07 Март 2021неделя15:12 ч.

Учените от ЦЕРН "уловиха" нова частица

Откритието на Хигс бозона ще доведе до революция във физиката

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 13

Учените от европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН обявиха, че са открили нова частица при експериментите с големия адронен колайдер. Частицата е "съвместима с търсения от дълги години Хигс бозон", съобщиха от ЦЕРН в комюнике. Въпреки това учените настояха, че се нуждаят от повече информация, за да опознаят напълно откритието си.
Бозонът на Хигс е "липсващият" елемент в съвременната теория на елементарните частици - т. нар. Стандартен модел, обединяващ всички видове взаимодействие с изключение на гравитационното - силното взаимодействие (свързващо кварките в протони и неутрони), слабото (това е взаимодействието между електроните и частиците неутрино) и елекромагнитното.
Стандартният модел обяснява наличието на маса в елементарните частици със съществуването на Хигс бозона, известен още като "божествената частица". Досега обаче науката не разполага с експериментални данни, потвърждаващи, че тя е реална. За първи път предположението за тази частица е изказано през 1960 г. от британския физик Питър Хигс.
Умовете на света търсят неуловимата частица вече близо половин век. "Наблюдаваме нова частица и имаме достатъчно силни доказателства, че става дума за откритие", коментира Джо Инкандела, член на екипа, работещ с детектора CMS, улавящ "следите" от елементарните частици при провеждането на експериментите в ЦЕРН.
"По свойствата си тази частица много прилича на Хигс бозона, но по отношение на някои параметри не съответства съвсем точно на очакванията... Възможно е да е не точно Хигс бозонът от Стандартния модел, а подобна на него частица", пояснява Джо Инкандела.
"Откритието на частица, съвместима с Хигс бозона, проправя път за по-подробни проучвания, изискващи по-мащабни статистики, които ще формулират свойствата на новата частица. И вероятно ще хвърлят светлина върху ред други мистерии на Вселената", обясни директорът на ЦЕРН генерал Ролф Хойер. Съществуването на такава частица ще докаже наличието на допълнителни пространствени измерения.
Според стандартния модел при раждането на Вселената след Големия взрив частиците са придобили маса под въздействието на полето на Хигс, което е съставено от Хигс бозони. Без това поле не било възможно образуването на атоми, тъй като частиците без маса щяха да се разпилеят в космическото пространство, без да могат да се свържат. Според теорията неуловимите Хигс бозони съществуват навсякъде във Вселената.


Умовете на света търсят неуловимата частица вече близо половин век

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ