26 Май 2019неделя13:14 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

В единайсет града четат в Нощта на литературата

Организаторите се обръщат и към по-младата аудитория с покана към гимназистите от столичните училища да станат част от събитието

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 413

България ще се включи за осми път в международното събитие Нощ на литературата. Днес, 15 май, от 18 до 22 ч. европейска преводна литература ще се чете в 11 български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Нощта на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности - актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. За първи път Нощта на литературата се обръща и към по-младата аудитория с покана към гимназистите от столичните училища да се включат в утвърденото събитие. Новост е и уебсайтът, посветен изцяло на българското участие https://noshtnaliteraturata.com/.

И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка или чешка поезия и проза.

Главни организатори са Чешкият център, Унгарският културен институт, Британският съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, фондация "Детски книги", Представителството на ЕК в България, Френският културен институт, Гьоте-институт, Италианският културен институт, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Полският институт, посолствата на Австрия, Белгия, Дания, Ирландия, Румъния, Швеция, Словашката република в София.

Актрисата Маргарита Хлебарова и поетът Роман Кисьов ще четат откъси от българското издание на сборника с поезия "Седмият ангел. Поезия в проза" на Збигнев Херберт (издателство за поезия "Да", София, 2019, превод Здравко Кисьов). Поетичната проза, събрана в книгата, е от сборника "Хермес, кучето и звездата" на Херберт.  Проявата е днес от 18 до 22 ч. в галерия "Арт 36", ул. "Славянска" 40. Входът е свободен. 

Датският писател Педер Фредерик Йенсен ще участва в публичното четене на разказ от сборника му "Датските железници" (издание на "Изида", превод Росица Цветанова). Книгата е номинирана за авторитетни европейски и датски награди и излиза на български в поредица, съфинансирана по програма "Творческа Европа". Четенето ще бъде на всеки половин час от 18.30 до 21 ч. в галерия-книжарница "София прес", ул. "Славянска" 29. Йенсен е роден през 1978 г. в Копенхаген. Завършва училище за корабостроители, а след това и Датската академия за писатели. За "Датските железници" е номиниран за наградата за литература на ЕС и за наградата "Едвард Педерсен". Другият специален гост е младият македонски писател Стефан Марковски. В читателското гнездо на Северна Македония в Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" 10 ще бъдат прочетени откъси от психологическия му роман "Еретични писма".

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 777

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 719

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ