29 Септември 2020вторник21:18 ч.

В големи лишения живеят 35 на сто от българите

Дори погледнато и от Кавала, се вижда, че като нашата друга бедност няма

/ брой: 163

автор:Ева Костова

visibility 557

Съществуват безброй възможности бедността да продължи дори по времето на икономически растеж. Казал го е Джефри Сакс през 2006 г., но максимата важи с пълна сила за нашата днешна действителност. Когато управляващите твърдят под път и над път как се подобрява икономическият климат по нашите земи, а в същото време джобът на българина се изпразва с пълна сила и съвсем, ама съвсем не се влияе от митичния растеж. Така закономерно се пораждат редица въпроси за цена на труда, ниско платени работници, работещи бедни. Все въпроси, които в днешния си вид не пораждат адекватни политики у управляващите.
Проучване на Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ, представено от синдиката на семинар в гръцкия град Кавала, посветен на предизвикателствата пред работещите българи, показва, че относителният дял на населението в риск от бедност и социално изключване у нас е цели 41,6 на сто, срещу 23,4 на сто в ЕС. По целеви показатели на Евростат по стратегия "Европа 2020" в риск от бедност, дори и след социалните трансфери, в България остават 20,7 процента, срещу 16,4 на сто в ЕС-27. Фрапираща разлика има и в цифрите за дела на хората, живеещи в силни материални лишения - цели 35 процента у нас, а едва 8 на сто в ЕС.
Любен Томев, директор на Института по социални и синдикални изследвания, уточни основните понятия, свързани с работещите бедни. Те се идентифицират като такива в рамките на домакинствата, като критерий за определяне е разполагаемият еквивалентен доход под 60 на сто от т.нар. медианен доход - средна заплата по скалата на експертите. Ниско платените работници са наетите на пълно работно време с брутна заплата под 67 на сто от споменатата медианна заплата. Нископлатените работници са основен източник за захранване на контингента работещи бедни, категорични са синдикалните експерти. Основните констатации на споменатото изследване сочат високо равнище на монетарна бедност, силна диференциация и поляризация в доходите, абсолютна бедност, когато не могат да се задоволяват основни потребности на човека, и ниски номинални доходи, висока трудова активност, която не може да компенсира ниския жизнен стандарт. Сред най-важните констатации е и тази, че от бедност не са застраховани нито наетите, нито самонаетите.
И ако се върнем към твърдението на Джефри Сакс, у нас възходящото икономическо развитие не води само по себе си до социално включване и висок стандарт. Защото липсва една много важна предпоставка за борба с бедността - инфилтриране на антибедност политики в макроикономическата политика на правителството. Затова и все повече се задълбочава диференциацията в доходите и работните заплати без реализацията на догонваща спрямо ЕС сближаваща мярка. У нас липсва изграждане на устойчив сектор "Социална икономика" посредством стимулираща законодателна среда, изтъкват от Института по социални и синдикални изследвания. Няма реформиране и финансово оздравяване на системите на осигуряването, здравеопазването и образованието, които биха ограничили т.нар. вторична бедност.
Сред инструментите и политиките от КНСБ нареждат новите, по-реални критерии за допълване на дохода на домакинствата чрез системата на социалните трансфери, както и начина на формиране цената на труда и използваните системи на заплащане. Но не на последно място се нареждат осигуряването на повече работни места, по-добре регулиран и функциониращ пазар на труда, изтъкна лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
Кризата разширява базата на бедността, като проблемът продължава да се задълбочава през 2010 г., припомня първото национално представително изследване "Индекс на трудовия климат в България - 2010" на КНСБ. На дъното на бедността са 9,5 на сто от респондентите, докато през 2009 г. като такива се оценяват 8,7 на сто. Едва 2,5 процента смятат, че официалната линия на бедност е реална, а според 96,6 процента тя трябва да се увеличи. Над 514 лв. трябва да е средният чист доход, за да не се чувстват бедни, показват отговорите на интервюираните. Изследването изтъква и още нещо, което продължава да е на дневен ред и през тази година - безработицата, ниските доходи, високите лихви по кредитите, инфлацията и бюджетния дефицит. Това са петте най-важни проблема пред българската икономика, допълнени с бедността, икономическата криза, корупцията, престъпността и проблемите на здравеопазването като "доминиращите язви" на българското общество. Възмездяването на труда е най-важното нещо за трудовия климат  според анкетираните. Надделява оценката, че работната им заплата не отговаря на положения труд и е недостатъчна, за да преживяват. Нещо повече - за 23,6 на сто нейният размер намалява в сравнение с преди една година. Най-важният извод обаче е, че песимизмът надделява над оптимизма по отношение и на следващите 5 години.
Парите във фонда за плащане на обезщетенията за безработните не стигат, алармираха от КНСБ по време на семинара в Кавала. За 2012 г. планираните приходи са 173 млн. лв., а разходите - 350 млн. лв. Да се повиши вноската във фонд "Безработица", предлагат синдикалистите. В момента тя е 1%, а трябва да стане поне 1,5%. Сега безработните получават от държавата минимално обезщетение от 7,20 лв. на ден или 160 лв. на месец, а максималното е 60% от заплатата на всеки, преди да бъде съкратен. КНСБ настоява минималното дневно обезщетение да стане 9 лв. догодина.


Синдикат се заема със застраховане

Сред новите услуги за 2013 г. за членовете си - 20 на сто от наетите, с над 7300 синдикални организации, КНСБ предвижда застраховка срещу безработица. Работниците и служителите ще заделят по 1% от заплатата си, парите ще се събират в индивидуалните сметки на всеки с период на натрупване. Ако бъдат съкратени, те ще получават застрахователна сума в размер на 50% от обезщетението за безработица, което сега държавата им дава, обяви президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Сметките са правени върху средната заплата за страната от близо 700 лв. За целта синдикатът ще сключи договор с някоя от застрахователните компании в страната, като застрахователят ще бъде избран от висшето ръководство на КНСБ.
Възраждане на традиционното солидарно подпомагане от едно време е и идеята на КНСБ от догодина да заработи Национална взаимоспомагателна каса. Тя ще е за бърз нисколихвен кредит за член-кооператорите на синдиката, без да генерира печалба. Идеята е тази лихва да е до 5%. Поръчители на заема ще са други синдикалисти. Всеки от членовете на касата ще има дялово участие в нея, срещу което ще тегли сумите. Касата ще има 28 регионални клона.КНСБ предлага

. 330 лева да стане минималната работна заплата, прагът на бедността да стигне 236 лв., а необлагаемият минимум да е поне в рамките на най-ниската заплата, предлага КНСБ за догодина.
. Пенсионерите да получат еднократни добавки от 30 до 50 лв. през октомври т.г., за да преживеят по-лесно шока с цените на тока. За това настоява ръководството на КНСБ при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., съобщи изпълнителният секретар на синдиката Асия Гонева. Така ще бъдат подпомогнати възрастните, които получават пенсия от 145 до 400 лв. За еднократната добавка ще са нужни 60 млн. лв., парите ще дойдат от изпълнението на бюджета, според президента на КНСБ Пламен Димитров. От 1 януари 2013 г. да има увеличение на всички пенсии с 10 на сто, гласи друго предложение на синдиката.
. Правителството да компенсира социално слабите и с гарантирания минимален доход, който да се увеличи на 74 лв., вместо досегашните 65 лв., които са замразени от 4 години, искат още от КНСБ.
. Синдикалистите настояват от 1 януари догодина максималният осигурителен доход от 2000 лв. сега, да бъде повишен на 10 минимални заплати или 2900 лв. КНСБ иска преговори с работодателите за определяне на минималните осигурителни доходи в различните икономически дейности за 2013 г. Според експертите, от повишението на тези доходи в бюджета на Националния осигурителен институт ще влязат допълнително по 250-350 млн. лв. на година.
. Закъсали фирми, които не могат да плащат на наетите, да ползват Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятието, настоява още КНСБ. Сега в този фонд към НОИ има близо 200 млн. лв. и в него вноски правят само  работодателите. От 2 години обаче тази вноска е 0%. Синдикалистите искат от догодина вноската да стане 0,1%.
. И през 2013 г. работодателите да продължат да плащат първите три дни болнични на служителите си, настоява КНСБ. Оттам са пресметнали, че ако се върне старото положение от преди кризата, при което шефовете плащат само първия ден болничен, а НОИ от втория нататък, това ще натовари с 60-70 млн. лв. бюджета на ДОО-то.


Снимки Кристина Стоянова

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ