30 Юни 2022четвъртък22:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Гл. ас. Тодор Стоянов

Учени от БАН с проект за опазване на горите от пожари

/ брой: 206

автор:Велиана Христова

visibility 37

Академичната наука никога не свършва с фундаменталните изследвания. Учени от Института за гората към БАН работят върху проект, свързан с опазването на биоразнообразието и горските екосистеми у нас, който изследва основните природни и човешки фактори за възникването на пожар. Целта е да бъде създадена единна система за опазване на околната среда и намаляване на негативните екологични последици. 

Основните причинители на горските пожари са климатичните въздействия с аномални температури и човешката дейност - небрежно боравене с огън, неконтролирано изгаряне на стърнища през есента, производствена и транспортна дейност, отчитат учените. Изследователите подготвят цялостен план за лесовъдски системи за стопанисване и смекчаване на последствията от климатичните промени.

Гл. ас. инж. Тодор Стоянов от секцията по горска екология в института е един от активните участници в проекта. "Освен за намаляване на негативните екологични последици, - казва Стоянов, работя активно и върху изследвания за оценка на икономическите ползи и загуби след природни бедствия в горски екосистеми. С колегите сме се насочили към справяне с проблемите от деградационните процеси в горите и целим постоянното разработване на нови методи, чрез които да намалим до възможен минимум риска от възникването им." 

Тодор Стоянов е сред многото успешни учени в академията. Защитава докторската си степен в Лесотехническия университет през лятото на 2020 г., преди това работи повече от 15 години по проекти, финансирани от еврофондовете, като пет години е главен експерт в Оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." на МОСВ. Участник е в в няколко международни и национални проекти и по проект, финансиран от ОП "Околна среда 2014-2020 г." в партньорство с колеги от СУ. В момента Тодор Стоянов е заместник-представител в управляващия комитет по проект в програмата COST - "Социално-икономически аспекти на управлението на риска от пожари".

През последните няколко години БАН насочва вниманието си върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторанти на академията. Сред останалите изследвания на млади учени е тестването на иновативна терапия за лечение на рак с акцент предимно към злокачествените тумори. Други обещаващи изследвания на млади учени с приложен ефект са разработването на надеждна алтернатива за устойчиво използване на енергия или мониторингът на отпадъците, отложени по морското дъно, под мотото "За море без пластмаса".

В БАН работят под 3000 учени, което представлява около 15% от кадрите, заети с наука у нас. Те създават повече от половината от научната продукция в страната.

 

 

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ