03 Август 2020понеделник15:38 ч.

Учените посочиха киселото мляко като полезно оръжие срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 484

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19, пише БГНЕС.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите твърдят, че храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет.

Прокуратурата разследва кой е снимал и записвал Борисов

автор:Дума

visibility 42

Блокадите в София и Стара Загора остават

автор:Дума

visibility 170

119 нови случая на COVID-19 при едва 1 491 теста

автор:Дума

visibility 849

Правителството загуби битката за касовите апарати

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 146

Над 14% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 146

Фискалният резерв падна под 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 146

Сигнали за рушвети в икономическото министерство

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 146

Европейският съвет планира нови данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 146

Белият дом отхвърля социалния пакет на демократите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 146

В САЩ критикуват Тръмп заради Русия

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 146

Меркел гледа към София с безпокойство

автор:Дума

visibility 794

Мерките - големи харчове със съмнителен ефект

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 146

С познанието трудно за света...

visibility 251

/ брой: 146

Две оставки

автор:Йонко Бонов

visibility 256

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ