04 Юли 2020събота20:31 ч.

Унгария смята еврото за стратегическа грешка

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 952

Държавите членки на Европейския съюз, както в еврозоната, така и извън нея, трябва да признаят, че еврото е "стратегическа грешка". Това заяви управителят на Националната банка на Унгария (НББ) Дьорд Матолчи в становище, публикувано във Financial Times. Унгария, която следва самостоятелни икономически политики, след като премиерът Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г., не е член на еврозоната и няма определена дата за приемане на единната валута.

Правителството и централната банка заявиха, че Унгария не трябва да се присъединява към валутния съюз преди икономиката й да е достатъчно силна. Сега гуверньорът Дьорд Матолчи казва, че е дошло време Европа да търси изход от капана на еврото. Съществува вредна догма, че еврото е "нормалната" следваща стъпка към обединяване на Западна Европа. Но общата европейска валута никога не е била нормална, тъй като почти нито едно от изискванията да бъде успешна валута, не е изпълнено, казва той в публикацията. "Две десетилетия след въвеждането на еврото повечето от необходимите стълбове на успешната глобална валута - обща държава, бюджет, покриващ поне 15-20% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, финансов министър на еврозоната и министерство - все още липсват", добави той.

Матолчи, който беше назначен за втори шестгодишен мандат като ръководител на централната банка по-рано тази година, заяви, че на членовете на еврозоната трябва да им бъде разрешено да напуснат валутния съюз през следващите десетилетия, а тези, които искат да останат, трябва да изградят "по-устойчива глобална валута". Той каза още, че Маастрихтският договор от 1992 г., който определя условията за присъединяване към еврото, едно от които е поддържането на бюджетен дефицит под 3% от икономическата продукция, трябва да бъде пренаписан. 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 608

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 671

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1255

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ