14 Декември 2019събота10:02 ч.

Усещане за провал

Испания не успя да се отърси от имиджа на Мистър Бийн, докато председателстваше ЕС

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 1870

Синика Тарвайнен - ДПА

Няколко дни, след като Испания пое ротационното председателство на Европейския съюз на 1 януари, хакери пробиха уебсайта му. За момент посетителите на сайта бяха посрещани не от снимката на испанския премиер Хосе Луис Сапатеро, а от образа на Мистър Бийн, британски комедиен персонаж, прочут със своите гафове и неудачи.
Въпреки че получи похвали за някои свои постижения като засилването на търговския обмен с Латинска Америка, Испания не можа да се отърси от имиджа на Мистър Бийн по време на шестмесечния си мандат, докато се бореше да изплува от най-тежката си икономическа криза от десетилетия насам.
Финансовите затруднения на Испания подрониха доверието в способността й да изведе ЕС от глобалната криза, а испанските лидери често оставаха в сянката на новите ръководители на ЕС - постоянния президент Херман ван Ромпой и върховния представител за външните отношения Катрин Аштън.
Макар и "тихо", испанското председателство на ЕС беше "изключително ефикасно", заяви Леире Пахин от управляващата Испанска социалистическа работническа партия, докато Испания се подготвяше да предаде председателството на Белгия на 1 юли.
Държавният секретар по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо изтъкна участието на Испания в ключови ходове, които имаха за цел да подобрят икономическото управление и да спасят икономиката на Гърция, погълната от дългова криза. "В ЕС навлизаме в нова епоха, а това стана по време на испанското председателство", заяви Лопес Гаридо.
Всекидневникът "Мундо" обаче писа, че председателството завършва с "усещане за провал". Правителството надцени тежестта и влиянието на Испания в ЕС, оплака се вестникът.
"Не съм бил свидетел на друго председателство на ЕС, което да е било изправено пред такива трудности като испанското", отбеляза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
Испания имаше задача да започне прилагането на Лисабонския договор, който е замислен да опрости и да ускори вземането на решения. Сапатеро бе първият лидер, поел председателството на ЕС, който трябваше да дели властта с постоянен президент на ЕС и с де факто министър на външните работи. Това, че Испания управляваше ситуацията сравнително гладко, улесни прехода, но същевременно я направи някак си незабележима на срещите на върха на ЕС, според наблюдатели в Мадрид.
Вдигна се малко шум около представянето на Аштън, която бе обвинена от испански медии, че постоянно отбягва срещи, докато според нейните представители Мадрид е организирал някои от тези срещи с твърде малко предизвестие.
Испанското председателство претърпя няколко големи провала и във външната политика. Сред тях бяха срещата на върха в Мадрид между ЕС и САЩ, която бе отменена, след като президентът Барак Обама не пожела да участва в нея, вероятно заради слабата европейска подкрепа по проблеми като конфликта в Афганистан.
Срещата на Средиземноморския съюз в Барселона бе също отложена, след като няколко арабски страни заплашиха да я бойкотират, ако в нея участва скандалният външен министър на Израел Авигдор Либерман.
Поредният неуспех за Испания бе, че не успя да прокара един от външнополитическите си приоритети, когато Германия и още няколко страни членки на ЕС блокираха испанския план за подобряване на отношенията на ЕС с Куба.
Изолирането на режима в Куба не успя да убеди Хавана да зачита човешките права и демокрацията, упорито твърдяха испански представители, но смъртта на обявилия гладна стачка кубински дисидент Орландо Сапата през февруари нанесе фаталния удар на испанския план, поне за момента.
Сред успехите трябва да се спомене срещата на високо равнище с Латинска Америка в Мадрид, където ЕС подписа търговски споразумения с Централна Америка, Перу и Колумбия и възобновяването на преговорите с търговския блок Меркосур за създаване на зона за свободна търговия с почти 800 милиона души.
Според местните медии Испания се е справила прилично и като посредник на Балканите.
Испанското правителство се гордее особено много с инициативата си за налагане на ограничителна заповед в целия ЕС, която да защитава жертвите на домашно насилие, каза Лопес Гаридо. Този план обаче предизвика спорове и бе разкритикуван от еврокомисаря за правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.
През последните седмици на своето председателство Испания затъваше все повече в собствените си икономически проблеми успоредно с нарастващите опасения, че страната също може да изпита нужда от спасителни мерки, каквито успя да прокара в помощ на Гърция.
Бюджетният дефицит на Испания набъбна на 11,2 процента - далеч над 3-процентовия лимит за ЕС, а безработицата достигна 20 процента, цифри, които не поставят Мадрид в положение да дава икономически съвети на други страни.

Облачно днес, в неделя с пролетни температури

автор:Дума

visibility 0

Пленумът на БСП гласува правила за избор на председател

автор:Дума

visibility 14

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

автор:Дума

visibility 315

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 262

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 386

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 360

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 481

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ