11 Декември 2019сряда01:42 ч.

Унгария смята еврото за стратегическа грешка

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 635

Държавите членки на Европейския съюз, както в еврозоната, така и извън нея, трябва да признаят, че еврото е "стратегическа грешка". Това заяви управителят на Националната банка на Унгария (НББ) Дьорд Матолчи в становище, публикувано във Financial Times. Унгария, която следва самостоятелни икономически политики, след като премиерът Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г., не е член на еврозоната и няма определена дата за приемане на единната валута.

Правителството и централната банка заявиха, че Унгария не трябва да се присъединява към валутния съюз преди икономиката й да е достатъчно силна. Сега гуверньорът Дьорд Матолчи казва, че е дошло време Европа да търси изход от капана на еврото. Съществува вредна догма, че еврото е "нормалната" следваща стъпка към обединяване на Западна Европа. Но общата европейска валута никога не е била нормална, тъй като почти нито едно от изискванията да бъде успешна валута, не е изпълнено, казва той в публикацията. "Две десетилетия след въвеждането на еврото повечето от необходимите стълбове на успешната глобална валута - обща държава, бюджет, покриващ поне 15-20% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, финансов министър на еврозоната и министерство - все още липсват", добави той.

Матолчи, който беше назначен за втори шестгодишен мандат като ръководител на централната банка по-рано тази година, заяви, че на членовете на еврозоната трябва да им бъде разрешено да напуснат валутния съюз през следващите десетилетия, а тези, които искат да останат, трябва да изградят "по-устойчива глобална валута". Той каза още, че Маастрихтският договор от 1992 г., който определя условията за присъединяване към еврото, едно от които е поддържането на бюджетен дефицит под 3% от икономическата продукция, трябва да бъде пренаписан. 

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ