05 Юни 2020петък22:32 ч.

Палитра

Цвят, форма и хармония в изкуството на Ленка Малиска

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 614

Изложбата на Ленка Малиска представя свободно творчество - живопис върху платно, реализации в областта на дизайна и работи с чешки фирми, но също експеримент в областта на мозайката, в който става въпрос за търсене, намиране и комуникация на двама изцяло отличаващи се автори. Експозицията е организирана от Чешкия център, съвместно с посолството на Чешката република в София. Предстои да бъде уточнено дали ще може да се разгледа през април.

Ленка Малиска е дъщеря на дизайнери, родена е недалеч от Карлови вари, където завършва Средно училище за приложни изкуства. Учи изкуства и дизайн в Университета "Ян Евангелиста Пуркине" в Усти над Лабем, след това известно време преподава, а понастоящем е художник на свободна практика. Гордее се с много самостоятелни изложби и редица награди. Малиска се вдъхновява от природата. Създава опростени форми и декори, стилизации и духовитост. Обича да се заиграва с нещата. Такъв е примерът с касичката във формата на прасенце, което се отличава с необичайна морфология - ръбеста, характерна за традиционната рисунка. Тества всички бижута върху себе си, носи ги няколко месеца и след това решава дали да създаде цяла колекция. Не прави пръстени, защото тя самата не ги носи. Порцеланът е нейната страст. Казва за него, че е едновременно красив и коварен. Дори понякога от пещта излиза нещо напълно различно от това, което си е представяла. Обича и да рисува. Не рисува реалистично, при нея няма да видите езеро с плуващи лебеди. Опитва се да улови различните настроения на деня - менящите се цветност, светлина и отблясъци.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ