01 Декември 2021сряда19:58 ч.

Успехите на успелите българи

Таблет за незрящи, компютър, пишещ ръкописно, умна ръкавица, с която хората общуват със заобикалящата среда - това са само малка част от иновациите, създадени от българи

/ брой: 59

автор:Мария Нинова

visibility 2314

В последните години България е белязана с тъжната тенденция, че хората избират да се реализират извън пределите на страната. Намират посока и път далеч от родното място. Изтичането на мозъци лека-полека ни превръща в застояла държава. Заглавия от сорта "Едва 7% от завършилите у нас се реализират по специалността си", "Все повече млади лекари избират да работят в чужбина" и "Населението на България продължава да намалява и застарява" са всекидневие. Новините ни заливат с негативизъм. Все по-рядко се случва да се усмихнеш, когато гледаш телевизия, слушаш радио или четеш вестник. Затова ние днес избираме да ви представим хора, за които си струва да се говори. Те са умни, изобретателни и са българи. Те заслужават нашата гордост и възхищение.


Нашенка бе отличена с награда на Европа за жени

Една от създателките на първия в света таблет за незрящи - българката Кристина Цветанова, е първата носителка на специалната награда за изгряващ предприемач в конкурса на Европейския съюз за жени в областта на иновациите. Конкурсът се провежда от 2011 г., като това е четвъртото му издание, в което тази година за първи път се учредява отличието за изгряващ предприемач. Призът в размер на 20 хил. евро се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години. Първата му лауреатка - Кристина Цветанова, е главна изпълнителна директорка и съоснователка на базираното в Австрия дружество BLITAB Technology, което е произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.
Когато печели наградата, споделя, че през годините никак не й е било лесно. По думите й самата идея за създаването на таблет е 1%, а здравата работа зад нея носи останалите 99%.
"Не се замисляйте твърде много, когато вземате решението да започнете бизнес. Нещата могат да се получат и да сте удовлетворени или да не се получат, и пак ще можете да продължите оттам, докъдето сте били стигнали с предишното си занимание - не е голяма работа", съветва тя жените, които решат да създадат собствен бизнес.
Както ДУМА писа преди 2 години, авторите на таблета са Кристина Цветанова и Слави Славев. С негова помощ незрящите могат не само да четат, но и да пишат на таблета. Кристина и Слави живеят и работят във Виена. Тяхната фирма е обявена за най-иновативната компания в Австрия за 2014 г. Отличени са и с престижната Европейска награда за социално предприемачество.
По данни на Световната здравна организация незрящите са 285 милиона, като 150 милиона ползват Брайловата азбука. Таблетът за незрящи променя живота на мнозина от тях. Той работи като в него се постави USB със съхранени файлове, автоматично софтуерът разчита тези файлове и ги конвертира в брайл. И от повърхността излизат Брайловите символи, които могат да бъдат напипани и разчетени, така че цяла страница да бъде прочетена от незрящ човек.


Деветокласник накара компютъра да пише ръкописно

16-годишният Звездин Бесарабов е поредният младеж, който тепърва е готов да покорява върховете в иновациите. Ученикът от Природо-математическата гимназия в София успява да накара компютъра да пише ръкописно като създава проект и прототип "ArduWrite - автоматизация на персонализиран човешки ръкопис". Бесарабов бе отличен с Младежката награда на БАИТ за проекта му.
"Нараних ръката си лошо и трябваше да наваксвам доста записки в училище. Затова реших да направя машина, която пресъздава автентичния почерк на всеки човек", споделя Бесарабов.
За няколко месеца Звездин разработва проекта си и подготвя документация в обем от 45 страници. Творението му е уникално не само заради възрастта, на която го създава, но и заради невероятния ум на изобретателя. Звездин е първият, който създава машина, чийто текст да изглежда толкова автентичен, колкото думите, изписани на ръка. А "ArduWrite" е едва първият му опит.
Устройството прилича много на принтер - с един лист върху плотъра. "ArduWrite" се контролира от мобилно приложение, което написал сам. То се персонализира от човека - обучава го на собствения си почерк, като въвежда буквите собственоръчно. След като запознаете приложението с почерка си, изписвате текст на клавиатурата и задавате къде искате да е позициониран той на лист с формат А4. След това натискате само един бутон и механиката накланя писалката и свършва тази работа вместо вас.


От Студентски град... до НАСА

Студенти от Техническия университет в София показаха как се стига до НАСА с иновативния продукт "Valkyrie" - умна ръкавица, създадена да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда. Тя може да се ползва за домашна автоматизация чрез жестове и глас, както и за контрол на други уреди.
"Valkyrie" работи в тандем с мобилно устройство. Проектът на българския отбор е победител в категорията "Най-добро използване на хардуер" на състезанието NASA Space Apps Challenge  2015, в което участват 949 проекта от цял свят, разработени за 48 часа.
Българският екип, разработил Valkyrie, се състои от Мартин Куванджиев, Петър Лазаров, Борислав Филипов, Филип Янков, Евгени Събев, Кристина Илиева, Теодора Малашевска, Мирослав Добрев, Константин Жлебинков, Георги Велев и Виолета Кънева.

Кристина Цветанова е първата носителка на специалната награда за изгряващ предприемач в конкурса на Европейския съюз за жени в областта на иновациите

Звездин Бесарабов успява да накара компютъра да пише ръкописно, като създава "ArduWrite

С изобретението "умна ръкавица" електрическите уреди може да се командват само с движението на ръката и с човешки глас

Страницата подготви Мария Нинова

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 173

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 287

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 310

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 585

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 679

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 710

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 678

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ