22 Май 2024сряда23:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Росица Янакиева:

Управляващите търсят служебна победа

Вярвам в почтеността и се гордея с работата си, категорична е кандидатката за втори кметски мандат в Перник

/ брой: 244

автор:Лилия Томова

visibility 2063

РОСИЦА ЯНАКИЕВА е родена на 7 юли 1954 г. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", по специалност и професия е химик. Професионалният й път започва в завод "Пектин", където е технолог, а по-късно - началник производство. После е директор на Младежкия дом, енергетик на цех в "Топлофикация" - Перник, след това идват два успешни мандата като кмет на кметство "Изток". Избрана е за депутат в 40-ото Народно събрание. През 2007 г. Янакиева спечелва не само кметското място, но и 11-ата победна община за БСП. Член е на УС на Демократическия съюз на общините.
Омъжена е, има две деца, вече - и внучка, която носи (почти) името на баба си.
Кандидат е за кмет - втори мандат на община Перник, от БСП.

ЦИТАТИ:
"Призовавам перничани да гласуват по съвест и по убеждение"
"Ще защитя гражданското достойнство на хората"


- Спечелихте почти 44 процента от гласовете в Перник, г-жо Янакиева, водите пред опонентката си със 7-8 процента. С какво настроение тръгвате към балотажа в неделя?
- Тръгвам с ясна оценка за това, което перничани казаха на първия тур на изборите и че ми гласуваха доверие. Тръгвам с благодарност към позицията им и с желание да защитя гражданското им достойнство. Съгражданите ми искаха да гласуват без страх и оцениха по достойнство всичко свършено досега. Благодаря на всички, които излязоха да гласуват. Ще споделя - въпреки трудностите и изборния хаос немалко хора все пак успяха да гласуват. За жалост обаче доста съграждани не успяха да упражнят гражданското си право, защото организацията не беше добра.
- Какво е усещането ви, имаше ли страх?
- Да, това беше единият от основните проблеми. А има и места, където бяха купувани гласове - в "Изток" например, в Църква - също. Всъщност гласове бяха купувани от няколко политически сили, включително и от основния ни политически опонент. Моята партия не купува гласове, но става пределно ясно например, че ромските секции са гласували за ГЕРБ.
- Това, надявам се, подлежи на доказване.
- Купуването на гласове е стара практика в Перник - от 2007 г., и основното доказателство са резултатите в кварталите, за които говоря.
- Кой още, освен вече гласувалите, ще излезе на втория тур - тези, които не смогнаха да упражнят правото си онзи ден и просто бяха възпрепятствани да влязат в изборните бюра, или и повече хора, което, разбира се, значи - по-широка подкрепа?
- Кампанията, която се води в Перник, за съжаление говори за непочтеност и недостойност. Нямаше сблъсък на идеи за бъдещото управление, имаше само недостойни компромати.
- Е, надявам се, дойде времето всички почтени хора да застанат срещу простащината.
- Перничани са почтени хора, доказвали са го много пъти. Те могат да направят вярна оценка за свършената работа през изминалите четири години, могат да направят вярна оценка и за това кой, кога и как е отстоявал тяхната позиция и интересите им. На тях, на почтените хора, разчитам. Перничани могат да направят оценка и, убедена съм, ще го сторят, на всичко свършено по отношение на европейските проекти, което всъщност е ябълката на раздора на тези избори. Това е проблемът - Перник е доказана община с голяма подготовка не само по свършеното до момента, а и за следващия програмен период - с конкретните проекти, които вече имаме. А може би не за всички е ясно, че всъщност средствата от европейските фондове не отиват в държавата, както някои се опитват да заблуждават хората, а отиват именно в общините. Затова и през целия предизборен период, а и в изборната нощ резултатите за избор на кмет в Перник бяха манипулирани. Това не е случайно и също не случайно се говори как правителството, как управляващите органи ще работят с различен критерий към общините, в които има или няма официален представител на кметското място.
- Това си е всяване на страх, разбира се, и на несигурност. Някой заяви ли вече официална подкрепа - имам предвид от останалите политически сили, за кандидатурата ви, г-жо Янакиева?
- Официално - не. Хората просто не смеят да го направят. Но има още няколко дни до втория тур, ще водим разговори. Обръщението, посланието ми към перничани е - "Не се страхувайте!". Е, ако им дават пари, нека ги вземат. Но да запомнят, че никой не може да контролира техния вот, трябва да са убедени в това. Така че - да гласуват по съвест и по убеждения.
- С какво най-много се гордеете от кметуването си, какво искате да припомните на хората? И какво най-много ви радва в обществено-политическата ви работа, като се обърнете назад?
- Много са нещата, с които се гордея. И най-много с това, че никога не съм се притеснявала от никого, не съм преставала да защитавам доброто име и на Перник, и на перничани. Гордея се с направеното за инфраструктурата на Перник, защото той вече е променен град, гордея се и с направеното за спорта - стадион "Миньор" е един от знаковите ни обекти например, гордея се с направеното за историята на Перник - да покажем знаковата крепост "Кракра" например, една от емблемите на нашия град. Гордея се, разбира се, и с университета. И не на последно място, а даже напротив - гордея се и че успяхме да пренесем частица от мощите на Свети Йоан Рилски в нашия град.
- Как се справя една крехка жена с толкова трудности, битки и отговорности? С инат ли?
- Аз съм човек, който има твърде сериозен управленски опит, и за разлика от други, които не са ръководили никого, освен себе си, а понякога и себе си не са ръководили, винаги съм била в позиция, в която съм носила отговорности. И във всяко действие, което съм предприемала през тези години, съм осъзнавала и изключителната обществена отговорност. А личната си отговорност също винаги съм осъзнавала - дисциплиниран човек съм, малко повече работохолик от "нормалното", което, разбира се, е за сметка на най-близките ми хора. Но винаги съм чувствала одобрението на перничани - всяка малка победа през четирите години, които изтекоха, е обща победа. Никога не съм приписвала заслугите на себе си, защото зная, че само общите усилия и консолидацията могат да дадат резултати. Затова винаги, когато съм имала нужда от подкрепа на институциите, съм намирала верния, ако щете - дипломатичен, макар че - невинаги съвсем дипломатичен път, за да стигна до решението, полезно за хората.
- Казвате, че сте екипен човек, нали?
- Задължително и абсолютно. Аз съм екипен човек, не съм солов играч. Личното местоимение "аз" употребявам само тогава, когато трябва да поема отговорност. Но когато отчитам резултати, става дума винаги за "ние".
- Ако ви преизберат, което вярвам, че ще стане, ще се сработите ли с новия общинския съвет?
- В момента се прави разпределението на бройките, към този миг смятам, че можем да намерим консенсус в работата на общинския съвет. Ние бяхме в изключително тежка ситуация преди четири години, и въпреки това Общинският съвет намери верния път за решаването на най-важните въпроси, намерихме консенсус и с общи усилия имаме и конкретни положителни резултати. Тези резултати също са общи - и на кмета, и на общинския съвет.
- А имате ли послание към читателите на ДУМА и най-вече - към перничани?
- Всеки български гражданин трябва да осъзнае изключителната отговорност, която има пред себе си. И ако сме си спестили усилието да отидем да гласуваме и сме предпочели гъбите или риболова например, тази неделя е много важно да направим своя демократичен избор. Освен всичко друго българските граждани трябва да знаят, че изборът сега от чисто технологична точка е много по-лесен и че няма да загубят толкова време и нерви, колкото предишната неделя.
- Когато нещата се случиха я от некомпетентност, я бяха умишлено заложени...
- Трудно ми е да направя оценката. Но вотът затрудни хората и отказа много от тях, които бяха тръгнали да дадат гласа си. От чисто технологична гледна точка този, който е писал изборния кодекс, не може да не е сметнал колко човека биха гласували в една секция например от около хиляда души. Защото не бива да се пренебрегва избирателното право на нито един от тези хора! Не бива да не е пресметнато колко минутки от денонощието са нужни и стигат ли за хората в списъците... Не искам и да мисля, че "бомбата" за невъзможността за гласуване е заложена умишлено.
- Кодекса го писаха хора, които, както вече отбелязахте, понякога (и в най-добрия за тях случай) са управлявали най-вече себе си.
- Това е точно така. Но не бива да забравяме и търсенето на служебна победа, защото за съжаление в тези избори се търси главно служебна победа. Сериозен дебат просто няма... Аз например твърдя, че в Перник отсъства сериозният разговор за бъдещето на общината, а тя е ключова за България, в нея има сериозен икономически потенциал и много голям ресурс. И след като не намерихме сила и воля да дебатираме по най-важните теми... Защото каквото и да се говори, каквото и да се обещава, не работи ли икономиката на определен регион, на определена община, смятайте, че "светлото бъдеще" е химера. И празно предизборно обещание.
 

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ