11 Август 2020вторник03:50 ч.

Палитра

Цвят, форма и хармония в изкуството на Ленка Малиска

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 961

Изложбата на Ленка Малиска представя свободно творчество - живопис върху платно, реализации в областта на дизайна и работи с чешки фирми, но също експеримент в областта на мозайката, в който става въпрос за търсене, намиране и комуникация на двама изцяло отличаващи се автори. Експозицията е организирана от Чешкия център, съвместно с посолството на Чешката република в София. Предстои да бъде уточнено дали ще може да се разгледа през април.

Ленка Малиска е дъщеря на дизайнери, родена е недалеч от Карлови вари, където завършва Средно училище за приложни изкуства. Учи изкуства и дизайн в Университета "Ян Евангелиста Пуркине" в Усти над Лабем, след това известно време преподава, а понастоящем е художник на свободна практика. Гордее се с много самостоятелни изложби и редица награди. Малиска се вдъхновява от природата. Създава опростени форми и декори, стилизации и духовитост. Обича да се заиграва с нещата. Такъв е примерът с касичката във формата на прасенце, което се отличава с необичайна морфология - ръбеста, характерна за традиционната рисунка. Тества всички бижута върху себе си, носи ги няколко месеца и след това решава дали да създаде цяла колекция. Не прави пръстени, защото тя самата не ги носи. Порцеланът е нейната страст. Казва за него, че е едновременно красив и коварен. Дори понякога от пещта излиза нещо напълно различно от това, което си е представяла. Обича и да рисува. Не рисува реалистично, при нея няма да видите езеро с плуващи лебеди. Опитва се да улови различните настроения на деня - менящите се цветност, светлина и отблясъци.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ