02 Март 2021вторник10:26 ч.

Тялото - стихията на Есенния салон

Кураторският проект на Красимира и Сим Алексиеви е обединяващият "The Fifth Element" в тазгодишните национални изложби в Пловдив

/ брой: 198

автор:Веселка Венкова

visibility 3136

Човешкото тяло - алфата и омегата в изобразителното изкуство, е основен и неизменен елемент от кредото на всеки творец, твърдят идейните "подбудители", спечелили с кураторския си проект "Тялото" възможността да селектират и организират емблематичния Есенен салон. След хиляди актови рисунки и етюди през ученичеството и студентството майсторът е свободен да работи в какъвто ще жанр, но като че ли няма автор, който да не се е връщал към тялото с променен поглед и мисъл, да не е търсил нова форма и да не го е натоварвал с нова мисия и философия.
Претворявано в неизброими творби през вековете, тялото продължава да бъде загадка, а творците непрекъснато го преоткриват за публиката, откривайки в него неочаквани функции, форми и внушения.
През последните тридесетина години в българското изобразително изкуство човешкото тяло става обект на изключителен интерес и много качествени автори му посветиха, ако не цялото си творчество, то съществена част от него, отбелязва Красимира Алексиева. Едно разкрепостено, освободено от морално и духовно лицемерие, осмисляне на човешката фигура помогна на мнозина художници да създадат високи образци в жанра.
"От чистата класическа линия през експресионистични атаки до примитивната опростеност - от поетично символистични излияния до сюрреалистичните кошмари, от приказката на наива до хаоса на N формите - еднакво адекватни на съвремието ни - всеки творец пресъздава своите приключения и своето усещане за тялото." Избрахме деветнадесет от тези автори, обясняват Алексиеви, и се надяват Есенните изложби 2010 да оформят една по-цялостна концепция за това що е тялото и какво още може да открие и покаже българският творец в неговата интепретация.
В Балабанова къща в Стария Пловдив от 1 септември ще можете да видите рисунките на доц. Владимир Генадев и живопис на Огнян Недков, Слав Бакалов показва рисунки и живопис по темата, а Юлиан Йорданов - рисунки и графика. Под същия покрив са експозициите на неподражаемите графици братята доц. Крикор Касапян и доц. Мъгърдич Касапян и живописните платна на Димитър Войнов-син и Генчо Денчев. 
В къща "Хиндлиян" ще "посрещат" скулптурите на проф. Емил Попов и живописта на Вихра Григорова, а Димитър Чонов и Иван Чакъров ще подредят творбите си в сградата на управлението на Старинен Пловдив.
Проф. Десислава Минчева и доц. Бисер Дамянов с живопис, а Атанас Москов със скулптура ще изненадват ценителите в къща "Мексиканска графика".
В Синята къща пък акад. Георги Чапкънов-Чапа със скулптура и рисунки, Иван Милушев, Кеазим Исинов и Димитър Манолов с живопис, а Димитър Рашков със скулптура ще "експонират" своя поглед към тялото.


"Етюд с коте" на Иван Милушев
Всички човешки фигури в картините на Иван Милушев са голи, но зрителите сякаш не отбелязват този факт, приемат голотата им като естествено състояние. Забавно оригинален е неговият еротичен свят, където човешката двойка е постигнала нирвана, изпълнена с нежност.


"Еротично" от Димитър Чонов
Скулпторът има за пример спокойната класичност на гръко-римската структура на човешкото тяло. Той създава образци на класна мъжка, телесна красота.


"Голямото къпане" на Вихра Григорова
Авторката умее топло, интуитивно гальовно да съзерцава женската красота и съумява чрез голото тяло да надникне в определени душевни периметри на женския свят. Много впечатляват майсторските акварелни актове, подсказващи за вроден усет и талант към тази техника.


Детайл от полптиха "Прераждане" на Димитър Войнов-син
Класен рисувач, постигнал фини състояния в живописта, в творчеството си, авторът е посветен изцяло на жената. През годините той създаде плеяда женски образи, чиято съвършена, чувствено невинна, девича аура, определи характерното типово благородство и расовост на породата Войнови жени.


"Фигура" на проф. Десислава Минчева
Изтънчено теглена линия, крепяща крехкото равновесие между плът и дух, интелигентно пестелив израз на трудно изразимата съвършеност на тялото и постигане на голямата художествена задача - с малко да кажеш много. Хладна перфектност на полутоновете, извела образи и тела извън времето. Страстите - подчинени до спокойствие, което те прави неспокоен.

Текстовете за творците са от каталога на Есенни изложби 2010

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ