24 Октомври 2020събота10:07 ч.

Ученици поискаха свой човек в кабинета "Орешарски"

/ брой: 153

автор:Юлия Кулинска

visibility 13

Ученици от новоучредения Съюз на учениците в България поискаха да имат представител в кабинета на премиера Пламен Орешарски. 20 негови представители от 11 области се срещнаха вчера в Народното събрание с проф. Станислав Станилов, зам.-председател на комисията по образование и култура. Пред журналисти младежите заявиха, че търсят срещи с всички парламентарни партии, за да намерят подкрепа на исканията си. Те представиха обширен списък с идеи за промени в Закона за предучилищно и училищно образование, сред тях има искания, които засягат работата на образователната комисия и на МОН.
Учениците поискаха стипендията за отличен успех да бъде еднаква за всички училища и да е с минимален размер, равен на 15% от минималната заплата. Те пожелаха ученическите съвети да станат юридически лица с нестопанска цел, които да имат правото да вземат отношение при назначаването на директори и учители, при изключването на ученици, изготвянето на учебните програми и участие в педагогическите съвети.
Младежите се оплакаха от трудната връзка между ученици и учители и поиска да има учебен час за опознаване на педагога "в битовата му среда".
Бихме искали, като национално обединение, да посещаваме заседанията на парламентарните комисии по образование и наука и за децата, младежта и спорта, обясни председателят на съюза Адриан Кирилов. По думите му в бъдещия закон трябва да залегне т.нар. декларация за правата на учениците, приета през 2006 г. от Европейската организация на учениците.
 

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 80

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 92

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 208

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 619

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 871

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ