27 Февруари 2020четвъртък17:10 ч.

Унизителни пируети

/ брой: 131

автор:Велиана Христова

visibility 1281

Политическата гавра с учебниците по история загрубя до абсурд. Министърът Красимир Вълчев "е ангажирал" още историци, които не били писали и оценявали учебници, да подберат нужните текстове "за комунизма" в два от учебниците по история за Х клас. Текстовете на авторите не били достатъчно "анти" и вместо да гледат на периода до 1989 г. само през призмата на новия ни "цивилизационен избор" - че той е престъпен, те си позволявали намеци за някакви успехи при социализма. Такова откровено и нагло налагане на идеологическа доктрина в България поне сегашните поколения не помнят. Едно време се учеше предмет "научен комунизъм", който днес е заменен с "антинаучен антикомунизъм".  

Изобщо историята стана основен поминък на политиците - понятие нямат от нея, но с нея си изкарват хляба. Българо-македонската комисия, дето Борисов я измисли, за да избяга от отговорността си на държавник, преди цял месец била предложила да се променят учебниците по история в двете страни. Българският образователен министър нищо не знае за това, дава пас към Външно, където пък нещо били чули, ама не знаят за кой клас. В това време от македонския президент Пендаровски научаваме, че сме се били разбрали общо да честваме цар Самуил и св. Кирил и Методий (които според науката са създали СТАРОБЪЛГАРСКАТА азбука). Обаче трябвало най-сетне да си стиснем ръцете, че Гоце Делчев "се е самоопределял като българин", но се е жертвал за "независима Македонска държава"! А хилядите други българи, загинали за освобождаването на българските македонски земи, откъснати от майка България по волята на Великите сили и оставени под турска власт, които засега никой не споменава? Ние не можем да преглътнем, че една сутрин през 1944 г. сме се събудили като македонци, отсече Пендаровски. Ами, що да преглъщат фактите, щом България ги финтира. Нали според Борисов наш Гоце е сущи Че Гевара - борел се за свободата на... друга държава!

Яхнали са ни с благословията на собствения ни премиер. Така ще е - ще разчитаме с мъка стария надпис на гроба на Григор Пърличев в Охрид от 1893 г. на чист български език, пък отгоре крещящо ще си стърчи новият кръст с надписа: Григор Прличев...   

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 21

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 73

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 124

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 96

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 172

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 408

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 271

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 52

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 573

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ