26 Септември 2020събота17:23 ч.

Учени стават звезди в "Лаборатория за слава"

Най-атрактивните представяния ще се излъчват от април до края на юни в "Красива наука" по БНТ

/ брой: 74

автор:Альона Нейкова

visibility 1100

Състезание, в което ще се доказва, че науката може да е интересна, привлекателна и забавна, а учени ще стават известни, ще се проведе в София. "Лаборатория за слава" търси хора, в чиито очи блестят звездите на науката. Но те също така трябва да съумеят в рамките на 3 минути да впечатлят присъстващите, като представят разработките си по забавен, оригинален, вълнуващ и разбираем дори за широката публика начин. Така хората ще узнаят какво точно вършат младите учени и да видят техния ентусиазъм и страст, които влагат в работата си.
Крайният срок за регистрация за участие в "Лаборатория за слава" е 8 април, петък, а същинският кастинг ще се състои на следващия ден в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Само седмица по-късно (16 април) аналогичен подбор на млади атрактивни експерти ще се проведе в пловдивския Съюз на учените. На кастингите експертно жури от водещи имена в българската наука и медии ще избере 10-има най-атрактивно представили се финалисти. Критериите за оценяване са научното съдържание да бъде издържано, да е разбираемо, като не се допускат компромиси с достоверността, а ученият трябва да успее с презентацията си да завладее публиката и да я омагьоса с ентусиазма си. Финалистите ще преминат двудневно обучение, а през май ще бъдат излъчени трима победители и ще се връчи Награда на публиката. Класиралият се на I място ще представи България на международния финал на "FameLab", който ще се проведе в рамките на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединено кралство.
Целта на конкурса е да насърчи младите учени да вдъхновяват и въодушевяват общественото въображение, като споделят със света страстта и визията си за науката на ХХI век. Повече информация за проекта и конкурса "FameLab" може да се намери на http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm.
Най-атрактивните представяния ще бъдат излъчвани от април до края на юни, всяка събота от 17.30 ч. в "Красива наука" - най-новия проект на БНТ, подготвен съвместно с Британския съвет, Форум Демокрит и МОМН. Водещи на предаването, което ще има собствен научен съвет, ще са актрисата Мария Силвестър и ръководителят на българския екип в ЦЕРН и преподавател по физика на елементарните частици доц. Леандър Литов.
Британският учен-кибернетик от университета "Рединг" проф. Кевин Уорик, първият човек-киборг в историята на науката, експериментирал върху себе си, като си е имплантирал чипове със специални данни, даде за БНТ специално интервю. То ще бъде излъчено в първия епизод на "Красива наука".
 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1047

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 543

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ