18 Април 2024четвъртък14:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Тука има, тука няма...

Сглобката възкреси Пленума на ВСС, който сама "изтри" от Конституцията

/ брой: 29

автор:Юлия Кулинска

visibility 429

Всички знаем за оная игра "Тука има, тука няма", която продължава да забавлява любопитните на пазара. Макар на пръв поглед тя да изглежда като проява на  сръчност или късмет, крайната цел е да се излъже противникът. Майсторлъкът обаче е в отклоняване на вниманието и прилагането на пошли номерца. Губещ винаги е зрителят, колкото и да е внимателен.
Сглобката все по-често започна да развърта играта за сметка на целия български народ. Не се посвени да я разиграе и с Конституцията и да продължи с  издевателствата над нея.
Минаха едва няколко месеца от промените в основния закон на държавата и управляващите започнаха да ги ремонтират. Преди второто четене на промените в Закона за съдебната власт чрез преходните разпоредби на проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс правната комисия реши да възкреси Пленума на ВСС, институция, която беше закрита с измененията в Конституцията. Предложението беше прието на второ четене в НС със 121 гласа "за", 55 против и двама въздържали се.

Порочна практика, която новото мнозинство уж щеше да изкоренява...

Очевидно е, че ПП-ДБ се зарази от техниката на  ГЕРБ да се променят закони през преходни и заключителни разпоредби.
Изненадващото предложение на депутатите от Сглобката Анна Александрова и Екатерина Захариева от ГЕРБ, Надежда Йорданова и Стою Стоев от ПП-ДБ и Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС беше подкрепено от 11 от членовете на комисията, седем бяха "против", а Бойко Рашков от ПП-ДБ се въздържа.
Както е известно, с измененията в Конституцията беше премахнат Пленумът на ВСС и бяха създадени два отделни органа - Висш съдебен съвет(ВСС) и Висш прокурорски съвет(ВПС).
Новата идея е Пленумът да продължи да съществува, докато не бъдат приети съответните изменения в законите, свързани с промените в Конституцията, за което е заложен шестмесечен срок, и последващото избиране на състави на ВСС и ВПС.
Наред с това правната комисия подкрепи и още една промяна в Закона за съдебната власт(ЗСВ). Според нея главният прокурор и неговите заместници ще могат да упражняват съответно на изменената структура на прокуратурата функциите и правомощията си съгласно член от  съдебния закон, в който е записано, че обвинител номер 1 се подпомага от заместници при Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.
На практика това означава, че

главният  прокурор запазва контрола

над  всички прокурори и ще ръководи контролната дейност в държавното обвинение, която има за цел да обезпечи точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите.
Народните представители от БСП, "Възраждане" и ИТН се противопоставиха остро на предложението Пленумът да продължи да съществува, както и срещу факта, че се предлага промяна, която е извън обхвата на измененията в НПК. Те предупредиха, че поправките са в нарушение както на Конституцията, така и на правилника на Народното събрание.
Всъщност абсурдната ситуация можеше да бъде избегната още при приемането на промените в основния закон, като се отложи закриването на Пленума и това да стане, когато бъде приет ЗСВ, който трябва да регламентира новите два съвета. В дивото препускането при приемането на промените обаче мнозинството не помисли за това и сега се налага да прави кръпка върху кръпка, при това откровено противоконституционна. Мандатът на сега действащия ВСС изтече още през октомври 2022 г., но парламентът не изпълни задълженията си да го обнови с идеята, че първо ще го реформира.

Въпросът е какво би решил КС,

ако поправката се превърне в закон и бъде оспорена пред него, тъй като при действието на  новата Конституция, запазването на правата на главния  прокурор не могат да бъдат в противоречие с разпоредбите на основния закон, категорични са  конституционалисти. Според  новите изменения   главният прокурор няма контрол над прокурорите  в досегашния смисъл, нещо  заради,  което управляващите лансираха конституционните промени.
По действащите вече конституционни разпоредби, той има ограничени правомощия, yтвъpждaвa oбщи мeтoдичecки пpaвилa зa дeйнocттa в дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo нa пpoкypopитe, cлeдoвaтeлитe и дpyгитe paзcлeдвaщи opгaни и ръководи Върховната прокуратура, а ВАП беше закрита и др.
Така на второ четене с поправки през отворения НПК,  без да е минало изобщо на първо четене, предложението за промени в ЗСВ събра гласовете на мнозинството и се отправи направо за  второ четене в пленарната зала.
ДУМА припомня, че под председателството на гербаджийката Анна Александорова през 2021 г. правната комисия би всякаки рекорди. Тогава упpaвлявaщoтo мнoзинcтвo пpиe нa кyп пpoмeни в   зaкoните зa xaзapтa, зa дъpжaвния  бюджeт, за ceмeйнитe пoмoщи зa дeцa,  зa ДДC,  зa кopпopaтивнoтo пoдoxoднo oблaгaн и дp. Ocнoвнитe изменения  бяxa извъpшeни пpeз пpexoднитe и зaключитeлни paзпopeдби нa Зaкoнa зa извънpeднoтo пoлoжeниe  пo пpeдлoжeниe нa тогавашната шeфкa нa бюджeтнaтa кoмиcия  Meндa Cтoянoвa.
Междувременно президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор.Мая Димитрова:

Промените са недопустими

Недопустимо е чрез промени в кодекс или закон да се изменя Конституцията, заяви депутатът от ПГ"БСП за България" Мая Димитрова по време на дебатите в правната комисия. Тя припомни, че само преди месец са били гласувани промените в основния закон като в преходните разпоредби е предвидено, че двете колегии осъществяват правомощията на новите два органа - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. И Пленумът вече не съществува.
"С предложението искате да върнете едно старо положение, а именно действието на ВСС чрез Пленум. Нали не бива да забравяме, че Конституцията е първа в йерархията на нормативните актове. В преходните разпоредби не е предвидено отложено действие на промените", предупреди Димитрова. Тя попита защо на заседанието на комисията не са поканени членове на ВСС и главният прокурор Борислав Сарафов, за да изразят становището си.Атанаска Дишева:

Съдебната реформа се проваля

ВСС не е получавана покана за участие в заседанието на комисията, нито пък съветът има становище по предложението, заяви съдийката от ВСС Атанаска Дишева, която присъства на заседанието на правната комисия в лично качество.
"Основната причина да съм тук е, че не съществува практическа пречка за функционирането на съдебната система при действието на Конституцията. Най-големите доводи за евентуални проблеми са свързани с управлението на бюджета, но такива не съществуват от чисто техническа гледна точка. Бюджетът и в момента е разделен - има на съдилищата, на прокуратурата, на НИП и за ИВСС. Има способи, които да се приложат, за да се раздели в останалата част", поясни Дишева.
За да онагледи липсата на необходимост за промени в ЗСВ, тя попита депутатите, ако Пленумът бъде "възкресен", кой и как ще упражнява правомощието по управлението на сградите и бюджета, при положение че по Конституция тези правомощия са разделени между двата нови съвета.
"Ако този текст бъде приет, имам опасенията, че конституционната реформа няма да бъде проведена по начина, по който е замислена, защото само ако се съсредоточим върху избора на съставите на ВСС и ВПС, имайте предвид, че този Пленум ще трябва да ги организира и проведе, да приеме информационна система за гласуване и да определи секционните комисии", завърши Дишева.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ