11 Юли 2020събота21:41 ч.

В детските градини - без кюфтета и кебапчета

Нова наредба на МЗ въвежда задължително 5-кратно хранене и забранява солта

/ брой: 158

автор:Аида Паникян

visibility 113

В общинските и частните детски градини и социални заведения, както и в лагерите на децата от 3 до 7 г. няма да се дават кебапчета, кюфтета, карначета, наденици с високо съдържание на мазнини и готварска сол. Забранява се влагането на колбаси в основни ястия.
Въвежда се 5-кратно хране, вместо досегашното 4-кратно. Сутрешната подкрепителна закуска става задължителна, но трябва да съдържа само плодове. Ограничава се консумацията на бял хляб, сирена с растителни мазнини, пилешко месо с кожа, използването на картофено пюре на прах. Пържени храни се разрешават до 2 пъти седмично, но задължително мазнината трябва да се изхвърля и да не се ползва пак или да се влага в друга храна.
В детските заведения храната трябва да се приготвя чрез варене, печене или на пара, с много малко сол, а на децата ще бъде забранено допълнително да солят.
Риба трябва да се дава поне веднъж седмично. Задължително е децата до 5 г. да ядат на ден поне по 300 г зеленчуци и плодове, а до 7 - по 350. Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 г сирене. Съдържанието на мазнини в млякото не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да е от 3% до 3,6%. Айрянът трябва да бъде без сол.
Децата на градина трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води с флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води. Разрешава се сервирането на млечни напитки, чай, боза и 100% натурални сокове. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на шоколад само 2 пъти седмично.
Новите изисквания за режима на хранене на малчуганите ще бъдат въведени от 15 септември. Те са залегнали в проектонаредба на МЗ.
Храната в детските заведения трябва да се приготвя под контрола на медицинско лице и технолог по хранене. Глобите за нарушения са от 500 до 5000 лв. според Закона за здравето.
Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания. Близо 12% от децата на 3-6 г. са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се увеличава при децата в училищна възраст.
  
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 643

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 572

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1285

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ