14 Април 2024неделя13:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зад фасадата

Утопия в миналото

/ брой: 146

автор:Андрей Пантев

visibility 2197

Изследването на далечни исторически корени и генеалогични начала днес имат значение само като любопитство. Както ние в момента се интересуваме от прадедите си и предшествениците си в рода, без да смятаме, това ни прави по-умни и благородни.
Но трябва да се има предвид един основен въпрос, а той е дали същността на произхода означава качество. Има един популярен израз "бели по рождение" и той има както позитивно, така и негативно значение. Но не може да не открием една тягостна зависимост в нашето историческо битие. А това е, че колкото по-зле се чувставаме в средата на нашето съвремие днес, толкова по-упорито се вкопчваме в често пъти основателни, но в повечето случаи в умопомрачителни теории.
Ако се окаже, че сме иранци, какво от това? Променя ли този факт днешната ни способност да се справим с предизвикателствата и опасностите на ежедневието. От друга страна, не са необходими мастити познавачи и далечни разходки в миналото, за да се охарактеризира нашата типология. Достатъчно е да излезеш на улицата, да чуеш говора и фонетиката ни, начинът ни на изразяване към другите, за да разбереш до каква степен е преодоляла времето една съставна част над друга. Не можеш да кажеш, че в 15 процента сме траки, а 18 процента от същността ни е славянска. Много ясно е, че наименованието прабългари е изобретено през ХIХ век. Но това някаква отлика ли е?
Ако днес даваме качествена характеристика на едно наименование, спазвайки този принцип, трябва да заявим, че единствените римляни са румънците, защото тяхната страна е назована по този начин. Но никой в нормалния свят не възприема тази възможност като реална. Някога проф. Николай Генчев, който беше погален от Бога като талант, беше казал, че българската историография трябва да се освободи от своя провинциализъм. Това е доста удачно проникновение днес, лаконично, но в същото време е точно. Много лесно е да удивиш невежествена читалищна публика или студентска аудитория с това колко сме велики или разнообразни, храбри или изобретателни, когато няма опонент или вектор за сравнение.
В генеалогичен план не виждам като търсене да се намира онова, което да извинява съвременното ни безсилие. За да се разбере особеното и значимо място на България, трябва да знаеш поне историята на седем-осем държави и нации поне на европейския континент. Да знаеш поне няколко европейски съвременни езика, да не говорим за "старите" езици. Това, че думата "чеп" я няма в другите славянски езици, не значи, че непременно е прабългарска. В това отношение търсенето на произхода на българите като етническа сплав до голяма степен не е укорително, а поощрително. Но имам чувството, че онова превъзходство, което го нямаме днес, искаме да го намерим в миналото, а това се нарича утопия в миналото.
Никой не може да отговори днес кои са англичаните, французите, кои са испанците. Германия и Италия са изкуствено създадени държави, това не значи, че там няма нация. Нацията ли прави държавата или държавата - нацията. Истината е по средата. Национализмът се възпроизвежда. Той се стреми към държава там, където я няма. А веднъж установена държавата, тя чрез своите институции, дооформя, често пъти и насилствено, една нация. Всички съвременни нации в Европа не са еднородни по произход и облик. Но там търсенето на далечния корен още не означава някакво различие. По същия начин през 60-те години на миналия век афроамериканците започнаха да търяст своите корени, но не се върнаха в Африка и не имитираха поведението на прадедите си. Защото това бяха нови хора. Когато един апартамент е купен и ти вече си влязъл в него, това не те прави автоматично роднина на предишния собственик. Обитаването на една земя, макар и за продължително време, не е индикация за етнокултура, за езикова или манталитетна близост с предшественика, живял по тези земи. Ние се смеем на македонците, че се родеят с Александър Велики, но в същото време често пъти правим точно като тях. И често се шегувам, че това тяхно качество е най-голямото доказателство, че македонците поне в миналото са били българи.

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1050

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1107

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1182

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 964

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 904

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ