24 Март 2019неделя16:06 ч.

Борис Димовски и Радой Ралин, 1977 г.

Творби и размишления на художника Атанас Пацев

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 573

Софийската градска художествена галерия представя изложбата на Атанас Пацев "Творби и размишления", която може да се посети до 25 януари. 

Творчеството на Атанас Пацев (1926-1999) е белязано от няколко обстоятелства - участието му като осемнадесетгодишен в партизанското движение; следването му в Художествената академия; пътуването му във Франция и Италия през 1963 г., когато се сблъсква с различното усещане за свобода; нападките срещу неговата изложба през 1968 г. Неприемливият експресивен пластичен език, експериментите с перспективата, броденето из табуираните полета на еротичното, бунтарският текст "За безтегловността", публикуван в брошура към изложбата му от 1968 г., са част от забравената съпротива на Пацев срещу неписаните правила за поведение. 

Творбите и текстовете, подбрани за изложбата, представят Пацев като личност, разтърсвана от "упойващи мечти" и драматични съмнения, радости и болезнени преживявания. Няма друг български художник, който да съчетава с такъв самоубийствен диапазон на чувствата щастието от безграничната вяра и ужаса от съзнаването на нейната утопичност, отбелязват от СГХГ.

В изложбата е показана една от неговите композиции, съставена от девет квадрата, които могат да сменят местата си и да се завъртят. Въпреки усилията, насочени към композицията, неговите най-значими постижения са в портрета. 

Изложбата е съпроводена с каталог и две съпътстващи събития: лекция на Калин Николов по повод неговата книга "Атанас Пацев - преодоляване на невъзможното" на 15 януари от 18 ч. и лекция на Красимир Илиев за творбите и дневниците на Атанас Пацев - 22 януари. 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56