10 Юли 2020петък06:34 ч.

Усещане за провал

Испания не успя да се отърси от имиджа на Мистър Бийн, докато председателстваше ЕС

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 2010

Синика Тарвайнен - ДПА

Няколко дни, след като Испания пое ротационното председателство на Европейския съюз на 1 януари, хакери пробиха уебсайта му. За момент посетителите на сайта бяха посрещани не от снимката на испанския премиер Хосе Луис Сапатеро, а от образа на Мистър Бийн, британски комедиен персонаж, прочут със своите гафове и неудачи.
Въпреки че получи похвали за някои свои постижения като засилването на търговския обмен с Латинска Америка, Испания не можа да се отърси от имиджа на Мистър Бийн по време на шестмесечния си мандат, докато се бореше да изплува от най-тежката си икономическа криза от десетилетия насам.
Финансовите затруднения на Испания подрониха доверието в способността й да изведе ЕС от глобалната криза, а испанските лидери често оставаха в сянката на новите ръководители на ЕС - постоянния президент Херман ван Ромпой и върховния представител за външните отношения Катрин Аштън.
Макар и "тихо", испанското председателство на ЕС беше "изключително ефикасно", заяви Леире Пахин от управляващата Испанска социалистическа работническа партия, докато Испания се подготвяше да предаде председателството на Белгия на 1 юли.
Държавният секретар по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо изтъкна участието на Испания в ключови ходове, които имаха за цел да подобрят икономическото управление и да спасят икономиката на Гърция, погълната от дългова криза. "В ЕС навлизаме в нова епоха, а това стана по време на испанското председателство", заяви Лопес Гаридо.
Всекидневникът "Мундо" обаче писа, че председателството завършва с "усещане за провал". Правителството надцени тежестта и влиянието на Испания в ЕС, оплака се вестникът.
"Не съм бил свидетел на друго председателство на ЕС, което да е било изправено пред такива трудности като испанското", отбеляза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
Испания имаше задача да започне прилагането на Лисабонския договор, който е замислен да опрости и да ускори вземането на решения. Сапатеро бе първият лидер, поел председателството на ЕС, който трябваше да дели властта с постоянен президент на ЕС и с де факто министър на външните работи. Това, че Испания управляваше ситуацията сравнително гладко, улесни прехода, но същевременно я направи някак си незабележима на срещите на върха на ЕС, според наблюдатели в Мадрид.
Вдигна се малко шум около представянето на Аштън, която бе обвинена от испански медии, че постоянно отбягва срещи, докато според нейните представители Мадрид е организирал някои от тези срещи с твърде малко предизвестие.
Испанското председателство претърпя няколко големи провала и във външната политика. Сред тях бяха срещата на върха в Мадрид между ЕС и САЩ, която бе отменена, след като президентът Барак Обама не пожела да участва в нея, вероятно заради слабата европейска подкрепа по проблеми като конфликта в Афганистан.
Срещата на Средиземноморския съюз в Барселона бе също отложена, след като няколко арабски страни заплашиха да я бойкотират, ако в нея участва скандалният външен министър на Израел Авигдор Либерман.
Поредният неуспех за Испания бе, че не успя да прокара един от външнополитическите си приоритети, когато Германия и още няколко страни членки на ЕС блокираха испанския план за подобряване на отношенията на ЕС с Куба.
Изолирането на режима в Куба не успя да убеди Хавана да зачита човешките права и демокрацията, упорито твърдяха испански представители, но смъртта на обявилия гладна стачка кубински дисидент Орландо Сапата през февруари нанесе фаталния удар на испанския план, поне за момента.
Сред успехите трябва да се спомене срещата на високо равнище с Латинска Америка в Мадрид, където ЕС подписа търговски споразумения с Централна Америка, Перу и Колумбия и възобновяването на преговорите с търговския блок Меркосур за създаване на зона за свободна търговия с почти 800 милиона души.
Според местните медии Испания се е справила прилично и като посредник на Балканите.
Испанското правителство се гордее особено много с инициативата си за налагане на ограничителна заповед в целия ЕС, която да защитава жертвите на домашно насилие, каза Лопес Гаридо. Този план обаче предизвика спорове и бе разкритикуван от еврокомисаря за правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.
През последните седмици на своето председателство Испания затъваше все повече в собствените си икономически проблеми успоредно с нарастващите опасения, че страната също може да изпита нужда от спасителни мерки, каквито успя да прокара в помощ на Гърция.
Бюджетният дефицит на Испания набъбна на 11,2 процента - далеч над 3-процентовия лимит за ЕС, а безработицата достигна 20 процента, цифри, които не поставят Мадрид в положение да дава икономически съвети на други страни.

Хиляди блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 457

Посегнаха на президента

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 130

Арести за двама президентски приближени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 130

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 130

Кървави сблъсъци в сръбската столица

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 130

Лавров: САЩ са заплаха стратегическата стабилност

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 130

"Света София" става джамия, реши Анкара

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 130

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 197

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 181

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 144

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 741

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ