01 Ноември 2020неделя04:19 ч.

Урок по чистота

/ брой: 165

автор:Альона Нейкова

visibility 608

След като станахме свидетели на какви ли не кампании, целящи да направят България и пространствата край домовете ни по-чисто място за живеене, стигнахме до още по-модернизиран вариант на известната народна приказка "Сливи за смет". Собственик на едно от заведенията, обслужващи плажуващите в Поморие, е решил с безплатна лимонада да се отблагодарява на тези, които събират фасове и други боклуци от бреговата ивица.

С това обаче човекът не само мотивира деца и родители да не потъват в мръсотия край синята шир. А и ни кара да се замислим поне върху два факта. Първият се отнася за концесионерите, които явно гледат да приберат парите за сянка и шезлонг, без да се погрижат достатъчно по пътя към чадъра да не се стъпва по угарки, счупени стъкла и захвърлени пластмасови бутилки. А вторият е красноречив показател за цялостното положение на туристическия сектор у нас: "безплатните" места за летуване са оставени на самообслужване откъм хигиена, като липсва и минимален намек от страна на властите за елементарна заинтересованост за здравето на хората.

Разхладителна напитка без пари за онези, които не желаят да газят захвърлените от други "пришълци" салфетки и използвани маски, всъщност е спонтанен жест, който не струва кой знае колко. Но означава много. Защото дава знак, че за щастие и в България все още виреят хора, които намират изход, вместо да мърморят в тесен кръг и да търсят оправдания. И без да се оплакват на празни обороти, се опитват по симпатичен и забавен за децата начин да ги научат на чистота - започвайки от плажа. За да има поне някаква надежда, че догодина или в най-лошия случай десетилетие по-късно днешните тийнейджъри ще осъзнаят, че не е "яко" да превръщаме пясъчните ни ивици в бунище.

И именно те с откровено недоумение след време ще разглеждат морските фотографии на техни родители, снимащи се до табели с надписи: "Културните хора не оставят мръсно след себе си, а за останалите е забранено!"

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ