02 Октомври 2022неделя21:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Удобно оправдание

/ брой: 88

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

Евгени ГАВРИЛОВОчакваното се случи - драстичното поскъпване на енергоносителите ще се окаже удобно оправдание за скока на цените на много стоки и услуги, доставяни от нереформираните комунални сектори у нас. Такива са и ВиК услугите, чиито цени съвсем скоро ще литнат към небето.
Проблемът с водата у нас не е от вчера. Годините се нижат, но реално нищо не се променя. Според един от сравнителните анализи за състоянието на ВиК сектора на КЕВР при инвестиции общо от държавата и оперативните програми за близо 300 млн. лв., течовете от водопреносната системата отново са в рамките на 64 на сто. В същото време четири министерства и всички 262 общини споделят отговорността за водните ресурси. То не бяха стратегии, то не бяха реформи и накрая - едно голямо нищо. Защото над 300 хиляди българи в 17 области и сега имат проблеми с водоснабдяването.
След като страната ни стана член на ЕС, за неговото подобряване разчитаме вече и на пари от Брюксел. Ако обаче България подобрява водоснабдяването и канализацията си с досегашните темпове, ще са необходими 35 години, за да има у нас качествена услуга. До този извод стигна Световната банка при писането на поредната водна стратегия на страната. През последните години във ВиК сектора у нас са наливани по 167 млн. лв. годишно. За да се справим с пречистването на отпадните води, да се намалят загубите и да се повиши качеството, през следващите 10 години в тази област трябва да се вложат близо 12 млрд. евро. Само 40 на сто от тези пари могат да дойдат като безвъзмездна помощ от ЕС, другата част България сама трябва да осигури.
И тук се върви по линията на най-малкото съпротивление - вдигане на тарифите. И въпреки че те всяка година вървят нагоре, състоянието на  водопроводната мрежа остава лошо, даже трагично. При отчетени близо 193 млн. лв. инвестиции годишно - повече от половината предоставени от еврофондовете, от регионалното и екоминистерството, реално са ремонтирани едва 0,5 на сто от водоснабдителната мрежа в страната.
И още малко статистика. На всеки сто километра от водоснабдителната мрежа у нас се случват по 85 аварии годишно. Близо половината водомери са извън техническа годност. Иначе удобни оправдания за хвърчащите цени винаги ще се намерят.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ