30 Май 2020събота22:57 ч.

Актуално

В черната дупка на бюджета

С отказа от АЕЦ "Белене" България фактически се отказва от атомната си енергетика

/ брой: 211

автор:Валентин Георгиев

visibility 1186

Огромният иск на Атомстройекспорт от 1 милиард евро срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) трябваше да се очаква. Трябва да се признае, че правителството на Бойко Борисов се държеше в ситуацията с "Белене" толкова учудващо, че всеки чуждестранен партньор просто би бил предизвикан да подкара България към съда. Само си представете: държавата започва огромен международен проект, организира търг с чуждестранни участници, официално определя победител, а след това дълго го измъчва с неопределеност и чисто по хамлетовски - да бъде или да не бъде, се лута в нежеланието си да не взима окончателно решение - да строи или да не строи?
Няма инвеститор? Но някои от нас помнят, че руснаците даваха пари - толкова, колкото беше необходимо за изграждането на АЕЦ-а, при запазване на контролния дял на НЕК и без каквито и да било държавни гаранции. Питам ви - с какво руските пари са по-лоши от другите чужди, например, китайските, те какво, миришат другояче?!
На практика още от началото на реализирането на проекта "Белене" София започна да се оплаква от липса на пари за реализирането му. Два пъти НЕК получаваше разсрочване на плащанията по вече подписания договор, плащаше само частично, и в крайна сметка от януари 2011-а НЕК изобщо спря да плаща за вече свършена работа.
Няма пари, проектът е скъп? Очевидно е, че за това е трябвало да се мисли предварително, преди да се прави търгът. За да се реши проблемът с финансирането на "Белене", беше разработена идеята за създаването на проектантска компания, при това контролният пакет акции оставаше в българската страна. Руснаците обявиха готовност за съфинансиране на проекта, предоставяйки от 70 до 100% от необходимите средства. Ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко заяви тогава пред български журналисти, че държавната корпорация "е готова да инвестира в проекта свои средства, толкова колкото българското правителство сметне, че е необходимо - 100%, 51%, 49%". По думите на Кириенко, проектът "Белене" към този момент е рентабилин и високоефективен, затова "Росатом" е готов да инвестира собствени пари. Българското правителство обаче реши, че в "Белене" задължително трябва да участват партньори от трети страни. Добре! Готовност за инвестиционно участие в проекта обявиха компаниите Altran (Франция) и Fortum (Финландия), обаче пак при условие че участват и руски средства. В реализирането на "Белене" участваха фирмите "Арева" (Франция), "Сименс" (Германия), "Нукем Технолоджи" (Германия) и други, но и това се оказва, че не е аргумент за българските политици. Може би защото в този списък няма американски компании? В крайна сметка българското правителство официално обяви, че инвеститор няма, проектът е скъп и се отказва от атомната централа. Както се казва - без коментар, но без него, уви, вече не може.
За всички решения и действия трябва да се отговаря - така са ни учили още от деца. В този конкретен случай - де юре ще трябва да отговаря НЕК, де факто - всеки българин, при това да отговаря със собствения си джоб. Излиза, че решението се взима от няколко души в правителството, но за него ще плаща цялата страна.
В това дело има много въпроси. Двата основни, на които ще се опитам да отговоря са: защо бе взето решението за отказ от АЕЦ "Белене" и откъде се взе тази голяма сума на иска от страна на Русия.
Като отговор на първия въпрос може да приемем неотдавнашното появяване на американска компания на ядрения български небосклон. България се превърна в нещо като терен за съперничество между две ядрени държави, едната от които традиционно присъства на този пазар (трудно е да се спори с това, че АЕЦ "Козлодуй" е руски проект, изграден от руските специалисти и в това число с участието на руски, пардон, съветски, пари), втората пък планира да участва активно. Получава се, че като червена светлина на едните, София пуска зелена за другите. Може би в това е и отговорът на въпроса за причините за отказа от "Белене". Остава само да гадаем какви именно "национални" интереси се имат предвид при това.
В крайна сметка обаче може да се получи така, че от двата стола България може да остане на земята, т.е. - с нищо. Едните ще си отидат, но другите може и да не дойдат - пари така и няма, а в тази ситуация надеждите за митичен чуждестранен инвеститор умряха. А след това пък няма да има къде да се идва. След края на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" векът на ядрената енергетика в България ще приключи. Защото всякакви действия имат своите последици. Не може да се играе на политика, забравяйки за икономиката, а значи и за интересите на обикновените хора. Не може цялата вина за своите грешки постоянно да се стоварва върху чужди рамене. Защо поскъпна токът? Виновни са руснаците. Защо НЕК е пред фалит? Отговорът вече се знае.
А това, че руснаците подготвиха техническата документация за проекта, демонтираха старото оборудване, направиха ново, подговиха площадката в Белене за изливане на първия бетон... Оказва се, че НЕК нищо не е знаел, предполагам, че всичко това се е правило в дълбока тайна от българите. И за да не се досетят те за нищо, по време на визитата в Белене на премиера Борисов е бил показан трап, маскиран като езеро за развъждане на шарани. Всички знаят колко добри конспиратори са руснаците.
Сарказмът настрана, но опитвайки се да се оправдават, някои български експерти започнаха да определят руския проект като остарял. Информация за тези, които четят български вестници - руснаците предложиха да изградят в България най-модерния си проект на атомна централа АЕЦ-92. През 2007 г. проектът получи сертификат на Еврпоейския клуб на експлоатиращите организации (EUR). През 2009 г. в свое комюнике Комисията по определяне на изискванията при изграждането на нови ядрени блокове в ЕС проектът АЕЦ "Белене" бе даден като един от примерите за високонадеждните и безопасни реактори от трето поколение. В Евросъюза днес се препоръчва да се строят само такива реактори. Проектът "Белене" предполагаше наличието на системи за активна и пасивна безопасност. Освен това след аварията на АЕЦ "Фукушима" бяха разработени стрес-тестове за Белене в съответствие с нормите на МААЕ, които проектът премина успешно.
Отказът от "Белене" обаче е отказ от българска атомна енергетика. Уви, сега българите само ще наблюдават какво става при съседите им.
Според нашите сметки, милиард евро от иска към НЕК може и да не е окончателната цифра. На площадката в Белене бяха извършени инженерно-геоложки проучвания, беше създадена необходимата инженерна и битова инфраструктура. Площадката е лицензирана, техническата документация е готова, оборудването е произведено и сега чака съдбата си по складовете. Корпусът на първия реактор и вътрешнокорпусните му механизми са готови, работата по втория корпус е на завършващ етап. По-голямата част от оборудването бе приета от съвместна българо-руска комисия, но НЕК отказа да го приеме. Логично, та нали ще трябва да плати, а пари няма.
За съжаление с увеличаването на размера на иска любимата българска игра "Искам да си построя АЕЦ" може да приключи драматично. Както казват експертите, шансовете международният арбитражен съд в Париж да удовлетвори иска към НЕК са големи. Това означава фалит на НЕК с всички произтичащи от това последици.
На какво остава да се надяват българите? Америка няма да вложи в българската енергетика нито цент, няма държава в света, където това да се е случило - американците идват да печелят, не да дават. Руснаците са оскърбени и най-вероятно ще отстояват в съда позицията си докрай, съседните страни ще запазят неутралитет.
София наистина здраво се постара проектът "Белене", който трябваше да дава реални пари в бюджета на страната, да се превърне в още една черна дупка в същия този бюджет.


Оборудването за АЕЦ "Белене", което в момента седи готово по складовете на руските заводи

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ