20 Юни 2019четвъртък02:57 ч.

Борис Димовски и Радой Ралин, 1977 г.

Творби и размишления на художника Атанас Пацев

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 791

Софийската градска художествена галерия представя изложбата на Атанас Пацев "Творби и размишления", която може да се посети до 25 януари. 

Творчеството на Атанас Пацев (1926-1999) е белязано от няколко обстоятелства - участието му като осемнадесетгодишен в партизанското движение; следването му в Художествената академия; пътуването му във Франция и Италия през 1963 г., когато се сблъсква с различното усещане за свобода; нападките срещу неговата изложба през 1968 г. Неприемливият експресивен пластичен език, експериментите с перспективата, броденето из табуираните полета на еротичното, бунтарският текст "За безтегловността", публикуван в брошура към изложбата му от 1968 г., са част от забравената съпротива на Пацев срещу неписаните правила за поведение. 

Творбите и текстовете, подбрани за изложбата, представят Пацев като личност, разтърсвана от "упойващи мечти" и драматични съмнения, радости и болезнени преживявания. Няма друг български художник, който да съчетава с такъв самоубийствен диапазон на чувствата щастието от безграничната вяра и ужаса от съзнаването на нейната утопичност, отбелязват от СГХГ.

В изложбата е показана една от неговите композиции, съставена от девет квадрата, които могат да сменят местата си и да се завъртят. Въпреки усилията, насочени към композицията, неговите най-значими постижения са в портрета. 

Изложбата е съпроводена с каталог и две съпътстващи събития: лекция на Калин Николов по повод неговата книга "Атанас Пацев - преодоляване на невъзможното" на 15 януари от 18 ч. и лекция на Красимир Илиев за творбите и дневниците на Атанас Пацев - 22 януари. 

До 34 градуса в четвъртък

автор:Дума

visibility 0

Георги Гьоков: С намаляване на ДДС ще падне цената на хляба

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 146

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 213

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 131

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 133

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ