14 Ноември 2019четвъртък05:19 ч.

Турция в капан

/ брой: 198

автор:Юри Михалков

visibility 425

Заради военните действия на Турция в Североизточна Сирия над България и Европа отново надвисва мигрантската заплаха. Нейната операция "Източник на мира" става вторият повратен момент в хода на сирийския конфликт. Първият беше намесата на Русия през 2015 г., който преобърна хода на конфликта в положителна насока - разбиване на "Ислямска държава", военна деескалация в по-голямата част на Сирия, стартиране на политическото регулиране. Войната в Сирия просто спря. От конфликтност обстановката в Сирия бе преминала към политическо регулиране. Ето скоро престоеше да заработи конституционният комитет за изработване на нов основен закон на страната. Във всичко това участваше и самата Турция в рамките на астанския формат с Русия и Иран. 

Сега операцията на Анкара "Източник на мира" става вторият повратен момент, но с отрицателен знак, противно на наименованието си.

Турското главоболие от Сирия е кюрдската заплаха. Заради нея тя се съюзи ситуативно с Русия и Техеран в рамките на астанския формат. Съответно целта на военната операция е да бъдат изтласкани кюрдите от граничния район, а на тяхно място да бъдат заселени сирийските бежанци в Турция. Така Турция се надява да прекъсне връзката между сирийските и нейните кюрди, които не едно десетилетие се борят поне за автономия от Анкара. Турция дори имала план в планираната буферна зона, простиращата на 30 км от границата навътре в Сирия, да създаде цели селища за бежанците. Всъщност става дума за етническо преформатиране на на населението на чужда, макар и съседна държава.

Но операцията на Анкара връща обстановката в Сирия назад към конфликтност. Вече воюват сирийските кюрди срещу опозиционната Сирийска свободна армия (ССА), действаща под турско крило. Предстоят обаче сражения между нея и сирийската правителствена армия, която навлиза в региона за защита на кюрдите. Това си е вече рестартиране на междусирийския конфликт отпреди деескалацията. Ами ако се стигне и до преки сражения между армията на Дамаск и на Анкара? Това пък ще скара Анкара с партньорите й Москва и Техеран и може да доведе до разпада на астанския формат. И изобщо до парализа на политическото регулиране. Как в такива условия да заработи конституционният комитет? Геополитическото гросмайсторство на Кремъл в Сирия не е дадено свише и Путин предупреди за това в интервю наскоро за арабски телевизии с фразата "Москва не смята, че може от небесата да ръководи ситуацията в Близкия изток". Да не говорим, че заради турската операция има избягали от затвори или плен ислямистки терористи, а те могат и да драснат клечката на терористична кампания.  

Едно рестартиране на междусирийския конфликт дотолкова ще обезвери сирийските бежанци в Турция, че те като нищо ще се втурнат към Европа. А щом се скара не само със САЩ и  Европа, но и с Русия и Иран, сприхавият Ердоган като нищо ще ги хвърли към ЕС. И тогава те ще трябва да минат не само през Гърция, но и през България. 

Разбира се, това е най-лошият вариант. Има и междинни състояния, които могат да минимизират негативите. Примерно, ако турската армия избягва сблъсък с армията на Дамаск. И процесът на политическо регулиране не бъде убит. А той остава реална възможност да се търси такова компромисно разплитане на кюрдския възел, което да бъде приемливо за всички начин. Но това означава отстъпки от всички. Примерно Турция да преглътне някакъв вид кюрдска автономия в Сирия, но срещу гаранции за тяхното разоръжаване и изобщо за отказ от действия, които Анкара сметне за застрашаващи националната сигурност. А защо международни гаранти за такова споразумение да не включат Москва и някои арабски държави. Опитът с автономията на Иракски Кюрдистан, който е приет от Турция, също може да се използва. 

Но това е идеалният вариант, а сега бушува точно противоположният.   

Голям пожар се разрази край Трявна

автор:Дума

visibility 12

Властта прие бюджет на застоя

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

Преди второ четене БСП ще внесе алтернативни разчети

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 219

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 219

Ердоган се срещна с Тръмп в Белия дом

автор:Дума

visibility 0

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 109

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 68

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 61

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ