13 Юли 2020понеделник08:07 ч.

Унизителни пируети

/ брой: 131

автор:Велиана Христова

visibility 1439

Политическата гавра с учебниците по история загрубя до абсурд. Министърът Красимир Вълчев "е ангажирал" още историци, които не били писали и оценявали учебници, да подберат нужните текстове "за комунизма" в два от учебниците по история за Х клас. Текстовете на авторите не били достатъчно "анти" и вместо да гледат на периода до 1989 г. само през призмата на новия ни "цивилизационен избор" - че той е престъпен, те си позволявали намеци за някакви успехи при социализма. Такова откровено и нагло налагане на идеологическа доктрина в България поне сегашните поколения не помнят. Едно време се учеше предмет "научен комунизъм", който днес е заменен с "антинаучен антикомунизъм".  

Изобщо историята стана основен поминък на политиците - понятие нямат от нея, но с нея си изкарват хляба. Българо-македонската комисия, дето Борисов я измисли, за да избяга от отговорността си на държавник, преди цял месец била предложила да се променят учебниците по история в двете страни. Българският образователен министър нищо не знае за това, дава пас към Външно, където пък нещо били чули, ама не знаят за кой клас. В това време от македонския президент Пендаровски научаваме, че сме се били разбрали общо да честваме цар Самуил и св. Кирил и Методий (които според науката са създали СТАРОБЪЛГАРСКАТА азбука). Обаче трябвало най-сетне да си стиснем ръцете, че Гоце Делчев "се е самоопределял като българин", но се е жертвал за "независима Македонска държава"! А хилядите други българи, загинали за освобождаването на българските македонски земи, откъснати от майка България по волята на Великите сили и оставени под турска власт, които засега никой не споменава? Ние не можем да преглътнем, че една сутрин през 1944 г. сме се събудили като македонци, отсече Пендаровски. Ами, що да преглъщат фактите, щом България ги финтира. Нали според Борисов наш Гоце е сущи Че Гевара - борел се за свободата на... друга държава!

Яхнали са ни с благословията на собствения ни премиер. Така ще е - ще разчитаме с мъка стария надпис на гроба на Григор Пърличев в Охрид от 1893 г. на чист български език, пък отгоре крещящо ще си стърчи новият кръст с надписа: Григор Прличев...   

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 667

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 310

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 361

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ