03 Юни 2023събота10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Урок по родолюбие

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 42

Станка РУДАРСКА-ХИНОВА


На 28 март 1922 г. в дома на семейство Стефанови от село Муртинци, Брезнишко, се ражда момиче. Наричат го Елена. То расте в този дом, където са се родили и живели Йордан, Георги и Драгомир Стефанови - активни участници в антифашистката борба. Наследник е на един от първите разпространители на социалистическите идеи в Брезнишко и на куриера на нелегалния канал от София през Перник за Югославия и ръководител на Септемврийското въстание Йордан Стефанов.

Като ученичка в гимназията в Перник, Елена се включва в редиците на РМС - участва в масови акции, пише и разпространява позиви, събира оръжие за нелегалните, посреща и изпраща партизани. Крие партийни издания под домашната стряха. Моминските й ръце стрелят, вместо да тъкат китени дарове.

В такава обстановка Елена Георгиева работи като учителка в селата Красава и Завала. Пламенно и убедително нейните песни и слова огласят вечеринките, пораждат симпатии и обич, вдъхват надежди у млади и стари.

През пролетта на 1944 г. долита страшна  вест за сраженията при село Проданча. Падат простреляни Владо, Борис и Мартин. В тъмната нощ на 28 април неканена войска обгражда дома на Елена в Муртинци. Всички изтръпват. Елена хваща под ръка своята майка и с твърда крачка минава под навъсените погледи на палачите... Цялото семейство е арестувано, а нея ругаят, блъскат, връзват ръцете и краката й, ожулени от полицейските каиши. От китките й капе кръв. Заедно със своя баща Елена понася унижения, изтезания и нечовешки мъки. Нищо не казва, никого не предава.

На 29 април полицаи я извеждат от ареста и я превеждат през целия град. Към Кощински мост крачат баща и дъщеря - Георги Стефанов и Елена Георгиева. По пътя към стария град Трън е пусто. Недалеч от Брезник, в Долнороманските ливади, след като разбрали, че няма да изтръгнат и дума, фашистките палачи я "пускат" да си върви, заявявайки подло, че е свободна... След няколко крачки смъртоносен куршум настига 22-годишната учителка Елена Георгиева. Палачите провесват убитите дъщеря и баща с главите надолу за назидание.

Елена Георгиева не успява да предаде всички уроци на учениците си, не ги дарява с цялата си обич, не завършва учебната година. Но им преподава най-истинския урок - този по родолюбие!

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ