрасна. Каня всички мои приятели да дойдат. Другото събитие, за което споменахте, е големият благотворителен Парижки бал, който се проведе на 13 октомври под наслов "Деца помагат на деца" с режисьор Ефемия Фард. Събраните над 10 000 лв. бяха дарени на фондация "Йордан Камджалов". Аз имах честта като гост-изпълнител да се докосна до светския блясък, но не фалшив, а изпълнен с духовно съдържание заради благородната кауза.
- Имате ли специално отношение към руската музика и култура - предвид големите ви успехи в РКИЦ?
- От много малък имам в репертоара си и руски песни. Първата, която изпях, бе "Миллион алых роз", а с вълнуващата "Позови меня" спечелих Гран при на конкурса "Лейся, песня". В Сърбия пък развълнувах и публиката, и журито с песента на Муслим Магомаев "Синяя вечность".
- А операта? Нали не изоставихте класическото пеене, чуждоезиковото обучение, спорта...
- О, знаете много неща за моето минало. На 11 години участвах в ролята на царевич Фьодор в операта "Борис Годунов", постановка на Националната опера и балет, а след това ме поканиха и в операта "Борислав". Много ми се искаше да продължа в операта и по-конкретно в мюзикъла "Мамма миа", но се оказа, че съм бил малък за този проект. За езиците - какво да ви кажа, взех тази година ниво В2 на Кеймбридж, а скоро ще се явя на изпит и за ниво В2 на испански. Силно се надявам, че ще успея да го покрия. Уча и френски език в гимназията. По отношение на спорта - след като станах втори на републиканско по WingTsun и пети на европейско, прекратих тренировките поради недостиг на време.
- Как намирате всекидневието на вашите връстници, чиито интереси са коренно различни от вашите?
- Имам много съученици, които също се занимават с музика, спортуват, готвят се за състезания. В момента расте едно будно поколение. Вярно е, че се различава от предходното, но това е било винаги и ще бъде. Мисля, че има много духовен потенциал у нас, но лошото е, че всички ние гледаме да търсим реализация извън България.
- Дава ли ви стимул и подкрепа многолюдната ви фамилия? Какво споделяте с всички тях?
- Всичко. Имаме си общ чат, защото сестра ми Лили е от 10 години в Люксембург. Там работи, там се и омъжи. Другата ми сестра - Деси, също е семейна и не живее у нас. Та в този чат се споделя всичко и задружно си помагаме. Не зная да има по-сплотено семейство от нашето. Всеки е готов "да влезе в огъня" заради другия. А имам и трима племенници - Иван, Калоян и Лидия, които много, много обичам!
- Какво да очакваме през следващите месеци? Концерти, награди, нови авторски песни?
- През октомври качих в моя канал в YouTube първата ми авторска песен "Sabana". Музиката, аранжиментът, текстът и видеото са изцяло мое дело. Вече пета година ходя на уроци по пиано при Развигор Попов в школата, която ръководи заедно с обичаната от мен Мими Иванова. Той ми дава много полезни съвети и въобще работата ни е много ползотворна и приятна. Можехме да направим заедно аранжимента, но реших да го зарадвам с този изцяло мой "почерк". Със сигурност ме очакват концерти, особено около Коледа, а може да се пробвам и в някой музикален формат. А дали ще е у нас, или в чужбина... ще разберете скоро. Благодаря от сърце за проявения интерес към мен и към това, което правя!


Участник в Парижкия бал


В кадър от първата авторска песен "Sabana"


Изпълнение на бала

 


С Развигор Попов
Снимки Личен архив

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 583

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 628

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 650

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 637

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ