29 Март 2020неделя04:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Управленско безсилие

/ брой: 99

автор:Йордан Съев

visibility 1179

Хиляди хора у нас протестират срещу високите цени на течните горива, парното, тока, водата... А тенденцията е те да се покачват. Същото се отнася за хранителните продукти и лекарствата, за здравните, образователните и административните услуги, за транспорта, почивките и пр. А управляващите търсят начини да събират допълнително пари от хората. През май 2009 г. се създаде изкуствено паника сред притежателите на дългогодишни жилищни влогове. За да запазят надеждата за тяхното съхраняване, беше обявено, че те трябва да подадат молба, за което обаче се плаща такса от 18 лв. Така бяха събрани 2,340 млн. лв., които потънаха. Сега се предприема акция за пререгистрация на фирмите с дейност в областта на храненето. За целта те трябва да платят по 6 лв. Като се има предвид, че броят им е 130 хил., правителството ще прибере 780 хил. лв. Които пак ще отидат незнайно къде. Мероприятия с цел събиране на пари могат да се провеждат периодично.
В същото време правителството не мисли за хората. За 10 години са обезлюдени 183 села, в голяма част от градовете населенито е намаляло наполовина, а в по-малките - и с повече. Земи пустеят, стадата от едър и дребен добитък са намалели чувствително. Тежката промишленост, оръжейната и корабостроенето са сведени под критичния минимум. Строителството се задъхва. Енергетиката е пред агония. Една пета от българите обитават панелки, значителна част от които са на доизживяване.
Изправени сме пред проблеми, с които правителството е безсилно да се справи. С главното оправдание, че липсват пари. В същото време премиерът подписва пакта "Евро плюс" със задължението да се включим в него със 17% от нашия БВП, докато най-богатата страна от ЕС - Люксембург, участва с 3%. Принципно подкрепяме решението, но нека, след като пактът влезе в сила, да бъдем първите, които ще поискаме помощ. Защото, освен че сме най-бедната страна, продължаваме да затъваме.
По груба сметка ни трябват около 90 млрд. евро. С тях ще създадем 800 хил. работни места при средно заплащане 2000 евро на месец. Дори и ако се спази условието данъчната тежест у нас да се изравни със западноевропейската, хората ще получават чисто по 1200 евро. С плащаните социални осигуровки ще се създаде възможност минималната пенсия да стане 600 евро. Тогава животът и у нас ще придобие човешки измерения. Дори на безработните обезщетенията ще бъдат по 500 евро, а социалните помощи - 250 евро. Това пак ще е под средноевропейския стандарт, но ще е рай в сравнение с ада, в който живее сега значителна част от населението.
У нас държавата непрекъснато се абстрахира от своите задължения и дава възможност да се развива съмнителен бизнес във всички направления. При намаляло с 600 хил. души население за 10 години само през последните три са закрити 190 училища, като в същото време са създадени 120 частни - платени. От 39 университетите са се увеличили на повече от 50, като в новосъздадените таксата е от 800 до 1300 лв. на семестър. Закрити са 60 държавни и общински здравни заведения, но са открити 185 частни. Ходене по мъките е дете да получи помощ за лечение от създадения за целта фонд, въпреки че има средства за това. Лекарствата на онкоболните и диабетиците не се осигуряват редовно. Вдовишките пенсии не стигат за един хляб на ден. Според последния доклад на Световната банка 1/5 от болните у нас не си купуват предписаните лекарства, защото няма с какво да ги платят.
Въпреки това се опитваме да се държим на положение, като спазваме директивата за съотношение на външната задлъжнялост спрямо БВП. По този показател сме пълни отличници. При повечето от страните в ЕС съотношението е над 50%, а рекордьори са Гърция и Италия. Това обаче не се отразява негативно на икономиката на Италия, както и на социалната област. В повечето западноевропейски страни перманентно се емитират големи количества банкноти. А американците направо са рекордьори.
Спорът дали минималната заплата в България да се повиши с 30 или 50 лв. е направо излишен. Като страна - членка на ЕС,  у нас трябва да се прилагат стандартите на общността. Това предизвиква ужас у работодателите. Който не може да отговори на тях - да отиде да прави бизнес в Африка. Но няма да отидат. Защото тук е ямата, от която може да се гребат пари с шепи и за кратко време да се трупат несметни богатства.
В последните 20 години никога не е имало такова антисоциално правителство. Което не е изпълнило по-голямата част от предизборните си обещания. С всяко свое действие то предизвиква обществено недоволство. Търпението на хората обаче има пределна граница.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ