20 Октомври 2021сряда13:44 ч.

Няколко думи

Уникална тъпота

/ брой: 98

автор:Велиана Христова

visibility 102

Знае се, че Министерството на културата у нас е сред бедните ведомства, но чак такава финансова трагедия да открие служебният министър проф. Минеков не сме предполагали. Пари за разплащане няма, кредити - бол, дейностите може да спрат. Разруха е погълнала паметници на културата, рушвети, мними реставрации, оставени зорлем да се срутят архитектурни ценности, съмнителни къщи за гости със съмнителни пари. Едно от четирите основни предложения на служебния кабинет ще са промени в Закона за културното наследство - за движимите и недвижимите паметници. 

Всичко това е тотален срам за България, която е сред най-богатите на история и култура страни в Европа. По нашите земи където копне човек, излизат културни пластове, съоръжения и стилове - от хилядолетия преди новата ера, от тракийската и римската епохи на античността, от ранното Средновековие до Възраждането. От уникалните гробници на траките до XIII век, когато българските зографи и майстори изпреварват европейския Ренесанс - всичко е за хвалба и за показване пред наши и чужди. Но да оставим настрана хвалбата. След 30 години унищожаване и 10 години герберски погром сега политиците се чудят какво да измислят, та държавата отново да може да печели. Що се чудите, бе хора - то ви е на тепсия дадено!

Малко са държавите в Източна Европа, които имат такова богато културно наследство - седем цивилизации, насложени една върху друга, пазят земите ни. Всяка друга страна досега да се е позлатила от такъв дюшеш. Ние сме го оставили да го грабят и рушат иманярите. А историческото наследство, освен култура, е и пари! Днешни пари. Гърция, пък и Турция, правят чудеса и влагат бюджет, за да изкарат история от всеки камък. А ние история имаме, но сме я оставили в нищета. Археолозите днес ще открият в София поредна изложба с атрактивни находки и резултати от чудесни културно-исторически ценности, основно от Северна България.

А страната ни можеше вече да бъде опасана надлъж и нашир - от Видин до Ивайловград и от Калиакра до Гърмен, с културни маршрути за интелигентни туристи. Не за чужди гости, които идват да се напиват по морето, а за онези, които ахкат и разпитват с часове, когато им кажеш, че каменните градежи в Плиска и Велики Преслав са отпреди строежите на Карл Велики.

Знаете ли колко пари може да носи културният туризъм на България? Що се жалват туроператорите, че били закъсали? Ами защото държавата ни няма политика, няма виждане за опазване и използване на истинските ценности. Защото едвам е пуснала едни смешни 2,9 милиона лева за проучване на 110 обекта тази година. Пък и селищата обезлюдяха, та няма дори работници за археологическите разкопки. А хората може да се върнат, може да имат работа, стига да има ум в държавата. Но много тъпа държава сме, тъпи и крадливи са ни били досега управниците, нищо, че имаме хилядолетна история. Уникална тъпота разяде уникалната ни култура.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ