24 Септември 2019вторник12:03 ч.

Унизителни пируети

/ брой: 131

автор:Велиана Христова

visibility 1055

Политическата гавра с учебниците по история загрубя до абсурд. Министърът Красимир Вълчев "е ангажирал" още историци, които не били писали и оценявали учебници, да подберат нужните текстове "за комунизма" в два от учебниците по история за Х клас. Текстовете на авторите не били достатъчно "анти" и вместо да гледат на периода до 1989 г. само през призмата на новия ни "цивилизационен избор" - че той е престъпен, те си позволявали намеци за някакви успехи при социализма. Такова откровено и нагло налагане на идеологическа доктрина в България поне сегашните поколения не помнят. Едно време се учеше предмет "научен комунизъм", който днес е заменен с "антинаучен антикомунизъм".  

Изобщо историята стана основен поминък на политиците - понятие нямат от нея, но с нея си изкарват хляба. Българо-македонската комисия, дето Борисов я измисли, за да избяга от отговорността си на държавник, преди цял месец била предложила да се променят учебниците по история в двете страни. Българският образователен министър нищо не знае за това, дава пас към Външно, където пък нещо били чули, ама не знаят за кой клас. В това време от македонския президент Пендаровски научаваме, че сме се били разбрали общо да честваме цар Самуил и св. Кирил и Методий (които според науката са създали СТАРОБЪЛГАРСКАТА азбука). Обаче трябвало най-сетне да си стиснем ръцете, че Гоце Делчев "се е самоопределял като българин", но се е жертвал за "независима Македонска държава"! А хилядите други българи, загинали за освобождаването на българските македонски земи, откъснати от майка България по волята на Великите сили и оставени под турска власт, които засега никой не споменава? Ние не можем да преглътнем, че една сутрин през 1944 г. сме се събудили като македонци, отсече Пендаровски. Ами, що да преглъщат фактите, щом България ги финтира. Нали според Борисов наш Гоце е сущи Че Гевара - борел се за свободата на... друга държава!

Яхнали са ни с благословията на собствения ни премиер. Така ще е - ще разчитаме с мъка стария надпис на гроба на Григор Пърличев в Охрид от 1893 г. на чист български език, пък отгоре крещящо ще си стърчи новият кръст с надписа: Григор Прличев...   

Манолова: Има натиск върху хора от екипа ми

автор:Дума

visibility 31

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 234

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 182

Тръмп стоя 10 минути на срещата за климата в ООН

автор:Дума

visibility 0

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 142

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 182

Илия Илиев: Промяната в Монтана е наложителна

автор:Павлета Давидова

visibility 190

/ брой: 182

Млади генерали и офицери си тръгват от армията

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 234

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ