18 Септември 2021събота22:45 ч.

В бурната река на спомените и нещата от живота

/ брой: 70

автор:Тодор Коруев

visibility 1334

"Тази книга сякаш не е писана, а изговорена на глас. Това е успял да създаде Владко Панайотов. Той е роден разказвач." Така акад. Антон Дончев характеризира "Срещата на две хилядолетия през моя поглед". Това е втората част на книга под това заглавие, но има и подзаглавие "Така беше... Наистина ли една мечта залязва". И тя е издание на "Захарий Стоянов". Авторът, както разбрахте, е чл.-кор. проф. Владко Панайотов, човек на науката, който влезе в политиката, но не позволи тя да вземе надмощие при отстояването на осмисления с годините светоглед. Книгата е своеобразна панорама на нашето съвремие, умен поглед към днешното състояние на науката и обществения живот. Първата глава "Всичко е съдба - тя взема - тя дава" е повече интимна - напомня за представянето на първата част на "Срещата на две хилядолетия" и за награждаването на автора с орден "Св. св. Кирил и Методий", за да завърши с едно негово интервю с категоричното заглавие: "Технологии, а не войни носят световното господство".

Във втората глава "Животът, който минава край нас" мечтателят Панайотов е със спомени от младостта и от десетте години в Европа. Следват "Пътища, срещи - малки и големи", в които освен историческите ретроспекции към годините на Втората световна война авторът прави няколко портрета и интервюта, герои на които са Алексей Симонов - син на писателя Константин Симонов, джазменът Димитър Симеонов-Мончо и проф. Саздо Иванов. Четвъртата глава е посветена на Десети ноември 1989 г. и тази дата е представена като символ, ново начало или лошо изиграна пиеса. "Героите" от разговорите на автора тук са Елена и Аксиния Джурови, Георги Атанасов и Ани Спанчева, Любомир Левчев и самият Тодор Живков. Последната глава, онасловена "Малките неща и големият живот", е събрала съкровените изповеди за "нещата от живота", в които ще намерим както златните зрънца на мъдростта, размишления за острастените въпроси на нашия дълъг и мъчителен преход. Авторът не само живее в интересно време, но успява интересно да ни разкаже за него. Той е убеден, че всяка власт, независимо от идeологическите си пристрастия, има нужда от кадърни специалисти, за да върви обществото напред и нагоре. Както пише акад. Георги Марков, Владко Панайотов сам е пример за такъв специалист с широк размах от минното дело до водородното гориво и екологията, сиреч от миналото към бъдещето. Това не му пречи да бъде и интересен събеседник, и добър разказвач.

Премиерата на книгата "Срещата на две хилядолетия през моя поглед" ще се състои на 16 април (вторник) от 18 ч. в големия салон на БАН - Централно управление.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 150

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 170

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1123

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 273

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 167

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1311

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 841

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ