28 Октомври 2021четвъртък06:04 ч.

Умряло куче

/ брой: 184

автор:Евгени Гаврилов

visibility 36

Един от най-големите постоянни скандали у нас е свързан с цената на парното. Той отново е активиран. Оказва се, че "Булгаргаз" е завел ново дело срещу столичното топлофикационно дружество, което е с най-много абонати, за неплатени сметки. Така държавният газов доставчик за пореден път се опитва на умряло куче нож да вади, защото на столичната улица "Ястребец" отдавна мирише на разгром.

Проблемите на столичното парно, за съжаление, често се използват за политически цели. Не направи изключение и последният парламент. Преди той да се разпадне, в т.нар. Комисия по ревизията бе обсъждан точно този въпрос. Като изключим факта, че тя беше своеобразна пиар агенция на Мая Манолова, там бяха изнесени отчайващи факти. Дружеството е на практика във фалит, като продължава да трупа дългове. Само за шестте месеца те са 92 милиона лева, а общо към края на юни са малко над 1 милиард. Те са към газовия доставчик "Булгаргаз", към БЕХ, а също и заем към ББР, който обаче редовно се обслужва. Той е бил взет, за да се върнат пари на клиентите на дружеството, когато преди година бе намалена цената на газа от Русия. На "Булгаргаз" столичното дружество дължи вече 97 милиона лева от началото на годината. Част от тях бяха платени през лятото, но новото дело е за останалата сума. Освен това КЕВР не е признала част от заявените разходи на "Топлофикация София" и само от това се чакат загуби за годината от 167 милиона лева.

Вече трийсет години уж градим пазарна икономика, а нарушаваме нейни основни принципи. Според един от тях само търсенето и предлагането могат да определят цената на стоките. Това става на борсите, а енергоносителите са борсова стока. Цените им хвърчат нагоре, логично е и парното да поскъпва. Иначе "Булгаргаз" ще трупа дългове. Въпросът е, че в един момент те стават непосилни за хората в най-бедната страна от ЕС. И тогава управляващите правят традиционната през последните години грешка да провеждат социална политика чрез енергетиката или някой друг сектор.

А далеч по-нормално е доходите у нас да са такива, че плащането на битовите сметки да не е проблем. Но за да стане това, освен бързо развиваща се икономика, е необходима и политическа воля. Тя обаче липсва.

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ