28 Септември 2020понеделник14:40 ч.

Целта на протеста е осигуряване на ликвидност на фирмите, задържане на техните служители на работа и рестарт на сектора

Туроператорите остават в протестна готовност

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 369

Макар в понеделник правителството да обеща на туроператорите 10 млн. лв. безвъзмедна помощ в размер 10% от оборотите им през 2019 г., част от бранша остава в протестна готовност, тъй като смята подкрепата за крайно недостатъчна, а и не е ясно кога ще започне да я получава. Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение "Бъдеще за туризма" се събраха отново вчера пред Народното събрание, където няма депутати, защото излязоха във ваканция. Според Емил Абазов от обединението, отпусканата финансова помощ е крайно недостатъчна. Браншът искаше 155 млн. лв., а се предоставят 10 млн. лв., което се равнява на 5000 лв. за туроператор.

Байко Байков, управител на един от големите туроператори у нас, също смята, че обещаната подкрепа е твърде малка, за да се предотвратят фалитите на хиляди търговски дружества, туристически агенти и туроператори. "Настояваме тази помощ да бъде адекватна и такава, каквато е в другите европейски страни, които са по същия начин ощетени като пътувания. Ще напомним, че тази подкрепа я очакваме, така че да не ни забравят", заяви той, цитиран от БНР.

До края на седмицата секторът очаква критериите и сроковете за разпределяне на обявената финансова помощ. Туроператорите остават в протестна готовност, ако бъдат забравени и не получат реално средства. Те поставиха и въпроса с 14-дневната карантина след пътуване в Турция. Яна Хитова попита защо Румъния е премахнала тази карантина, а България - все още не. 

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 38

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 50

Скандал в Белия дом: Укривал ли е данъци Тръмп?

автор:Дума

visibility 125

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 301

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ