28 Ноември 2021неделя14:31 ч.

Пилотният проект дава многообещаващи резултати, но са нужни още проучвания, изпитания и средства, обясни проф. Радостина Стоянова от ИОНХ-БАН

В БАН създадоха батерия на бъдещето

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 608

Учени от БАН в партньорство с техни колеги от СУ създадоха батерия от ново поколение, която има шанс да предизвика революция в съхраняването на енергия. Става дума за разработването на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло. Голямото постижение на нашите учени е разработването на нов тип електроди от достъпни материали като широко разпространените сулфатни соли.  

Водещ в проекта е Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ) на БАН. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) на БАН и Факултетът по химия и фармация на СУ. В батерията литиевите йони са заменени с по-евтините, по-безопасни и лесно достъпни в природата натриеви йони. Като първа стъпка учените от ИОНХ-БАН са създали нови електроди, подходящи за обратимо включване на натриевите йони, без да се наруши тяхната структура. От тези материали е конструирана моделна натриево-йонна клетка, която е минала електрохимични тестове в ИЕЕС-БАН. Учени от Алма матер пък са моделирали на атомно ниво процесите в електролитния разтвор на батерията, за да ги изучат и управляват целенасочено в бъдеще. Едно от основните предимства на новата батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Използването на натриевите йони в батериите ще намери ценно приложение и в електромобилите. За автомобилната индустрия се разработва хибриден вариант на литиево-натриева батерия, която съчетава високата мощност на литиево-йонната с ниската цена на натриево-йонната.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ