21 Януари 2020вторник07:43 ч.

Педиатри на протест

Мнение

Тука има, тука нема...

Из "Записки по българското здравеопазване"

/ брой: 155

visibility 411

Д-р Гео Нешев

Мнозина си спомнят как преди години (а може би някъде и сега) по улици и площади цигански банди залъгваха лековерните хора с големи печалби. Е, постепенно се отървахме от това зло. Времето минава и всичко се забравя. Но не би! Тази година, за съжаление, отново се възродиха подобни престъпни каламбури - дадено обществено или социално статукво или даже правителствено решение, хем е така, хем след малко не е! По този повод ДУМА вече неколкократно изрази общественото възмущение от каламбурите на министъра на здравеопазването. За съжаление, почти безрезултатно! Ще припомним само случая с обещаната детска болница в София.

В началото на декември 2018 г. вестници и телевизии гръмко съобщиха 

изненадваща новина

Ще я припомня, като цитирам самия главен счетоводител, изпълняващ длъжността здравен министър. В отговор на въпрос от парламентарен контрол той гордо обяви: "Детското здравеопазване е основен приоритет в сектор здравеопазване... България е единствената европейска държава, която няма подобна болница (браво бе, г-н министре, открихте Америка! - бел. авт.). Единствената в страната специализирана държавна детска болница е СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" в София, която е само терапевтична болница. (Интересно е, г-н министре, каква трябва да бъде според Вас една болница?)... В изпълнение на т.3 от Решение щ834 на Министерския съвет ще предложа на Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) с цел преструктуриране на болница "Лозенец" в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо клинично лечение на деца. Статутът на лечебното заведение ще бъде по чл.5 от ЗЛЗ като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването."

Разгеле! Въпреки че това бе 

поредният предизборен популизъм

а именно, че "...управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца", обществеността прие новината със задоволство. Впрочем това бе първата част от каламбура "Тука има..."

След няколко дни обаче се пръкна и втората част: "...Тука нема". Неочаквано след заседание на МС цитираният вече главен счетоводител от МЗ без капчица свян съобщи, че пак по решение на МС т.3 от Решение щ834 СЕ ОТМЕНЯ! Впрочем миналата година това бяха редовните салтоморталета на МС и на здравния министър. "Тука има, тука нема!"

"Национална многопрофилна детска болница все пак ще има - се казваше по-нататък в министерското съобщение. - Тази болница обаче няма да бъде на територията на УБ "Лозенец", а ще бъде доизградена на базата на започналото преди години строителство на Национална педиатрична болница на територията на УМБАЛ "Александровска". "Добро утро, г-н министре и г-н министър-председателю! Докога ще вземате първоначално решения поради невежество и незнание, след което ще ги отменяте? Поне в областта на здравеопазването това става вече за 5-и или 6-и път. Толкова ли нямаше кой от навъртащите се около вас измекяри да ви уведоми, че през 80-те години на миналия век лично Тодор Живков направи първата копка на тази болница, проектирана по модела на детската болница "Шнайдер" в Израел и на германска детска болница в Дюселдорф. 

Сградата бе построена до 13-ия етаж 

и безотговорно зарязана след преврата от 1989 г. Впрочем такава е съдбата и на недостроената на същата територия 10-12-етажна сграда, предназначена за терапевтична клиника и на разширението на блока на първа хирургия.

Какво от това ли? Ето какво. Самият министър в телевизионно интервю, че ако бе изпълнена т.3 от Решение щ834, това щеше да струва на данъкоплатците около 500 млн. лева (с предвижданото допълнително разширение и увеличаване на леглата), докато дострояването на недовършената постройка от 80-те години ще струва около 20 млн. лева.

Според министерското решение болница "Лозенец" излиза от положението си на "второстепенен разпоредител с бюджет към МС" и ще бъде регистрирана като търговско дружество. "С решение на правителството на СУ "Св. Климент Охридски" ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение." Сега пък възниква преинтересният въпрос: Къде ще се лекуват и безплатно ли богопомазаните министри, депутати, магистрати и пр. немалко правоимащи. Ще поемат ли и те по непроходимите клинични пътеки?

ДУМА писа, че когато се обсъждаше проектът на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., омбудсманът Мая Манолова, Българският лекарски съюз (БЛС), Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на частните болници и много други единодушно отхвърлиха редица предложения за административни актове, а 

БСП даде бюджета на Конституционния съд

Особен акцент в критиките и негативните оценки падна върху опита на МЗ чрез бюджетния закон в противовес с действащата нормативна уредба (чл.15 от ЗЗО и чл.23, ал.3 пак от ЗЗО), да бъдат променени някои основни закони за здравеопазването. Въпреки това обаче никой от управляващите не прие основателните несъгласия. Законът за бюджета бе приет.

И ето, че първите, вече узаконени, недомислия се появиха на бял свят. На 17.12.2018 г. бяха публикувани т.нар. "Мотиви към проект на Наредба за изменение и допълнение на две наредби, касаещи здравни дейности, профилактични прегледи и диспансеризация". В допълнението към първата Наредба щ3 се казва: "Причините за разработването на наредбата са свързани с приетия от Народното събрание Закон за бюджета на НЗОК, с който се извършват (както по-горе се доказа абсолютно незаконно - бел. авт.) изменения и допълнения в редица други закони, сред които Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване (ЗЗО)... Сред тях е отмяната на задълженията на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) да издават... служебни бележки, удостоверяващи извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца... Както и на медицински свидетелства за встъпване в брак. Документите се издават - се казва по-нататък - с оглед ползване на други права от лицата, а не с оглед извършване на медицински дейности по отношение на тях." Много ми е интересно, господа главни и прочее счетоводители, имунизациите, реимунизациите и профилактичните прегледи, както и изследвания за Васерман и инфекция с HIV за новобрачни какви дейности са - медицински или счетоводителски? Но ето, че и тук за N-ти път бе приложен каламбурът: "Тука има, тука нема". Според утвърдилата се вече практика забраната за издаване служебни бележки за деца скорострелно бе отменена!

Следващите шедьоври 

са приложения към Наредба щ8 от 2016 г. за профилактични прегледи и диспансеризация. С първия проект с помощта на каскада от празнословия и главоблъсканици се проектират прикрити икономии за сметка на утвърдения и широко прилаган профилактичен метод "мамография". С Приложение щ5 пък се прокарва безумната идея високоспециализираните консултации на лица със сърдечно-съдов риск (ССР) да се извършват на място от ОПЛ (?!). Известно ли е обаче на господа счетоводителите, че ОПЛ нямат нужната подготовка за това, нито необходимата апаратура. Нещо повече. Неотдавна с една от поредицата "мъдри" решения на счетоводното тяло на ОПЛ бе разпоредено да лекуват главно с "разходоефективни лечебни продукти", или преведено на човешки език - с евтини лекарства. Е, да, но в кардиологията, и то в ХХI век, това не върви!

И като капак на всичко това в т.нар. "Мотиви..." накрая се мъдри "Анализ на съответствията с правото на ЕС, в който анализ се казва: "...Обществените отношения, предмет на проекта на тази наредба, не са регламентирани в европейското законодателство. Уредбата е въпрос на национално решение и е от компетентност на отделните държави членки." Както се казва - европейското законодателство ряпа да яде!

След всичко това задължителен е въпросът: "Докога?" Докога некомпетентни ръководни лица ще творят нелепи решения и закони, повечето от които впоследствие бързо се отменят, редактират, допълват? Това явление не е само в здравеопазването, а изобщо в живота на нещастната ни държавица. 

Впрочем какво става с детската болница?

Поръчката за детската болница е опорочена, твърдят архитекти и инженери, заради липса на съществени за функционирането на болницата системи още при изграждането й. 

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ