22 Септември 2019неделя15:43 ч.

Снимки авторката

Репортаж

В Гоце Делчев почетоха своите "чучулиги"

Вече един век БСП в Пиринско защитава правата на работещите, младите, социално слабите и угнетените , заяви Корнелия Нинова

/ брой: 175

автор:Юлия Кулинска

visibility 670

Сто години изминаха от юлския ден на 1919 година, когато в Шехиновото кафене осмина мъже положиха основите на гоцеделчевската партийна организация. Това са "чучулигите" на лявата идея в региона - Георги Папалезов, Петър Балтов, Филип Поптодоров, Димитър Стоилов, Георги Япов, Димитър Башов, Димитър Ванчев и Никола Самсаров. 

Навръх Девети септември стотици членове и симпатизанти на БСП, граждани и гости на сгушеното в полите на Пирин китно градче се събраха, за да се върнат към корените си и да отдадат почит на славните си съграждани. Да поздрави жителите на Гоце Делчев дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Специални гости на честванията бяха евродепутатът Петър Витанов, депутатите Николай Бошкилов, Богдан Боцев и Кристиан Вигенин, Валя Богданова - председател на контролно- ревизионната комисия на БСП, Емил Костадинов и Юлиян Гошев - членове на НС на партията, Ваня Маникатева - зам.- председател на НС на младежкото обединение в БСП, лидерите на БСП в Благоевград, Белица, Банско, Кресна, Разлог, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча,  Лазар Причкапов - бивш първи секретар на ОК на БСП в Благоевград.

Честването започна с поклонение пред братската могила в центъра на Гоце Делчев, която беше обсипана с венци и цветя от признателните потомци. Слово произнесе Петър Янев, председател на антифашисткия съюз в общината.

Участниците в разгледаха фотоизложба в Дома на културата, която разказва за историята на социалистическото движение в града и региона. 35 дългогодишни активисти на БСП получиха от Корнелия Нинова отличителни плакети и грамоти  за активната си дейност и принос в развитието на общинската партийна организация. Сред отличените бяха Тодор Радулов, Ангел Кълвачев, Лазар Причкапов, Стефан Арнаудов, Харизан Сарандев, Стефан Стефанов, Димитър Хрисимов, Николай Петков, Ангел Башов, Карамфилка Гюрова и други.

Председателят на Общинския съвет на БСП Валери Сарандев представи доклад за историята на партийната организация в Гоце Делчев. "Левицата и нейните ръководства винаги са се стремили да изразяват интересите на обикновените, редовите, трудовите хора... Тези 100 години респектират с поуките на толкова много страдания и борби... И днес ние продължаваме да даваме доказателства, че не се затваряме и не робуваме на тесни партийни интереси, че не търгуваме с влияние и авторитети, а мислим преди всичко за хората от нашия край и от цяла България", подчерта в словото си Сарандев. Той връчи паметни знаци на Владимир Москов, който е шест мандата кмет на община Гоце Делчев. Признание получиха и землякът му Кирил Добрев, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Словото й беше посрещнато с аплодисменти и скандирания: "БСП!" Тя поздрави присъстващите в залата за мъдростта, която проявяват с издигнатата на седми път кандидатура на най-успешния кмет на община Гоце Делчев - Владимир Москов.

Отправям към всички вас най-сърдечни поздрави и пожелания по случай 75-та годишнина от победата на Девети септември и славната 100-годишнина от основаването на гоцеделчевската партийна организаця, обърна се Нинова към присъстващите. "Връщаме се към суровото следвоенно дело в стария град Неврокоп, към осмината мъже, които започнаха паметната, продължаваща с особена сила и днес битка за правота на трудовия човек да живее с достойнство, да бъде свободен, да има гарантирани социални права. От първия околийски комитет, учреден от тях през този един век, в редовете на партията изгря звездата на хиляди хора, които вградиха себе си с честни усилия, саможертви, висок морал, хуманност и демократизъм в живота на този край. Лявата идея, отстоявана от тях, постигна не една и две победи. Цената им често пъти се равняваше на човешки живот", припомни Нинова. 

"Вече един век организацията защитава правата на работещите, младите, социално-слаби и угнетени. Силата ви е в единството и упоритата работа. Сигурна в успеха ви, ви пожелавам на добър час!", заяви Нинова. 

"Десетилетия наред Гоце Делчев се управлява от кмет социалист. Това е община образец за управление в полза на гражданите. Вие издигате Владимир Москов за седми мандат. И ще спечелите!", изрази увереност Нинова.  Тя връчи членските карти на 20 новоприети млади социалисти. Един от тях й подари три детски книжки, на които е автор. Първата от тях е с послание Нинова да се радва на внуци и правнуци, втората е с пожелание БСП да направи така, че младите хора зад граница да се върнат у нас, а в третата е написано България да се превърне в държава, която никога да не бъде изоставяна от децата сиЕ

И какво е празник без песен и танц!? До късно гоцеделчевци се веселяхя с ритмите и трелите на участниците в Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. И аз бях там, и аз се насладих на омайната музика от ПиринаЕ

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ