19 Юли 2019петък15:29 ч.

Унизителни пируети

/ брой: 131

автор:Велиана Христова

visibility 784

Политическата гавра с учебниците по история загрубя до абсурд. Министърът Красимир Вълчев "е ангажирал" още историци, които не били писали и оценявали учебници, да подберат нужните текстове "за комунизма" в два от учебниците по история за Х клас. Текстовете на авторите не били достатъчно "анти" и вместо да гледат на периода до 1989 г. само през призмата на новия ни "цивилизационен избор" - че той е престъпен, те си позволявали намеци за някакви успехи при социализма. Такова откровено и нагло налагане на идеологическа доктрина в България поне сегашните поколения не помнят. Едно време се учеше предмет "научен комунизъм", който днес е заменен с "антинаучен антикомунизъм".  

Изобщо историята стана основен поминък на политиците - понятие нямат от нея, но с нея си изкарват хляба. Българо-македонската комисия, дето Борисов я измисли, за да избяга от отговорността си на държавник, преди цял месец била предложила да се променят учебниците по история в двете страни. Българският образователен министър нищо не знае за това, дава пас към Външно, където пък нещо били чули, ама не знаят за кой клас. В това време от македонския президент Пендаровски научаваме, че сме се били разбрали общо да честваме цар Самуил и св. Кирил и Методий (които според науката са създали СТАРОБЪЛГАРСКАТА азбука). Обаче трябвало най-сетне да си стиснем ръцете, че Гоце Делчев "се е самоопределял като българин", но се е жертвал за "независима Македонска държава"! А хилядите други българи, загинали за освобождаването на българските македонски земи, откъснати от майка България по волята на Великите сили и оставени под турска власт, които засега никой не споменава? Ние не можем да преглътнем, че една сутрин през 1944 г. сме се събудили като македонци, отсече Пендаровски. Ами, що да преглъщат фактите, щом България ги финтира. Нали според Борисов наш Гоце е сущи Че Гевара - борел се за свободата на... друга държава!

Яхнали са ни с благословията на собствения ни премиер. Така ще е - ще разчитаме с мъка стария надпис на гроба на Григор Пърличев в Охрид от 1893 г. на чист български език, пък отгоре крещящо ще си стърчи новият кръст с надписа: Григор Прличев...   

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 4

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 43

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 137

НАТО се готви да отговори на Русия

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 137

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за Ф-35

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 137

Епидемията от ебола се разраства

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ