04 Април 2020събота15:48 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Удобен параван

/ брой: 48

автор:Евгени Гаврилов

visibility 355

"Най-опасното е да си счупим икономиката, тогава вече са непоправими щетите. Рецесията ще е голяма, отново ще започнем да говорим за безработица и ниски доходи." Похвална е загрижеността на премиера. Трябва обаче да направим малко уточнение. Не можеш да счупиш нещо, което почти го няма. Опряхме до внос от Турция на елементарни защитни средства. Икономиката на България все още не е успяла да създаде и произведе завършен продукт, конкурентен на международните пазари. През последните години се хвалим с увеличен износ, без обаче да уточняваме, че става дума предимно за стоки с ниска добавена стойност, каквито са суровините и материалите. Страната ни стана рай за отделни компоненти и части, а икономическият ръст го носи именно завършеният продукт, който е дело на добри специалисти. През 2018 г. 76% от обявените свободни работни места у нас са били за хора без квалификация, предимно за обслужващ персонал. 

За сметка на това през последното десетилетие родната икономика се превърна в икономика на ишлемето, като стана една от най-желаните аутсорсинг дестинации. А както е известно, аутсорсингът е съвременното название на ишлемето. При него главно големи западни компании изнасят производството си към уж външни фирми в сравнително слаборазвити страни с единствената цел да намалят разходите си и да увеличат печалбите. Най-голям дял у нас има аутсорсингът на услугите. "Далаверата" е голяма. Оперативните и други разходи при осъществяване на дейността на чуждите западни компании в страната падат с над 50%. За какво им е тогава на инвеститорите да развиват крупна индустрия у нас, като са намерили далеч по-лесни начини да печелят и да изнасят спечеленото в чужбина. А иначе истерията около коронавируса у нас ще се превърне в удобен параван, зад който управляващите ще се опитат да потулят всички свои провали. Защото всичко, до което са се докоснали напоследък, вече е потрошено - тол система, касови апарати, електронно управление. Здравеопазването е отделна голяма тема.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 465

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 897

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 692

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 417

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 296

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ