23 Октомври 2020петък08:15 ч.

СНИМКА ЕМИЛ КОЛЕВ

Булевард

Цвети Радойчева: Няма как да има война между можещи изпълнители

Когато си талантлив и знаеш какво искаш да постигнеш, протекциите са без значение, убедена е лъчезарната изпълнителка

/ брой: 7

автор:Альона Нейкова

visibility 2403

Цвети Радойчева е родена в София и започва да пее още от дете. През 2008 г. е приета в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където учи поп и джаз в класа на доц. Алис Боварян. По същото време излиза и първата авторска песен на младата талантлива изпълнителка - "Не се обръщай". Парчето е последвано от успешните мелодични и съдържателни сингли "Бял сатен", "Ти", "Вземи ми всичко", "Бъди до мен" и "Дай ми любов" (по нейни музика и текст). Записва и "Кисело диско" в дует със Спенс. През 2016 г. излиза "This is Love" и се ражда най-голямото щастие в живота на красивата певица - дъщеричката й Ванеса.

"Щастието е в малките неща"

- Кога разбрахте за първи път, че ще се посветите на музиката, Цвети?

- Още от 3-годишна съм усетила, че сцената и музиката са моето призвание. Майка ми открива таланта и артистичните ми заложби от съвсем мъничка и започва да ме води на много детски представления и конкурси, които печеля от раз. Още от първото ми стъпване на сцена съм била сигурна, че тя ще бъде моят втори дом. Бях завладяна от магията, която носи музиката, придружена от аплодисментите и любовта на публиката.

- Завършила сте поп и джаз пеене в класа на доц. Алис Боварян. С какво ще запомните обучението си в НМА "Проф. Панчо Владигеров"?

- Щастлива съм да бъда дипломирана певица. Доц. Алис Боварян е музикален педагог с изключителен подход към студентите си и неповторим нюх към истински талантливите творци. Тя оцени качествата ми високо още първия път, щом чу мое изпълнение, и ме провокира да кандидатствам в музикалната академия. Прекрасните  спомени от обучението ми са свързани с моментите, в които съм научавала всичко нужно за пеенето и сцената именно от Алис и съм се изграждала като певица отново благодарение на нейните съвети.

- Вие сте от музикантите, които сами се продуцират. Защо избрахте да тръгнете по този път? По-лесно ли е или напротив?

- Реших да се самопродуцирам, защото по този начин разполагам изцяло с времето и потенциала си. Пея музика, която ми харесва, изглеждам така, както ми харесва, и сама избирам какви участия да поемам. Като цяло имам право на свобода и избор - избор, който не можеш да правиш, когато си подписал договор с музикална компания. Не е по-лесно, тъй като нямаш протекции. Но когато имаш талант и знаеш какво искаш да постигнеш, в един момент протекциите са без значение. Когато се продуцираш сам, нещата се случват по-бавно, но сигурно, защото всичко държиш в собствените си ръце и не си зависим! Сама избрах този път за себе си и не приех във времето нито един продуцентски договор, независимо че няма музикална компания в България, която да не ми е предлагала съвместна работа. На мнение съм, че всеки талантлив човек има собствен път и той рано или късно го завежда до върха, който му принадлежи.

- Според вас какви личностни и професионални качества е необходимо да притежава млада българска певица, за да бъде успешна в родината си?

- На първо място, трябва да бъде себе си. На хората в България им писна да гледат по телевизията разни личности, притежаващи фалшива и изкуствена популярност. Визиите им са с безброй интервенции, не притежават никакъв талант и дори не могат да се изразяват правилно на родния си език. Обществото ни има голяма нужда от стойностни хора - хора-лидери, които със самочувствие и смелост изразяват мнението си. Такава трябва да е и една българска певица: с естествена външност, с ярко изразен талант и харизма, за да се открои от фалша и да успее.

- Хрумвало ли ви е да потърсите реализация в чужбина?

- Разбира се, имам идеи за проекти извън България. Мои видеоклипове са се излъчвали не веднъж по чужди музикални телевизии. Но никога не съм искала да напускам родината си и изцяло да заживея и да творя навън. Обичам България и смятам, че камъкът тежи на мястото си.

- Кое е най-необичайното място, където ви се наложи да пеете?

- Може би е залата на един хотел, която беше на 17-ия етаж. Доста високо...

- Какви хора харесват песните, които изпълнявате?

- Интелигентни, с усет към стойностното и хубавото, чувствителни личности. Много от моите почитатели не само се радват на музиката ми, но и се разчувстват. Това всъщност е целта на един добър певец - да вълнува и докосва с изпълненията си, да стига до сърцата на хората и да оставя трайна следа.

- Често се включвате в благотворителни събития. Защо го правите?

- Благотворителността е второто ми аз. Винаги съм обичала да помагам на хора в неравностойно положение и да давам своя принос в различни кампании чрез музиката и изкуството си. Най-запомнящите се моменти са тези, в които съм пяла за болни, нуждаещи се от средства за животоспасяващи операции. И благодарение на концерта сме събирали пари и всичко е било успешно. За мен това е неповторимо усещане и удовлетворение.

- Има ли музикално произведение, оставило най-трайна следа в съзнанието ви, когато сте била малка?

- Да, това е песента "Кукла" на "Атлас". Спомням си как на около 3-4 годинки бях влюбена в нея и винаги, щом я чуех по радиото, танцувах с любимата си кукла, без дори да разбирам текста на парчето. Сега отново често си пускам този хит и танцувам с моята жива кукла Ванеса.

- Коя песен от вашия репертоар харесва най-много дъщеричката ви? Забелязвате ли у нея интерес към музиката?

- Ванеса знае всички мои песни наизуст. Тя е само на 2 годинки, но има страхотни наклонности към музиката и определено е наследила таланта ми за пеене и танци. От моите песни любими са й "Дай ми любов" и "Бъди до мен".

- Как успявате да съчетавате грижите за детето и професионалните ангажименти?

- Благодаря на моята майка, която дава цялата си любов на малката си внучка. Ванеса с удоволствие прекарва време с баба си, щом съм на участия и имам телевизионни изяви.

- Има ли звезда - българска или световна, която предизвиква у вас респект?

- Певицата, от която винаги съм се възхищавала, е Алиша Кийс. Харесвам гласа й, харизмата и нейния творчески дух.

- А кое най-много харесвате в себе си?

- Най-много ценя своята точност и искреност. Аз съм човек, който обича да общува с другите с открити карти.

- Какво не ви допада във вашия характер?

- Това, с което се боря и не харесвам толкова много в себе си, е, че съм много самокритична и се стремя към перфекционизъм. Понякога ми пречи...

- Има ли нещо, което може да ви изкара от равновесие?

- Лицемерите и лъжците.

- Кое ви трогва?

- Могат да ме просълзят беззащитни животни или дори искрени думи на някои добър човек. Аз съм много сензитивна и веднага усещам фалша във взаимоотношенията.

- Какви песни ви е най-приятно да изпълнявате?

- Най-много обичам красиви балади с хубави мелодии и чувствени текстове. Когато пея такъв тип песни, влагам цялата си душа, а публиката го усеща и многократно ме вика на бис. Това е щастието за мен и наградата ми - признанието на хората.

- Преди време бяхме свидетели на своеобразна война между поп-фолка и естрадата. Приключи ли това напрежение между жанровете? Ясни ли са победителите в подобно противопоставяне на изпълнителите?

- Когато има можещи изпълнители, които създават качествени продукти, независимо от жанра, война няма как да се води, тъй като всеки е удовлетворен от себе си и от проектите си... Когато е налице некадърност, се наблюдава съревнование и оглеждане. Тогава става и войната. В България има и добри поп-фолк певци, и естрадни изпълнители. Просто трябва да се научим всеки да гледа предимно себе си и да работи върху личното си усъвършенстване, а не да се водят войни.

- Когато не се занимавате с музика, какво правите?

- Обичам да прекарвам време със семейството си. Пътуваме, играем с нашата Ванеса и се радваме на живота. Няма по-прекрасно нещо от това да имаш близки хора, които да обичаш, и да бъдеш обичан. Щастието е в малките неща - в хубавото кафе, в целувката с любимия човек и в усмивката на твоето дете!

Набират лекари за болниците с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 124

/ брой: 202

БСП поиска оставката на Боил Банов

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 202

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 201

Испания и Франция с по над милион заразени

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 202

Издирват похитител със заложници в Грузия

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 202

Франция обвини 7 души за убийството на учителя

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 202

Кратки новини

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 202

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 146

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 182

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 95

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ