14 Юни 2021понеделник09:37 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Туризмът губи милиарди заради липса на правила за КОВИД-19

Браншът призовава спешно в Народното събрание да се сформира ресорна комисия

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 209

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова 45-то Народно събрание спешно да сформира комисия по туризъм за целево подпомагане на хотелиерския бранш. Преди началото на летния туристически сезон няма ясни правила за организирането му в условията на пандемия, предупреждават от организацията. Те настояват парламентарните партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото държавата ще загуби милиарди инвестиции, а цели региони ще загубят препитанието си. Както вече стана известно, министърът на туризма в оставка Марияна Николова обяви 1 май за начало на новия туристически сезон.

Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на БХРА за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, категорични са от БХРА.

През последните месеци асоциацията предложи различни варианти, с които държавата да подпомогне бизнеса - чрез изплащане на 30% от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с компенсация от 2000 лева на хотелска стая за покриване на постоянни и текущи разходи и получаване на оборотни средства за започване на сезона, чрез договаряне с банковите институции изгодни кредити, гарантирани от държавата, чрез придобиване на дялове от страна на държавата в хотелските предприятия с право на обратно изкупуване и други. Нито един от тези варианти обаче не само не бе приет, но не бяха и публично обсъдени възможностите за спасяване на един от основните икономически сектори на страната. Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм, още повече в момент, в който все още не е наясно кой ще оглави сектора и кога, подчертават от БХРА.

Парламентарната комисия трябва да стане платформа за изслушване на сектора и за взимане на решения в помощ на бизнеса предвид факта, че летният сезон буквално тропа на вратата и трябва да стартира след броени дни, а все още няма яснота за протичането му - правила за ПСР тестове, сертификати за ваксиниране, транзитни зелени коридори, безплатни чадъри и шезлонги, незабавно започване на издаване на визи, осигуряване на оборотни средства за бизнеса, ваксинационен коридор за заетите в туризма, стимули за туроператорите, които водят туристи по суша, ваучери за ваканции и т.н.

От организацията призовават парламентарните партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото само след месец за това ще е фатално късно, а държавата ще загуби милиарди инвестиции, армията на безработните ще се попълни с хиляди нови членове, ще загубят препитанието си цели региони, в държавната хазна ще влязат значително по-малко приходи, а загубените позиции на българските хотелиери и на туристическия сектор като цяло няма да могат да бъдат възвърнати десетилетия.  

Туристическият информационен център вече е в НДК 

Националният туристически информационен център от вчера се намира в НДК. Той е разположен на Вход А4 на двореца, който бе обновен за българското председателство на ЕС. Досега центърът се намираше в малка и глуха столична уличка и оставаше встрани от туристическия поток. Откриването на центъра става две седмици преди официалното начало на летния туристическия сезон на 1 май.

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 221

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 277

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 246

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 266

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 307

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 268

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ