05 Август 2021четвъртък06:51 ч.

Учредиха награда "Юрий Любимов" в Москва

/ брой: 226

автор:Христо Събев

visibility 1291

Пресконференция, посветена на учредяването на наградата "Юрий Любимов", се състоя в ТАСС в Москва. Участваха вдовицата на режисьора Каталин Любимова, президентът на фонда "Солженицин" - вдовицата на писателя Наталия Солженицина, президентът на Асоциацията на театралните художници в киното и телевизията в Москва художникът Борис Месерер, Михаил Гусман - зам.-генерален директор на ТАСС, художественият ръководител на театър "Е. Вахтангов" Римас Туманис. С видеовръзка поднесе поздрави за учредяването на премията "Юрий Любимов" пълномощният посланик на РФ във Ватикана Александър Авдеев. От Ню Йорк към присъстващите се обърна скулпторът Ернст Неизвестний. Присъстващите на пресконференцията поздрави и основателят и ръководител на театър "Сузуки" в Тога - Тадаши Сузуки. Всички са познавали Юрий Любимов и разказаха за работата си с режисьора.
Наградата "Юрий Любимов", която се присъжда за професионализъм, преданост към своето дело и ясно изразена гражданска позиция, бе връчена за първи път същата вечер в Държавния академичен театър "Е. Вахтангов". Приживе Юрий Любимов е определил първите трима лауреати - политолога Алексей Арбатов, скулптора Леонид Баранов и композитора Владимир Мартинов. В този театър Юрий Любимов започва своя творчески път, но най-голяма популярност получава като художествен ръководител на Театъра на "Таганка". Премията ще се присъжда всяка година на 30 септември, на рождения ден на режисьора.


Борис Месерер

 Наталия Солженицина

Каталин Любимова
Снимки авторът

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ