04 Април 2020събота15:47 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Увряха ли ви...

/ брой: 50

автор:Мая Йовановска

visibility 684

Колко пъти през последните 20 години българинът единствено може да псува, когато цените на стоките, например около Коледа и Великден, стават "празнични". А на спекулантите нищо не им се случва, никой не ги гони, само печалбите им са по-големи. Защо?

Навременто правителството на Иван Костов отмени Закона за борба със спекулата. Така това понятие напълно изчезна от българския правен мир. И се оказа, че понеже спекулата не е забранена със закон, на практика е разрешена. Само Комисията за защита на конкуренцията, дето три пъти не успя да докаже има ли картел на пазара на горива, има единствения ангажимент да съблюдава нарушава ли се конкуренцията. В повечето европейски държави обаче спекулата съществува в законите. А у нас всякакви опити да се отвори дума по темата завършват с апокалиптичните мантри колко е страшно да има каквито и да били регулации на пазара. И той стана свободен до слободия.

Тези дни покрай безпрецедентната криза с коронавируса обаче някои либерални постулати започнаха напълно да се спихват. Първо Бойко Борисов предупреди търговците да не правят опити за спекула, защото това ще бъде прекратено. После главният прокурор Гешев разпореди на няколко институции да подгонят търговците, които печелят от надути цени на маски, спирт и т.н. все дефицитни към момента стоки. И за капак икономическият министър Караниколов изплю камъчето, че властта обмисля извънредно законодателство срещу спекулата. То на първо време ще включва около 130 стоки от първа необходимост. "Досега бяхме в хипотеза на свободен пазар, но трябва да предпазим българските граждани от спекула", заяви министърът. 

Дали разбрахте, че свободният пазар е просто хипотеза? Увряха ли ви главите? 

И не се мотайте с гласуването на законовата защита срещу спекулата! 

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 465

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 897

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 692

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 417

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 296

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ