30 Октомври 2020петък04:45 ч.

Мнение

Училището е подготвено за КОВИД-19

Господин министър, очакваме от вас не санкции, а партньорство

/ брой: 180

visibility 764

Д-р Юлиян ПЕТРОВ,
председател на СО "Подкрепа

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е шокиран от разразилия се скандал по вина на служители от Министерството на здравеопазването с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище. Този подход на Министерството на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен, и категорично неприемвлив за синдиката! 

Уважаеми министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от вашите служители, а партниране в името на нашите деца! Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България толкова добре планиран, организиран и подготвен, за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева. 

В системата на образованието работят най-отговорните служители, които изпълняват стриктно всеки ден и час правилата за превенция от зарази, но нека припомним, че изрична заповед за правила и досега Министерството на здравеопазването не е издавало. Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъмът, по който експертите на РЗИ ще идват и ще проверяват, с цел административни актове.

През лятото всички ние гледахме отрасли, които спазват половинчато мерките за КОВИД-19 в ресторанти, барове, хотели и др., и всички виждахме абсолютното отсъствие и безпомощност на служителите от РЗИ. 

Изведнъж сега в тази трудна и взривоопасна обстановка се появиха заплахи, закани за административна гилотина!

Ние от Синдикат "Образование" няма да допуснем подобно несправедливо отношение от административни служители на МЗ и настояваме министър Ангелов да накара своите служители да партнират хармонично на работещите в образованието, без да създават институционален дисонанс.

Уважаеми министър Ангелов, работещите в образователните институции, учениците и българските родители биха били по-спокойни и по-уверени в утрешния ден, ако вие кажете истината за образователната система - че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази. 

Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители. 

Нека призовем българските родители да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти. Нека без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници. 

Защото българското училище възпитава не със силата на инструментите и глобите, то възпитава със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване!

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ